2024.06.20, Csütörtök
Munkába álltak a nagygépek az 1-es vasútvonalon - videó
Fotó: MÁV

Munkába álltak a nagygépek az 1-es vasútvonalon - videó

magyarepitok.hu, MÁV

2023.09.18. 16:41 - Kolinek Nóra

A pályafelújítás megkezdésével már csak egy vágányon közlekednek a személyszállító vonatok, életbe lépett a részleges vágányzár a vonalon.

Hirdetés

2023. szeptember 18-án elkezdődött a vasút pálya felújítása a Budapest−Győr−Hegyeshalom vasútvonal Biatorbágy és Szárliget közötti mintegy 29 kilométeres szakaszán. Ahogy korábban is megírtuk a kivitelezést a MÁV Zrt. leányvállalata, a MÁV FKG végzi, a karbantartásra 32,5 milliárd forintot fordítanak.

A tájékoztatás szerint a szakemberek rendkívüli vizsgálatokat tartottak, hogy üzembiztos állapotba kerüljön az igénybe vehető pályaszakasz. Emellett megerősítették a különböző szakszolgálatok készenléti ügyeletét, így a váratlan műszaki meghibásodásokra azonnal fognak tudni reagálni.

A munkálatokat Herceghalom és Biatorbágy között a forgalom elől elzárt (bal) vágányon kezdte meg a MÁV FKG rostagépe

 – olvasható a MÁV Zrt. közleményében.

A rostálási feladatot a néhány éve beszerzett nagyteljesítményű RM 85-750 UHR N típusú ágyazatrostáló gép végzi, melynek a hossza körülbelül 250 méter. A géplánc működéséről a MÁV videót készített, melyet korábbi cikkünkben közöltünk. A vágányfelújítást ezenkívül közúton és vasúton is használható rakodógépek, munkagépek, kötött pályán közlekedő korszerű vasúti pályaépítő- és karbantartó gépláncok látják el.

Bicske és Szárliget között pedig egy vágánybontó és -építő géplánc munkájának előkészítése zajlik, várhatóan szeptember 20., szerdától már a rostagéppel egyidőben fog munkát végezni.

A vasúttársaság külön honlapot hozott létre a felújításról

A pályafelújítás során a sínek, betonaljak cseréje mellett elvégzik az ágyazatrostálást, vágányszabályozást, továbbá több mint másfél kilométer hosszan az alépítményt is (vasúti töltés, bevágás) helyreállítják, ezenkívül hat felsővezeték-tartóoszlopot is cserélnek. A három ütemre felosztott, mintegy három hónapig tartó munkálatsorozat során 950 darab 120 méter hosszú sínszálakat fektetnek le, 96 ezer vasbetonaljat cserélnek, és mindeközben több mint 100 ezer tonna ágyazati anyagot építenek be. A kivitelezés számos nagy munkagép, vasútüzemi és közúti jármű bevonásával zajlik.

A közlekedési változásokról és az utazáshoz javasolt járatokról az utasok a www.mav.hu/egyesvonal elérésű weboldalon tudnak tájékozódni, amelyet folyamatosan frissítenek részletes információkkal, menetrendekkel, térképekkel.

Kötött pályaMÁV FKG Kft.MÁVBudapestHegyeshalomvasútfelújításBiatorbágySzárliget

Hírlevél

Hirdetés