2024.04.19, Péntek
Kábelalagúton keresztülhaladó kitérő, egyedi megoldással

Kábelalagúton keresztülhaladó kitérő, egyedi megoldással

magyarepitok.hu

2022.10.28. 15:45 - Bíró Beáta

Jól haladnak az M3-as metró felújításához kapcsolódó rekonstrukciós munkálatok a Kőér utcai járműtelepen.

Hirdetés

Újabb üteméhez érkezett a pályahálózat átépítése a BKV Kőér utcai járműtelepén. A munkálatokat az M3-as metró felújításához kapcsolódóan a Swietelsky Vasúttechnika Kft. végzi, korszerűsítve ezáltal a vonali üzem kiszolgálását biztosító járműtelep megközelítési útvonalát. A folyamatról korábban már beszámoltunk.

 

 

A mostani, VI. ütemben egy új vágánykapcsolatot alakított ki a kivitelező cég olyan módon, hogy a XV. számú vágányba egy kitérőt épített be, melyre csatlakoztatta - új nyomvonal kialakításával - a XVIII. számú, eddig ütközőbakkal végződő csonkavágányt.

A beépített 48-XVII. rendszerű kitérő a III. számú lírában korábban elbontott 48 rendszerű kitérők vasanyagának és aljkészletének felhasználásával, a hiányzó alkatrészek cseréjével valósult meg.

 

 

Az építés különlegessége, hogy a kitérő keresztezi a Tároló csarnok előtti közműalagutat, így az azon való átvezetésre két vasbeton gerendát kellett építeni, és az alagútban használt és jóváhagyott technológiával a leerősítéseket kialakítani. 

A már említett VI. ütem további feladatai

  • az építési vágány-, és kitérőszabályozás, majd
  • a helyszíni szigetelések kialakítása,
  • ezután pedig AT hegesztési technológiával kialakítják a hézagnélküli vagányokat (erről az eljárásról nemrég részletes cikket közöltünk), végül
  • a 3. sín építése következik.

 

 

A vágánykapcsolat elkészülte után a vasbetonlemezes és a zúzottkő ágyazatú felépítmények találkozásainál az alátámasztás merevség-különbségeinek kiegyenlítésére lépcsőzetes kialakítású ágyazatragasztást kell még elvégezni.

A kitérő forgalomba helyezési eljárását novemberre tervezik.

Galéria

M3-as metróSwietelsky Vasúttechnika Kft.kötött pályametrófelújításBKV

Hírlevél

Hirdetés