2024.03.28, Csütörtök
A metró gyermeki misztikuma – lezárult az M3-as alkotói pályázat
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A metró gyermeki misztikuma – lezárult az M3-as alkotói pályázat

magyarepitok.hu

2023.03.03. 17:07 - Bíró Beáta

Nagy sikere volt a BKV harmadik, Az M3 metrófelújítás más nézőpontból című alkotói pályázatának. A művek március 11-ig láthatók a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

Hirdetés

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a pályázatot a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósága írta ki tavaly októberben. A gyerekek, fiatalok ismét megmutathatták, hogyan képzelik el a metrófelújítást, milyennek szeretnék látni az új állomásokat vagy éppen mit gondolnak a metró környezetvédelmi szerepéről. 3-23 éves korig bárki beküldhette elképzeléseit a megadott öt témában, több kategóriában.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

Összesen 492 alkotás érkezett az ország egész területéről. A beküldött munkák változatos technikával készültek, a színes ceruzarajzoktól, a krétarajzokon át, a tempera- és akrilfestményekig, de kollázsok, makettek, filmek és animáció is színesítik a palettát. A pályázati anyag nemcsak számában, minőségében is szintet lépett a korábbi évekhez képest, ez köszönhető a számos művészeti iskola és felkészítő tanár támogatásának.

 

 

Az alkotásokat szakértő zsűri értékelte és bírálta. Név szerint Rumi Rózsa festőművész, művésztanár, Garami Gréta művészettörténész, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria igazgatóhelyettese, Labrosse Daniel francia-magyar képzőművész. A díjátadót március 1-jén teltház mellett tartották a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

A megjelenteket Bősz Anett főpolgármester-helyettes, Bolla Tibor a BKV Zrt. vezérigazgatója köszöntötte, a szakmai értékelést pedig Garami Grétától hallhatták. Majd kihirdették az eredményt, átadták az elismerő okleveleket és az ajándékokat.

 

 

Az eseményt kiemelten támogatták az M3 metrófelújítás kivitelezői.

 

 

A Swietelsky Vasúttechnika Kft., amely az M3-as metró rekonstrukciója során a vasúti sínrendszert és a tűzjelző rendszert építi ki, mindhárom alkotói pályázat fő támogatója volt.  

 

 

A program további szponzora a SWIETELSKY Magyarország Kft., amelynek társcége, a SWIETELSKY Építő Kft. az állomások rekonstrukciójáért felel, ezen kívül a hő- és füstelvezetést, és a vízköddel oltó berendezéseket is kiépíti;

valamint a STRABAG Építő Kft., amely az M3 északi és déli vonalszakasz állomásainak felújítási és korszerűsítési munkáit végzi.

 

 

Mindhárom cég különdíjban részesítette egy-egy pályamű alkotóját, az ajándékokat a cég képviselői adták át.

A szakmai díjazáson kívül különdíjat adott át többek között Bősz Anett főpolgármester-helyettes, Bolla Tibor a BKV Zrt. vezérigazgatója, Dr. Walter Katalin a BKK vezérigazgatója, Radnay Tibor metró felújítási projektigazgató, és Garami Gréta a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria igazgatóhelyettese.

 

 

Az M3-as metrófelújítás több mint öt éve tart. A gyerekek és fiatalok alkotásaikkal megmutatták, hogy a metró egy titkokkal teli labirintus, ami a gyereklélek számára egy élménypark erejével ér fel. Az alkotások összességében egy teljes városi társadalmi tablóvá válnak; az anyukák és apukák babakocsival, a kerekesszékkel vagy bottal közlekedők, a kutyások, a telefonozó tinik, a gördeszkás kamaszok, de a királyfik és királylányok és a teljes állatkert is. Készültek megrendítő alkotások, ahol például a szerelvényben gépfegyveres katona áll, ahol lebombázott, felgyújtott házakat ábrázolnak utalva a metró menedéket nyújtó szerepére – írja közleményében a BKV.

 

 

A BKV szerint a helyezett munkákon kívül is érdemes megmutatni a figyelemre méltó alkotásokat az érdeklődők részére, március 2-11 között több mint száz alkotás megtekinthető a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

Galéria

M3-as metróSwietelsky Magyarország Kft.Swietelsky Vasúttechnika Kft.StrabagmetrófelújításBKVBudapest

Hírlevél

Hirdetés