2024.04.25, Csütörtök
Nemzetközi iskolát kapott épülő gyárai mellé Debrecen
Kiemelt kép: denagy.hu, további fotók: mti

Nemzetközi iskolát kapott épülő gyárai mellé Debrecen

mti, magyarepitok.hu

2019.09.02. 11:40 - Szabó Ákos

A több mint 7,2 ezer négyzetméteres impozáns félgyűrűt a Hunép építette fel.

Hirdetés

Nagyszabású fejlesztéssel gazdagodott Hajdu-Bihar megyeszékhelye: az idei évnyitóra elkészült a Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD), melynek tavaly szeptemberben tették le az alapkövét. A HUNÉP Universal Építőipari Zrt. munkálataival mintegy 3,8 milliárd forintból felépült új intézményről korábban közölték: megvalósulása egyes városi területek befektetési célú hasznosításának előfeltétele. Az építkezés határidőre elkészült: a korábban megcélzott 2019-es szeptemberi átadási határidőt betartották.

 

 

Több mint 7000 négyzetméteres iskola épült

A 3,8 milliárd forintos beruházásban az iskola a Nagyerdő mellett, Pallag településrészen, egy 50 ezer négyzetméteres ingatlanon épült fel. Egy összesen 7384 négyzetméteres, pinceszint-földszint-emelet elosztású, köríves főépületet adtak át. Emellett átadtak még

  • egy 21,4 m x 42,1 m-es, félig földbe süllyesztett tornatermet,
  • 173 parkolóhelyet,
  • kerékpártárolót
  • és négy autóbusz várakozóhelyet is.

A projekt részeként az épület 450 négyzetméternyi zöldtető is kiszolgálja a diákokat, és egy közel négyezer négyzetméteres kültéri sportpálya is rendelkezésükre áll majd. Az iskola körül pedig több mint 26 ezer négyzetméternyi parkkal gazdagodik a város.

 

Debrecen hosszú távra tervez

 

 

Az iskola átadóján elhangzott:

a városban hosszú távú stratégiai tervezés folyik, az önkormányzat döntéseiben nemcsak a jelen, hanem a következő évtizedek is szerepet játszanak.

"Debrecen robbanásszerű fejlődése, a határokra való tekintet nélküli regionális központtá válása aligha tartható fenn egy ilyen színvonalú nemzetközi iskola nélkül" - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség élén álló tárcavezető pénteken.

A sajtóeseményen kiderült: azok a debreceni és a régióban élő tehetséges diákok, akiknek a szülei nem tudják megfizetni a nemzetközi iskola tandíját, az önkormányzat ösztöndíjprogramjának támogatásával juthatnak be az intézménybe.

 

 

A régióban kevés olyan oktatási intézmény van, amely International Baccalaureate-minősítéssel (IB) rendelkezik, és 3 éves kortól egészen az érettségiig vezeti el a diákokat.

 

Ezek a fejlesztések vonzzák a nemzetközi munkaerőt Debrecenbe

Debrecenben jelentős számú külföldi nagyberuházás zajlik jelen pillanatban is: egyrészt a megyeszékhely északnyugati határában BMW-gyárat fognak építeni (az óriásprojekt földmunkáit a Market Építő Zrt.; műszaki ellenőrzési, mérnöki és minősítésbiztosítási feladatait pedig a Főber Zrt., valamint a Fugro Kft. vállalta el).

 

A Krones gyárának látványterve

Másrészről a város déli oldalán fekvő ipari parkban is számos beruházás zajlik. Többek között az alábbi üzemfejlesztések is elstartoltak már:

Mi épül?új iskolaépületHunép Zrt.iskolaépítésDebrecenMarket Építő Zrt.Főber Zrt.Fugro Consult Kft.

Hírlevél

Hirdetés