2024.03.28, Csütörtök
Szabadkígyósi kastély: így folytatódik a fejlesztés
Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal

Szabadkígyósi kastély: így folytatódik a fejlesztés

magyarepitok.hu, MTI

2021.09.02. 13:30 - Füzi Nikolett

Félmilliárd forintos uniós támogatásból épül tovább a Wenckheim-kerékpárút és egészülnek ki a szabadkígyósi kastély turisztikai attrakciói a már jelenleg is zajló felújítás mellett.

Hirdetés

Több mint félmilliárd forint uniós támogatást kapott a Békés megyei Szabadkígyós és Újkígyós önkormányzata - számolt be erről közleményben Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője. 

A forrásból részben a szabadkígyósi kastélyhoz kapcsolódó turisztikai attrakciókat alakítanak ki, részben a megyei Wenckheim-kastélyokat összekötő kerékpárutat bővítik tovább.

Az Ybl Miklós tervei alapján épült kastély és környéke fejlesztésének keretében Szabadkígyóst és Békéscsabát kerékpáros útvonallal kötik össze, melynek teljes hossza több mint 20 kilométeren át épül ki.

 

Szakaszonként építik a kerékpárutat

A várhatóan 2022 végére 3,8 milliárd forintból elkészülő, több, mint 20 kilométeres Wenckheim-kerékpárút Békéscsaba belvárosát érintve összeköti a szabadkígyósi, gerlai, pósteleki és - az M44-es számú elsőrendű főút szervízútján keresztül - a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almássy-kastélyokat. A kerékpárutat részben felújítással alakítják ki, részben pedig újonnan építik meg.

Ahogy arról már beszámoltunk, a teljes útvonalból elsőként a Hódút Kft. kivitelezésében egy 700 millió forint értékű, 4 kilóméteres szakasz kiépítését kezdték el. Majd 2021 májusában bejelentették: elkészül újabb 1,5 milliárd forintos állami finanszírozásból a békéscsabai bányatavaktól a szabadkígyósi kastélyig tartó 3,5 kilométer hosszú, mezőgazdasági- és kerékpárútként funkcionáló szakasz is.

Most Herczeg Tamás közleményében arról számolt be, hogy az 580 millió forintot az EU-s Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből folyósítják. Az uniós összeg által fedezett fejlesztések hamarosan indulnak, és jövő év végére készülnek el.

 

Számos új fejlesztés, valamint turisztikai attrakció valósul meg a támogatásból

A projekt célja a kastély helyreállítása és az örökség megőrzése, az összegből épül Szabadkígyóson többek között

  • vendégfogadó,
  • postamúzeum,
  • a majorsági élet bemutatását szolgáló kiállító tér,
  • állatsimogató, istálló és kocsimúzeum,
  • továbbá a Wenckheim-kastély személyzetének életét interaktívan bemutató termeket alakítanak ki.

A fejlesztés másik része a már épülő Wenckheim-kerékpárutat érinti:

a Szabadkígyóson meglévő bicikliutat kiszélesítik csaknem 3 kilométeren, a község külterületén 220 méteren új utat építenek, és összeköttetést hoznak létre a Wenckheim-kerékpárút és az Ókígyósi úton haladó kerékpárút között.

A közleményben beszámoltak arról, hogy a fejlesztések részeként

  • madárlest és tanösvényt alakítanak ki,
  • parkolókat építenek,
  • kerékpáros szervíz- és pihenőpontok jönnek létre,
  • valamint a kastély tematikusan megújuló parkjában 19. századi játékokat felvonultató játszóteret és egy babaházat alakítanak ki,
  • illetve fény-és hangjátékokkal kiegészítve rekonstruálják a szökőkutat is.


"Vendégségben a Wenckheimeknél"

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban 2019 februárja óta dolgozik a kivitelező Modinvest Kft. A kastélypark jelenleg is látogatható. Az épület a fejlesztésben összesen 1,7 milliárd uniós és 1,5 milliárd forint hazai forrásból nem csak infrastrukturálisan újul meg: a renoválást követően olyan lehetőséget teremtenek az oda látogatóknak, amely egy interaktív családtörténeti kiállítás keretében megismerteti a Wenckheim-család főúri életformáját.

Lehetőség lesz korabeli jelmezekbe bújni, de a hagyományokat őrző eszközök mellett, a látogatónak olyan élményekben is része lehet, mint a könyvajánló installáció a könyvtárban, a festőállvány- és divatinstalláció, személyzeti hívócsengő-rendszer, vagy képeslap írása egy preparált íróasztalon. Aki nem fél a magasságtól, akár a kastély feletti repülés élményét is átélheti egy VR-szemüveg segítségével.

Mi épül?Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)SzabadkígyósHódút Kft.Modinvest Kft.Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogramkastélyfelújításkerékpárútműemlékfelújításturizmus

Hírlevél

Hirdetés