2024.04.23, Kedd
2022-ben is sikerekben gazdag évet zárhatott VEMÉV-SZER – így válik jövőre Európa Kulturális Fővárosává Veszprém

2022-ben is sikerekben gazdag évet zárhatott VEMÉV-SZER – így válik jövőre Európa Kulturális Fővárosává Veszprém

magyarepitok.hu

2022.12.27. 10:30 - Füzi Nikolett

A VEMÉV-SZER jelenleg is több olyan a város életében meghatározó projekt megvalósításában vesz részt, amely jelentősen hozzájárul majd ahhoz, hogy 2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselhesse magán az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Hirdetés

Újabb eredményes évet zárt Veszprém megye meghatározó építőipari vállalata, a VEMÉV-SZER Kft.: a cég többek között jelenleg is Magyarország új kulturális - kreatív régiójának megvalósításán tevékenykedik, ugyanis 2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet, melynek nyomán a VEMÉV-SZER munkájával is számos fejlesztés valósul meg a Királynék városában.

Az immár több mint 30 éve az építőipar szolgálatában tevékenykedő vállalat munkásságáról lapunkban is rendszeresen beszámolunk, így az idei évet összegezve a cég több olyan városépítészeti szempontból is meghatározó projektjéről írtunk, mint a

  • a nagyszabású ActiCitynevet viselő, új kulturális mozgásközpont kialakítása,
  • veszprémi Pannon Egyetem campusának teljeskörű korszerűsítése, és mélygarázzsal való fejlesztése,
  • a Zöld Város projekt néven megvalósuló Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítása és funkcióbővítése,
  • vagy akár az Erzsébet-ligetben található Laczkó Dezső várostörténeti Múzeum teljeskörű felújítása.

 

 

A Gyermekkórház átalakításával nyer új kulturális létesítményt Veszprém

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat részeként 2023 tavaszára valósulhat meg az „ActiCity” elnevezésű projekt, amely a régi Heim Pál Gyermekkórház épületnek felújítását és átalakítását jelenti egy új, a kultúrát és az aktív kikapcsolódást is magában foglaló intézménnyé.

A város kulturális és építészeti arculatában is fontos fejlesztését a VEMÉV-SZER Kft., valamint a VeszprémBer Építő Kft. alkotta konzorcium valósítja meg, a beruházás eredményeképpen pedig a város közepén csaknem két és fél évtizede üresen álló, és egyre romosabb épületet a Pro Architectura és Ybl-díjas építész, Anthony Gall tervei alapján fogják visszaállítani eredeti állapotára.

 

 

A fejlesztéseknek köszönhetően az új épület beépített hasznos alapterülete több mint 7000 négyzetméter lesz, emellett megújul az intézmény mellett található mosoda, valamint kiegészül egy háromszintes új bejárati szárnnyal is.

A felújítást követően a központban különböző mozgásformák - egyebek mellett balett és falmászás, valamint spinning gyakorolhatók majd, lesz benne kávézó, illetve étterem és rendezvénytér is. Az „A”, „B” épületek kivitelezése mellett ugyanakkor egy parkolóház kialakítása is folyamatban van.

 

 

Már javában zajlik a mélygarázs építése a Pannon Egyetem veszprémi campusán

2022 tavaszán a veszprémi Pannon Egyetem történetének egyik legnagyobb volumenű fejlesztésesről számolt be lapunk, melynek keretében megújulnak az egyetem épületei és a központi campus modernizációjára is sor kerül.

A városközpontban elhelyezkedő létesítményben mindemellett mélygarázst, felette pedig új felszíni parkolókat, egy többfunkciós közösségi teret, valamint új szabadtéri sportlétesítményeket alakít ki a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a VEMÉV-SZER Kft. konzorciuma.

A koncepciójában a Zöld Város projekt fejlesztéshez is kapcsolódó beruházás egyik legfontosabb projektelemeként létrejön egy új, 200 férőhelyes terepszint alatti parkolóház, melynek építése 2022 áprilisában, a kiviteli tervek elkészítésével vette kezdetét. A fejlesztés augusztus végén már látványosabb szakaszához érkezett: a szakemberek már jelentősen előrehaladtak a nagytömegű földmunkálatokkal, ezt követően pedig a környezetrendezési feladatokra került sor.

 

 

A szakemberek mindemellett 155 db megújuló és új építésű felszíni parkolót is kialakítanak, amelynek környezete többek között egy 1861 négyzetméteres, többfunkciós szabadtéri közösségi térrel, illetve egy több mint 40 négyzetméteres pavilonnal is megújul.

A projekt fő célja egy olyan egyetemi campus létrehozása, amely szerves egészet képez a belváros szabadtérrendszerével, közvetlen kapcsolatot létesít a városi szabadterekkel, ezáltal a gyalogos forgalom számára szabadon megközelíthetővé és átjárhatóvá válik.

 

 

Látványos szakaszához érkezett Veszprém belvárosának legnagyobb zöldterület rehabilitációs fejlesztése is

Az idei évet érintő további meghatározó fejlesztések sorozatát ezt követően ugyancsak a VEMÉV-SZER munkájával megvalósuló, Zöld Város projekt kivitelezése követte.

A fejlesztés során az ActiCity Mozgásközpont beruházással párhuzamosan, a város egyik legszebb környezetében elhelyezkedő az Erzsébet-sétány is megújul a több mint 10 éve, a Séd-völgyben megvalósult Kolostorok és kertek sétaútvonal mintájára.

 

 

A projekt egyben Veszprém belvárosának legnagyobb zöld projektje, amely a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítását és funkcióbővítését foglalja magában. A fejlesztés célja, hogy az intézmények és az akcióterület zöld felülete összekapcsolódjon, a teljes területre komplex, szabadtér- és parkhasználati célokat előtérbe helyezve, a rekreációs és reprezentációs igényeket is megfelelően kielégítve, élettel töltse meg ezt a fontos belvárosi részt.

A Zöld Város kialakításának aktuális előrehaladásával kapcsolatban nemrég részletesen is beszámoltunk, melynek során

  • a Kálvária-domb és a Laczkó Dezső Múzeum közötti területrészen gyalogos közlekedési- és rendezvényterület;
  • a Laczkó Dezső Múzeum előtti részen játszótér, új és megújult zöldfelületek;
  • a Kálvária-domb megközelítésére megújult lépcsősor és rámpa;
  • az Erzsébet sétány és Erzsébet liget területein megújult zöldfelületek, utcabútorok;
  • őshonos magyar növényfajok bemutatásával a múzeum és a tájház között etnobotanikai kert;
  • az egész területen megújított és új közvilágítás;
  • továbbá kávézó és támfalsétány létrehozása a cél.

 

 

A több mint 3,1 hektáron megvalósuló beruházásnak köszönhetően egy egybefüggő sétálóövezet alakul ki, amely a Pannon Egyetem felől lehetővé teszi a Szent Miklós-szeg megközelítését, és kapcsolódva a Zeneiskola, valamint a Laczkó Dezső Múzeum előtti közösségi térhez, a Kávézó épületétől egészen a hamarosan felépülő Acticity kulturális központig tart majd, a fent említett szolgáltatásokkal és szabadidős lehetőségekkel kiegészülve. A terület felújításával a tervek szerint 2023 tavaszára végeznek a szakemberek.

 

 

Újjászületik Veszprém közel százéves várostörténeti intézménye

Az Erzsébet-liget újjászületése során ugyanakkor nem csak a Laczkó Dezső Múzeumot övező környezet újul meg, hanem maga a várostörténeti intézmény teljeskörű tervezését és felújítását is elvégzik a VEMÉV-SZER szakemberei.

A közel százéves műemlék épületben többek között sor kerül a külső és belső terek komplex megújítására és akadálymentesítésre, valamint egy liftet is beépítenek a korszerűsítési munkálatok során.

 

 

A projekt kivitelezésével kapcsolatosan nemrég ugyancsak beszámolt lapunk: a múzeum tervezési feladatai 2022. március elején, míg kivitelezési munkálatai április közepén vették kezdetüket, az azóta eltelt idő alatt pedig immár 60-70%-os készültségnél tart az intézmény fejlesztése. A teljes projekt során többek között

  • kicserélik és felújítják a külső és belső nyílászárókat,
  • a kőfelületek tisztításával, restaurálásával, valamint átfestésével rekonstruálják az épület teljes külső homlokzatát,
  • héjazatcserére is sor kerül, felújítják a fedélszéket, cserélve a lokálisan tönkrement elemeket, hőszigetelik a zárófödémet, a padlástérben pedig szellőzőgépházat alakítanak ki,
  • továbbá elvégzik az intézmény akadálymentesítését is.

 

 

A fejlesztések további fontos eleme, hogy az egész intézményben új gépészeti rendszereket alakítanak ki, ilyen módon az épületet leválasztják a kórház fűtési rendszeréről, és a zeneiskolából alakítanak ki új távhővezetéket.

A múzeum a tervek szerint 2023 tavaszán nyitja majd meg újra kapuit a látogatók előtt.

 

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.VeszprémműemlékfelújításvárosfejlesztésvárosrehabilitációzöldterületekmélygarázsPannon Egyetemparképítéskulturális központmúzeumenergetikai korszerűsítés

Hírlevél

Hirdetés