2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Több mint félmillió négyzetméteres kapacitású előregyártó üzemet avattak Pest megyében

Több mint félmillió négyzetméteres kapacitású előregyártó üzemet avattak Pest megyében

magyarepitok.hu

2023.04.20. 15:15 - Hegedűs Gergely

Az INETON Kft. teljesen automatizált gyára minden betontípust elő tud állítani, és várhatóan a régió lakásépítési piacának közel 10-15 százalékát fedi majd le.

Hirdetés

A Pest megyei Alsónémediben április 20-án átadták az INETON Kft. betonelem előregyártó üzemét. A 17 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban födém- és falelemek gyártására, betonacél feldolgozásra alkalmas csúcstechnológiájú automatizált gépsorokat telepített a vállalat.

 

 

Ahogy azt a magyarepitok.hu cikke is jelezte a gyár elkészültéről szóló korábbi hírében, a több mint 16 milliárd forint összértékű beruházással egy világszínvonalú termékeket biztosító vasbeton előregyártó üzem jött létre Közép-Magyarországon.


Jelentős hátteret nyújt a régió lakásépítéséhez

A teljes gyártási folyamat digitális tervek alapján, automatizáltan zajlik, a gyárhoz kapcsolódó betonkeverő üzemnek köszönhetően pedig minden betontípust elő tudnak állítani. A gyártástechnológia nagyobb lakásberuházások, kereskedelmi, középületek elemeinek kivitelezéséhez is alkalmas.

A csütörtöki átadón nyilvánossá vált adatok rendkívül jelentős kapacitásról tanúskodnak: az automatizált gépsorok teljesítménye évi 300.000 négyzetméter födém és 250.000 négyzetméter falelem előállítását teszik lehetővé.

 

 

A beruházás elsődlegesen a közép-magyarországi, és az ahhoz közeli régiókban fejti ki hatását. A becslések szerint a befektetést követő években a gyár 1200-1500 lakásegységnek megfelelő kapacitásával a régió lakásépítési piacának közel 10-15 százalékát fedi majd le.


Választható méretek és gombnyomásra átállítható zsaluzatok

Az új üzem által biztosított egyik jelentős tényező a gyártástechnológiája által nyújtott nagy tervezői szabadság és egyediség, amelyről ebben a cikkben számolt be a magyarepitok.hu.

Ennek megfelelően közel az összes ma épülő lakó vagy irodai funkciójú épület szerkezetét meg lehet építeni INETON betonelemekből, melyek méretei nem fixek, hanem az adott épület kialakításához igazíthatók.

 

 

Az INETON gyárában kialakított automatizáltságot jól jellemzik a hidraulikusan működtetett zsaluzatok a gerendák és pillérek gyártásánál, amelyek által a zsalu átállási idő lényegesen kevesebb a hagyományos zsalukhoz képest, miután gombnyomásra átállítható a zsaluzat az új geometriára. A magyarepitok.hu INETON-termékcsaládokat bemutató cikkéből ugyanakkor az is kiderült, hogy a felületszerkezetek (födémek és falak) gyártásánál jóval magasabb az automatizáltság, itt már a zsaluprofilokat is robotok helyezik el a digitális gyártási adatok alapján.


Felgyorsul a kivitelezői munka és csökkennek a költségek

A csütörtöki eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett. Beszédéből kiderült, idén augusztusig 120 új munkahelyet hoz létre a magyar tulajdonosi háttérrel bíró INETON beruházása, amelyhez az állam 2,4 milliárd forint támogatást nyújtott.   

 

 

A most átadott beruházással kapcsolatban úgy fogalmazott, az Alsónémediben gyártott elemek nagyban hozzá fognak járulni a magyar építőipar hatékonyságának növeléséhez, felgyorsul a kivitelezői munka és csökkennek a költségek. Továbbá tudatta, hogy a gyártott elemek exportjában Magyarország jelenleg a világranglista 22. helyén áll, de ez most nem is fog tovább javulni, ugyanis az itteni teljes termelést fel fog fogja szívni a hazai piac.


Az előregyártás jelentheti a kiutat az építőipar válságából

Gönczöl Péter, az INETON Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, az építőipar a 60-as évek vége óta folyamatosan csökkenő hatékonysággal dolgozik, melynek eredményeképpen régóta tartós válságban van. „Nincs innováció, a teljesítőképesség növelésére vonatkozó technológiai fejlesztés. Ennek eredményeképpen a munkaerőért folyó versenyben tartósan vesztes pozícióban van.

Ebből a helyzetből kiutat jelent a termelés döntő részének iparosított körülmények közötti megvalósítása, ahol a digitalizáció szolgáltatta előnyöket ki lehet használni.”

 

 

Úgy fogalmazott, hogy az INETON ezt a fent leírt utat választotta alsónémedi üzemének megépítésével és az ahhoz kapcsolódó digitális alapokra épített új építőipar elemeinek bevezetésével. Hangsúlyozta, a szakértőik által Közép-Európa legmodernebb üzemét hozták létre, azonban ez csak egy folyamatnak a része, amelyet az „INETON digitális átalakulás” névvel illetnek a cégnél.

„Az INETON digitális átalakulás, egy olyan folyamat amely során a BIM technológiára alapítva, a precíz digitális gyártmánytervezés után, gépeink emberi kéz jelentős beavatkozása nélkül elvégzik az elemek gyártását, minél több már az üzemben beépített szerkezettel együtt.”

Arra is kitért, hogy a folyamatkövetés nem áll meg a gyártással, hanem a beépítés során is folytatódik. Az előre legyártott elemek használata az építkezéseken méretpontosságot, különlegesen jó minőséget eredményez, jól tervezhetően és mindemellett elérhető alacsonyabb költségszinten.”

Gönczöl Péterrel lapunk egy bővebb interjút is készített, amelyben többek közt a vállalat tevékenységét meghatározó vízióról és az egész előregyártó piac hajtóerejéről is beszélt.

Galéria

Mi épül?INETON Kft.előregyártástervezésüzemépítésAlsónémedi

Hírlevél

Hirdetés