2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Grandiózus munkálatok indultak meg a Paks2 projektjében
Illusztráció - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Grandiózus munkálatok indultak meg a Paks2 projektjében

infostart.hu, magyarepitok.hu

2023.08.21. 17:00 - Hegedűs Gergely

A Roszatom közleménye szerint a 6-os blokk kialakítása során 1 millió köbméternyi földet kell elszállítani ősz végéig, a Duna Aszfalt már dolgozik a projekten.

Hirdetés

2023. augusztus 21-én a Paks II. Atomerőmű projekt fővállalkozója, a Roszatom mérnöki részlegéhez tartozó Atomsztrojekszport vállalat hozzákezdett Pakson az új VVER-1200-as blokkok kivitelezési szakaszának munkálataihoz – írja az infostart.hu a Roszatom közleményére hivatkozva.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a magyar és az orosz fél képviselői múlt pénteken augusztus 18-án aláírták a két új atomerőművi blokk létesítéséről szóló szerződés módosítását, majd ezt követően a megrendelő Paks II. Atomerőmű Zrt. kiadta a fővállalkozónak a hivatalos értesítést arról, hogy a projekt a második szakaszba, a kivitelezés szakaszába lépett.


A talajszilárdítás is elkezdődött

A mostani közlemény arra is kitért, hogy az orosz vállalat alvállalkozójaként

a Duna Aszfalt Zrt. megkezdte az előkészületeket a talaj kitermelésére a leendő 6-os blokk munkagödréből. Egy másik alvállalkozó, a Bauer Magyarország Kft. pedig hozzáfogott a talajszilárdítási munkálatok előkészületeihez, illetve folytatja a résfal építését.

A közlemény szerint leendő 6-os blokk munkagödréből a föld kitermelése mínusz 5 méteres szintig grandiózus munkafeladat: négy futballpálya területének megfelelő méretű a munkagödör, amiből körülbelül 1 millió köbméter földet kell kitermelni és elszállítani. „A tervek szerint a 6-os blokk területén ez a munka az ősz vége előtt befejeződik” – olvasható a Roszatom Infostartnak is megküldött sajtóközleményében.


Az összes fő építmény létesítése megkezdődhet, a berendezések gyártása is indul

A Roszatom közleménye kiemeli, a kivitelezés megkezdésére kapott engedély lehetővé teszi az atomerőművi főberendezések gyártásának elindítását mind az orosz vállalatoknál, mind pedig a Roszatom partnervállalatainál. Az Atomsztrojekszport vállalat augusztus 21-én utasítást adott az érintett üzemeknek, hogy kezdjék meg a Paks II. Atomerőmű érintett berendezéseinek legyártását.

A közleményben utalnak arra, hogy a Paks II. Atomerőmű projekt kivitelezési szakaszba lépése lehetővé teszi az összes fő építmény létesítésének megkezdését. Ez jelentős létszám-, gép- és eszközbővítést igényel, mivel a projekten végzett munka intenzitása folyamatosan növekszik.   

A Paks II. Atomerőmű projektben való részvétel iránt nagy az érdeklődés mind a magyar, mind egyéb európai, valamint harmadik országbeli cégek részéről - emelték ki.
 

Mi épül?Duna Aszfalt Zrt.Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.Paks IIPaks

Hírlevél

Hirdetés