2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Zenit by Bayer – új zuglói társasház a fenntarthatóság és a kényelem metszéspontján
Főkép/látványterv: Bayer Property

Zenit by Bayer – új zuglói társasház a fenntarthatóság és a kényelem metszéspontján

magyarepitok.hu

2023.12.14. 09:17 - Móré Levente

Új látványterveken mutatták meg a zuglói projekt lakóépületének számos részletét.

Hirdetés

Prezentációval egybekötött sajtóbejáráson mutatta be Zenit by Bayer névre keresztelt új zuglói társasházát a fejlesztő Bayer Property. A létesítmény van a legelőrehaladottabb állapotban a Bosnyák tér közelében zajló beruházás új épületei közül. A városrész Pest egyik legzöldebb és legfenntartóbb területe lesz a Bayer Construct Zrt. kivitelezésében.

A zuglói projekt számos előremutató eleme mellett – mint a magas zöldfeleületi arány vagy a gyalogos közlekedésre optimalizált tervezés – a hatékony energiafelhasználásban is kiemelkedő lesz. A fejlesztésről szóló külön rovatunkban több alkalommal beszámoltunk arról, hogy a környékhez és a Rákos-patakhoz organikusan kapcsolódó új városközpontban egyaránt megtalálhatóak lesznek a lakó-, az iroda-, a kereskedelmi és szabadidős funkciók, amelyek a jelentős zöldfelületekkel és közösségi terekkel egységes, harmonikus egészet alkotnak majd. 

 

Látávnytervek: Bayer Property

 

A Bayer Construct Zrt. 2018. augusztusában, hosszas előkészítés után, nyíltpiaci tranzakció keretében – Zugló Önkormányzatának kifejezett előzetes hozzájárulásával – szerezte meg a Bosnyák tér mögött elhelyezkedő beruházási terület tulajdonjogát attól a lengyel ingatlanfejlesztő társaságtól (ECHO SA), amelynek 2006-ban az Önkormányzat eladta. Ezt követően nemzetközi tervpályázatot bonyolított le a cégcsoport, melynek első helyezettje – a globálisan ismert és szakmailag elismert Zaha Hadid tervezőiroda – elkészítette a mestertervet. Ez alapján megkezdődtek az engedélyezési eljárások és a régészeti feltárások, majd 2022-ben elindult a kivitelezés, amelynek során a lakóépület megépítése volt az első lépés. 

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Zugló legjelentősebb projektjének lakóépülete nemrég nevet kapott: a Zenit by Bayer leleplezése során új látványterveken és helyszíni bejárás során ismerhették meg az épület jellegzeteségeit a sajtó munkatársai.

A fejlesztést Balla Ákos értékesítési igazgató és Harmat Imre fejlesztési igazgató mutatta be látványos prezentáció keretében, a helyszínen pedig Pavelka Péter, a társasház kivitelezési munkálatait irányító projektvezető kalauzolta végig az érdeklődőket.

 

 

Geotermikus fűtéssel a hosszútávú fenntarthatóságért

Zugló központjának komplex fejlesztése a főváros építészete, kultúrája és történelme iránti tiszteletet is kifejezi majd, egyben pedig a legmodernebb megoldásokkal utat mutat a jövőbe is. A városnegyed főbejáratánál beváráslóutca, az épületek között egybefüggő zöld park készül.

A Zenit by Bayer épület 168 lakása a leglátványosabb kivitelezési fázisban tart, 2024 második negyedévében pedig át is adják majd a lakásokat.  

 

 

A társasház lakásai és üzlethelyiségei egyaránt háromrétegű üvegezéssel rendelkező, korszerű nyílászárókat és motoros redőnyöket kapnak, rejtett redőnytokkal. Ez is hozzájárul majd a fenntartási költségek minimalizálásához csakúgy, mint a födémbe integrált mennyezeti hűtő-fűtő rendszer vagy a fürdőszobák elektromos padlófűtése. 

A nyolc emeleten elhelyezkedő, három lépcsőházból (A, B és C) megközelíthető otthonokhoz egyszintes mélygarázs és földszinti tárolók, parkolók épülnek. 

A belső udvarokban tájépítész által tervezett, padokkal, játszótérrel is ellátott, árnyas kertben pihenhetnek majd az itt lakók. Nem csak a fák segítenek majd a természetet közelebb hozni az itt élőkhöz, időnként virágba borul majd a kert nagyrésze is, így az új lakások tulajdonosai gyönyörű környezetben érezhetik otthon magukat. 

 

 

Fontos alapelve a Bayer Consruct tervezőinek a költségek minimalizálása és a kivitelezési idő csökkentése, hiszen ez nem csupán a beruházó, de a vásárló érdeke is. Ezért is döntöttek úgy, hogy a lakások esetében csak kétféle színvilág választható: nude és szürke. Ugyanennek a szempontnak felel meg a megújuló energia minél nagyobb mértékű felhasználása vagy épp az előregyártott elemek lehető legnagyobb arányban való felhasználása.

 

Geotermiával a jövőért

Hazánkban viszonylag alacsony mélységből is az átlagnál magasabb hő termelhető ki. Elég 1000-2000 méter mélységig lefúrni ahhoz, hogy 70-90 Celsius-fokos vizet nyerjenek, ami a fűtési rendszereknek bőségesen elegendő. Európában ilyen hőmérsékletű vízért átlagosan ennél kétszer mélyebbre kell fúrni. A Bayer Construct Zrt. beruházásában valósult meg a termálkút (a fúrásról a Magyar Építők stábja látványos videót készített), amely ellátja majd a teljes új zuglói városrészt: 1200 méter mélyről 70-72 Celsius-fokos termálvizet pumpál a felszínre. 

Európában, sőt, világviszonylatban is kiemelkedő a létesítmény energiahatékonysága, aminek az alapja a geotermikus energiával ellátott fűtési és használati melegvíz-előállító rendszer, de a kút mellett az apartmanok alacsony rezsiköltségét a korszerű hőszigetelések is garantálják. Az épületek energiarendszerének részleteiről és technikai hátteréről korábban részletes cikkben számoltunk be.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Előregyártással az építés idejének radikális csökkentéséért

Minden épületnél a generáltervező határozza meg az épület formáját és funkcióit, ennek kiegészítése, részletek felé való elmozdítása pedig a szakági tervezők feladata. A Bayer saját tartószerkezeti divíziót és előregyártó üzemet is fenntart annak érdekében, hogy technológiáinak alkalmazását biztosítani tudja, illetve, hogy minél gördülékenyebb legyen a kivitelezés. 

A Biharkeresztesen működő VIASTEIN  előregyártó üzem minden eddiginél hatékonyabban tervezi és építi a zuglói Zenit by Bayer projekt épületeinek tartószerkezetét, hiszen a precízen tervezett épületszerkezet a legfontosabb. Az előregyártás folyamatát és az elemek beépítését a zuglói épületekbe szintén látványos videóban mutattuk be.

 

 

A tervek előállítása során természetesen a BIM módszert alkalmazzák, amely olyan mértékben hálózza be a projekt minden szakaszát, hogy külön részleg létrehozását is indokolttá tette. A tervezési üzletágról és a zuglói épületek szerkezetének tervezéséről korábban Iski Tamástól, a tervezési üzletág vezetőjétől tudhattunk meg többet. Cégcsoportjuk a BIM koordinációt saját magukra és az alvállalkozókra nézve is kötelezőnek tartja, hiszen ez teszi a lehető leghatékonyabbá az összetett feladatok menedzsmentjét. 

Galéria

Mi épül?Bayer Construct Zrt.Bayer PropertyZugló VárosközpontZuglóelőregyártásBIM

Hírlevél

Hirdetés