2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Nagy fejlesztések zajlanak Maros-menti településeken Erdélyben

Nagy fejlesztések zajlanak Maros-menti településeken Erdélyben

magyarepitok.hu

2024.03.07. 11:13 - Móré Levente

Két szomszédos Fehér megyei falu háztartási szennyvízhálózatát építheti a Szabadics romániai leányvállalata, a SZABADICS Romania Srl.

Hirdetés

Vadregényes, természetes állapotban fennmaradt ártéri erdők szegélyezik a lassú folyású, egykor az egész Erdélyi-medencét uraló Maros folyót, amelynek kanyarulataiba ékelődik Cisteiu de Mures (Magyarcsesztve) és Micoslaca (Miklóslaka) két kis települése. A Fehér megyei falvak eddig nem rendelkeztek szennyvízhálózattal, ezt most a Szabadics Zrt. romániai leányvállalata, a SZABADICS Romania Srl. építhet ki az "Anghel Saligny" programból nyújtott, vissza nem térítendő támogatás segítségével.

 

Fotó: Google

 

Nyolc kilométernyi szennyvízhálózat épül

A Cisteiu de Mureș és Micoșlaca települek utcáit, valamint az Ocna Mureș DC3 útvonalát érintő, mintegy nettó 6,5 millió lej értékű beruházással nemcsak a szennyvízhálózat kialakítására, de a szennyvíz elszállításának megoldására is lehetőség nyílik, az ehhez szükséges négy közterületi átemelő megépítésével együtt. A fontos szociális és gazdasági fejlesztés során 8.130 méter szennyvízelvezető hálózat, 3.060 méter bekötővezeték, míg 1.633 méter hosszú szennyvízszállító hálózat épülhet meg nagyjából 20 hónap alatt.

„A munkát terveink szerint a vállalt határidőnél hamarabb, 2024 végén szeretnénk befejezni” – tudtuk meg Orban Cristian projektvezetőtől.

Ennek érdekében Cisteiu településen már nagyságrendileg 1.500 méter gravitációs gerincvezetéket, illetve nagyjából 1.900 méter nyomóvezetéket épített a kivitelező, az ünnepek közeledte miatt a munkát december elején felfüggesztették és január elején kezdték újra. Mivel a kivitelezéssel érintett munkaterületen gázvezetéképítés is zajlik, a közműépítést különösen nagy odafigyeléssel, a gázvezetéket kivitelező cég munkájára is figyelve kell végeznie a kivitelezőnek.

Kérdésünkre, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen együttműködés alakult ki a megrendelő és a kivitelezésben résztvevők között, a projektvezető kiemelte:

„a megrendelő párhuzamos beruházásokban érintett, de a közös cél érdekében mindenki megteszi a szükséges lépéseket, hogy a létesítmények a tervek szerint megépüljenek”

 

Illusztráció, magyarepitok.hu

 

Helyi szakemberek végzik a munkát

A kivitelezésben a Romániában alkalmazott kollégák vesznek, a nagykanizsai székhelyű Szabadics Zrt. támogatói szolgáltatásokat nyújt. A Szabadics Romania Srl.-ben dolgozók elhivatott szakemberek – a kollégák kiválasztásakor nemcsak a hasonló szerepkörben és munkakörnyezetben szerzett tapasztalat volt fontos, de az is, hogy megfelelő szakképesítéssel, építőmérnöki végzettséggel rendelkezzenek.

„Az együttműködés segít abban, hogy felfedezzük a hasonlóságokat és különbségeket a munkamódszerekben; hasonlóságok esetén a best practice megosztása, különbségeknél a tudatos alkalmazkodás, a tanulási hajlandóság és az új módszerek befogadására való nyitottság kiemelten fontos”

– hangsúlyozta Orban Cristian hozzátéve:

„Partnereinkkel jó az együttműködés, kölcsönös a bizalom, amit elsősorban annak köszönhetünk, hogy kiemelten figyelünk a kommunikációra és a fizetési határidőkre.”

 

Illusztráció, magyarepitok.hu

 

Galéria

Mi épül?Szabadics Zrt.Szabadics Romania S.R.L.MarosErdélyRomániaszennyvízszennyvízelvezetésvízügyvízgazdálkodáscsatornaépítés

Hírlevél

Hirdetés