2024.05.20, Hétfő
Kínai-magyar együttműködésben készítik elő a ferihegyi és a fővárost elkerülő vasútépítéseket
Fotók: Illusztráció

Kínai-magyar együttműködésben készítik elő a ferihegyi és a fővárost elkerülő vasútépítéseket

MTI

2024.05.10. 07:48 - Sándor Csilla

Többek között a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű és a reptéri gyorsvasút előkészítésével, szerb-magyar határátkelő és kőolajvezeték építésével bővült a kínai-magyar közös beruházási és fejlesztési projektlista.  

Hirdetés

Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi látogatása során tizennyolc megegyezést írtak alá

- jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

A kínai beruházásokból származó termékek piacrajutását is szolgálják a vasútépítések

A kínai Egy övezet, egy út stratégia keretében Magyarországgal közösen projektlistát állítottak össze, amelyen közösen végrehajtandó beruházások, fejlesztések szerepelnek. Ez a lista tovább bővült:

  • a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű építésével,
  • és a repülőtér és Budapest belvárosát összekötő gyorsvasút előkészítésével.

Elkezdődik az elektromos autók töltőhálózat-fejlesztése is, hogy az elektromos autókat az ország minél több pontján lehessen feltölteni.

A vasútfejlesztés fő célja, hogy a Magyarország keleti felében zajló kínai beruházások révén előállított termékeket hatékonyan tudják az európai piacokra szállítani.

 

Szerb-magyar határátkelő és kőolajvezeték is épülne kínai részvétellel

A közös fejlesztések között Szijjártó Péter megemlítette a szerb-magyar határon Európa leggyorsabb és legbiztonságosabb határátkelőhelyének megépítését, valamint kínai közreműködéssel egy Szerbia és Magyarország közötti kőolajvezeték megvalósítását.    

 

A nukleáris területen is együttműködik a két fél

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette azt is, hogy a két ország együttműködését kiterjesztik a nukleáris energia területére is. Ezt a politikus az áramigény növekedésével indokolta, és ezt a keresletet leginkább a nukleáris energiával lehet kiszolgálni.

 

Fotó: Ipari Park Nyíregyháza/nyiregyhaza.hu

 

Számos óriás kínai beruházás zajlik hazánkban

Jelenleg 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon.
Ahogy arról a tavalyi bejelentésről portálunk is beszámolt, 400 milliárd forintos beruházással Debrecenben építi fel első európai üzemét a világ kilencedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója, a kínai Eve Power.
Szintén 2023-ban közölték, hogy kínai Huayou Cobalt a Komárom-Esztergom vámegyei Ácsra telepíti első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz.
Nyíregyházán a kínai Sunwoda - a világ kilencedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó cége - építkezik, szintén az európai terjeszkedés jegyében. 
Ugyancsak tavaly közölték, hogy a kínai BYD Szegedre települ egy óriási beruházás keretében. 
A kínai befektetések sorában az elmúlt hetekben jelentették be, hogy a kínai Fiberhome Magyarországon, Kisbéren hozza létre legnagyobb európai központját, ahol optikai kábeleket gyártanak majd. 

Mi épül?kínai-magyar fejlesztésekvasútépítésferihegyi gyorsvasútDebrecenNyíregyházaKisbérhatárátkelőkőolajvezetéknukleáris együttműködésatomenergia

Hírlevél

Hirdetés