2024.03.28, Csütörtök
Indulhat az Európában is egyedülálló zalaegerszegi tesztpálya építése
boschblog.hu - illusztráció

Indulhat az Európában is egyedülálló zalaegerszegi tesztpálya építése

mti

2016.09.16. 11:15 - Hegedűs Gergely

A 40 milliárdos projekthez a város területet és hárommilliárd forintos közműfejlesztési beruházást biztosít. Több száz kutatói, fejlesztői, mérnöki álláshely jön létre a zalai megyeszékhelyen.

Hirdetés

Megkezdődhet Zalaegerszegre tervezett autóipari tesztpálya megvalósítása. A város polgármestere pénteken sajtótájékoztatón számolt be a projekt fejleményeiről. Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta, a nemzetgazdasági tárca és az érintett egyetemek képviselői szerdán a helyszínen egyeztettek. Másnap a város közgyűlése meghozta a szükséges döntést az Európában is egyedülálló, önvezető járművek számára is alkalmas autóipari tesztpálya megvalósításához.

 

250 hektáron épül fel a pálya, szállodával és benzinkutakkal

A testület határozata alapján Zalaegerszeg a közeljövőben együttműködési megállapodást ír alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. Ennek alapján a város 250 hektáros területet biztosít, és a települési operatív programból csaknem hárommilliárd forintos közműfejlesztési beruházással vesz részt az összesen mintegy 40 milliárd forintos projektben.

A tesztpályára tervezett kutatás-fejlesztésben való részvételről korábban Varga Mihály 11 autóipari céggel és intézménnyel írt alá szándéknyilatkozatot. A miniszter akkor hangsúlyozta, mivel 500 kilométeres körzetben nem található hasonló tesztpálya, hazánk kulcsszerepben lesz a régióban működő vállalatok igényeinek kielégítésénél.

Vígh László, országgyűlési képviselő a részletekről beszámolva még májusban elmondta, a tesztelők hetekre, hónapokra ideköltöznek majd. Emiatt olyan központ épül benzinkutakkal, szállodával és egyéb kiszolgáló létesítményekkel, melyek lehetővé teszik, hogy Közép-Európa egyik legjelentősebb beruházása legyen a zalaegerszegi.

 

Több pálya és több száz magasan kvalifikált munkahely létesül

Balaicz Zoltán, polgármester elmondása szerint az első, az önvezető járművek tesztelésére alkalmas pálya 2017-2018-ra lehet kész, a legnagyobb tesztpálya építésének befejezése pedig 2020 és 2022 között várható.

A várhatóan további cégek, szolgáltatók letelepedésével is járó fejlesztés révén közvetlenül 100, közvetve pedig további 350 magasan kvalifikált, vagyis kutatói, fejlesztői, mérnöki álláshely jön létre a zalai megyeszékhelyen.

ÚtépítésZalaegerszegautóipar

Hírlevél

Hirdetés