2024.05.25, Szombat
M85: egyre nagyobb szakaszon folyik az aszfaltozás
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

M85: egyre nagyobb szakaszon folyik az aszfaltozás

magyarepitok.hu

2020.03.22. 08:30 - Szabó Ákos

Az ország északnyugati sarkában épülő négysávos úton a Dömper és a Subterra-Raab többek között a hídépítési folyamatokkal is jól haladt az elmúlt időszakban.

Hirdetés

Az M85-ös gyorsforgalmi út mintegy 57,5 kilométerén, Csorna és Sopron között 2018 első hónapjaiban zajlik a munka négy szakaszra bontva, a beruházás fejleményeiről havi rendszerességgel számol be lapunk.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. projektjében

  • a Csorna és a Fertőd-Endrédmajor csomópont közötti 20,05 kilométert a Strabag Építő Kft., a Strabag AG és a Belfry PE Kft. konzorciuma kivitelezi;
  • a Fertőd-Endrédmajor csomópont és Nagylózs közötti 15,6 kilométeren az EuroAszfalt Kft., a Swietelsky Magyarország Kft. és a Betonútépítő Zrt. társulása építkezik;
  • a Nagylózs és Sopron-kelet közötti 15,4 kilométeren (hármas szakasz) pedig a Dömper Kft. és a Subterra-Raab Kft. alakítja ki az új utat, akárcsak a Sopron-kelet és a fertőrákosi csomópont közötti 6,4 kilométeren is (négyes szakasz).

 

 

Vasúti híd építkezése ér hamarosan véget

A napokban ez utóbbi két szakaszról kapott érkezetek új hírek. Jelenleg minden területen előre haladnak, kisebb fennakadásokat okoznak csak az alapanyag- és késztermékbeszállítások.

A hármas szakaszon (Nagylózs és Sopron-kelet között) a pályaszerkezetépítés a tervek szerint halad, várhatóan június második felében elkezdődik a kopóréteg készítés. A szakaszon egy vasúti híd két nyílásának gerendáit a hónapban emelték be, további kettő nyíláson pedig áprilisban végzik el ezt a munkát, mellyel ez a munkafolyamat a műtárgyon véget is ér.

 

Maximálisan betartják az egészségügyi előírásokat

A kialakult koronavírus-helyzet mellett a helyszíni munkavégzés a hivatalos egészségügyi útmutatások maximális betartásával halad (a hazai útépítési projektek biztosításáról többször írtunk már a NIF és a másik állami útépítési óriásberuházó, a Magyar Közút intézkedéseit és előírásait tolmácsolva). Így többek között a személyes meetingeket teljes egészében leállították, a kivitelezők kizárólag videókonferencián keresztül tartják a kapcsolatot a megrendelővel és a mérnökkel is.

 

Sopron-kelet és a fertődi csomópont között április végére fejezik be a földmunkákat

Az M85 hármas szakaszán még arról is beszámolhatunk, hogy az elmúlt időszakban az összes műtárgy cölöpözését befejezték, illetve tovább halad a szalagkorlát kiépítése is. A szintén itt található mérnökségi telepszerkezetépítési munkái pedig március végére érnek véget.

A négyes, vagyis a Sopron-kelet és a fertőrákosi csomópontok közötti szakaszon pedig április végére az összes földmunka elkészül. A balfi csomópontig már most is pályaszerkezet építése folyik, a CKT- és alaprétegeken dolgoznak, vagyis az aszfaltozásnál járnak. Itt áprilisban cárhatóan befejezik az utolsó három műtárgy cölöpözését is.

ÚtépítésDömper Kft.Subterra-Raab Kft.M85-ösútépítésSwietelsky Magyarország Kft.EuroAszfalt Kft.Betonútépítő Zrt.StrabagBelfry PE Kft.SopronNagylózsFertőrákosNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés