2024.04.18, Csütörtök
Jól halad az M8-as Balaton keleti vége és Kecskemét közötti szakaszának előkészítése
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Jól halad az M8-as Balaton keleti vége és Kecskemét közötti szakaszának előkészítése

mti, magyarepitok.hu

2020.06.24. 11:52 - Szabó Ákos

Közel 9 kilométernyi út rekonstrukcióját készítette el Paks és Cece között a STRABAG a Magyar Közút Nzrt. beruházásában Fejér megyében. Az átadón új gyorsforgalmi kapcsolatokról is beszéltek: az M8-as fő beruházásán felül a Komáromot az M8-assal összekötő négysávos pálya kialakításának lehetőségeiről.

Hirdetés

Folytatódnak az útfelújítások – miután múlt héten a 402-es út szolnoki és a 84-es út nemeskéri szakaszának elkészültéről is beszámoltunk, most Cece közelében készült el egy projekt a Magyar Közút Nzrt. országszerte zajló útfelújítás-sorozatában.

 

A felújított 6231-es út (MTI/Vasvári Tamás)

A 6231-es számú, Paks és Cece között futó útszakasz Fejér megyei, közel kilenc kilométeres pályája az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával (TOP), nettó 801 millió forintból újult meg. A feladatot a STRABAG Általános Építő Kft. és a STRABAG Építő Kft. végezte el.

 

Tavaly félezermilliárd forintból újítottak fel közutakat

Az alkalomból szervezett ünnepségen Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: tavaly a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásaiban országszerte közel 160 útszakasz újult meg összesen több mint 500 kilométeren 65 milliárd forintból. 

 

Hesz Gábor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztési és felújítási igazgatója, Szabó Dezső, a Strabag Általános Építő Kft. területi vezetője, Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatója, Fazekas Gábor polgármester, Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár és Varga Gábor helybeli országgyűlési képviselő (b-j) (MTI/Vasvári Tamás)

Kifejtette, hogy a 2010 előtti időszakban jelentős karbantartási lemaradás halmozódott fel a 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton, ezért a célirányos felújítási programokat indítottak. 2010 és 2019 között több mint 6000 kilométernyi útszakasz rendbetétele készült el, az elvégzett beruházások összértéke 755 milliárd forint,

míg 2020-ban 214 útfelújítási projekt valósulhat meg 642 kilométeren, több mint 95 milliárd forintból.

 

Az M8-as Balaton-Kecskemét szakasza már előkészítés alatt van, a Komárom-M8-as összeköttetést is vizsgálják

Mosóczi László elmondta még, előkészítés alatt van Fejér megye déli része hiányzó gyorsforgalmi útkapcsolatának kiépítése is több sztráda összekapcsolásával:

az M7-es és a 710-es főút új csomópontjától induló M8-as gyorsforgalmi út a Balaton mellől Dunaújvároson át Kecskemétig vezetne, és a száz kilométeres szakasz a dunaújvárosi Pentele hídon át, a fővárost elkerülve köti majd össze a nyugati és keleti országrészeket.

Szintén Fejért érintő elképzelés és a kormány vizsgálja az M1-esről Komáromnál elágazó, Székesfehérváron át az M8-as tervezett nyomvonaláig tartó 13-as, 81-as és 63-as főutak négysávúsításának lehetőségét is - tette hozzá.

ÚtépítésM8-asStrabagMagyar Közút Nonprofit Zrt.CecePaksútfelújításTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)KomáromKecskemétBalaton

Hírlevél

Hirdetés