2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Kiderült, melyik elkerülő nyomvonalterv a legnépszerűbb az egriek körében
Illusztráció - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Kiderült, melyik elkerülő nyomvonalterv a legnépszerűbb az egriek körében

magyarepitok.hu

2022.07.19. 18:48 - Hegedűs Gergely

A kétsávos 16 kilométeres utat a lakossági véleményeket is figyelembe véve tervezi meg a NIF beruházásában az UTIBER, az Uvaterv Zrt. és a Pannonway konzorciuma.

Hirdetés

A beruházó NIF Zrt. közleményben összegezte az egri elkerülő úttal kapcsolatban elvégzett közvéleménykutatás eredményeit. Az országos gyorsforgalmi úthálózatba a Colas Út Zrt., a Colas Hungária Zrt., a HE-DO Kft. és a KM Építő Kft. által kivitelezett M25-ös gyorsforgalmi út által kötötték be a várost 2020 nyarán. Ennek forgalmát hivatott elvezetni a városon kívül az elkerülő út, egészen a 25-ös főút Egertől és Felnémettől északra eső szakaszáig, valamint azon is túl a 24-es főútig. A kétsávos, mintegy 16 kilométeres utat az UTIBER Kft. az Uvaterv Zrt. és a Pannonway Kft. konzorciuma tervezi meg.

Ahogy azt májusi cikkünkben jeleztük, az elkerülő három szakaszra bontva tölti be szerepét:

  • a várostól keletre haladó keleti elkerülő,
  • ennek folytatásaként a felnémeti elkerülő,
  • továbbá a 24-es főúthoz csatlakozó nyugati átkötés.

A korábbi lakossági felmérés alapján mindhárom szakaszra elkészült egy külső és egy belső nyomvonalterv. Ezt követően újabb felmérés indult el, amelyben már a május elején bemutatott tanulmánytervi nyomvonalváltozatok társadalmi véleményeztetése volt a cél. Ennek keretein belül az érintett hatóságoknak, szakmai és civil szervezeteknek, valamint a lakosságnak 2022. május 4-től 2022. június 12-ig lehetősége volt a tervezett nyomvonal változatokat véleményezni online kérdőívben, a város több pontján papíralapú és személyes formában, valamint a július 7-én megrendezésre került lakossági fórumon. Emellett a NIF és a tervezői konzorcium július 12-én – a projekt során már a második alkalommal – a szakmai- és civil szervezetek számára is fórumot tartott.


A külső nyomvonal kapott nagyobb támogatást

A NIF beszámolója szerint összesen közel 1200 ember töltötte ki a kérdőívet. A kitöltők demográfiai szempontból zömében 40 és 59 év közöttiek, mobilitási jellemzőket tekintve az autóval közlekedők erőteljes felülreprezentációja látható. Lakóhely szerinti megoszlást tekintve a Vécsey-völgy és Bikalegelő, Almagyar és Felsőváros városrészekből érkezett a legtöbb kitöltés.

A kérdőívben különböző szempontok szerint mindhárom nyomvonalszakasz véleményezésére volt lehetőség, amelyek közül a legnagyobb érdeklődést a keleti szakasz keltette.

A kiértékelés alapján egyértelműen megállapítható, hogy az érintett, keleti városrész lakói lényegesen negatívabban értékelik a belső nyomvonalakat, mint a többi városrész lakói. A Tetemvár, Vécsey-völgy és Bikalegelő, az Almagyar, Tihamér és Merengő városrészekből közel 500 válasz érkezett. Itt a belső nyomvonal közelében lakók és a zajhatással erősebben érintettek szinte egyöntetűen a külső nyomvonalat támogatták, míg a többi lakos körében viszonylag kiegyenlített volt a belső és a külső nyomvonal megítélése.  

A nyugati átkötés esetében – az összes kitöltő válaszát nézve – szintén a külső nyomvonal kapott nagyobb támogatást, azonban a Felnémeti szakasz esetében körülbelül kiegyenlített volt a belső és a külső nyomvonal értékelése. 


A szakmai tervzsűri novemberben hoz végleges döntést

A NIF mostani közleménye kiemeli, hogy a bemutatott nyomvonalak még nem eldöntött, végleges változatok, azok finomhangolása a következő időszakban, a 2022. július végéig beérkezett visszajelzések alapján történik. A végleges döntést a továbbtervezésre kerülő nyomvonalról 2022. novemberben – a lakossági észrevételek és reakciók ismeretében – egy szakmai tervzsűri fogja meghozni. 

A projekt előrehaladásáról a lakosság folyamatos tájékoztatás kap a www.egrielkerulo.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/egrielkerulo oldalon.  

ÚtépítésútfelújításNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Uvaterv Zrt.Pannonway Építő Kft.Utiber Kft.Egeregri elkerülőColasHE-DOKM Építő Kft.

Hírlevél

Hirdetés