2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Lendületben az erdélyi autópályaépítés: újabb két szakaszt adnak át

Lendületben az erdélyi autópályaépítés: újabb két szakaszt adnak át

magyarepitok.hu, transtelex.ro

2023.08.10. 14:35 - Hegedűs Gergely

A Strabag és Geiger az utolsó hiányzó szakasz kivitelezésével új korszakot nyit meg a Kolozsvár és Marosvásárhely közötti közlekedésben; ugyanakkor egy a Bihart és Szilágyságot összekötő szakasz is hamarosan elkészül az A3-as autópályán.

Hirdetés

Év végéig átadhatják a forgalomnak az A3-as, észak-erdélyi autópálya Maroskece (Cheţani) és Aranyosgyéres (Câmpia Turzii) közötti, 15,7 kilométeres szakaszát – közölte a transtelex.ro a román szállításügyi miniszterre hivatkozva. Sorin Grindeanu augusztus 9-én tett munkalátogatást a sztrádaszakasz építőtelepén.

A Strabag Kft. és a Geiger Transilvania Kft. alkotta cégtársulás tavaly ősszel látott munkához a korábban félbehagyott szakaszon, amelynek előző kivitelezőjével szerződést bontottak a nem megfelelő ütemű kivitelezés miatt.

A projekt határideje 2024 augusztusa, ugyanakkor a miniszter elmondta: nagyon jó ütemben haladnak a munkálatok, és optimisták, hogy az év végére át tudják adni a forgalomnak ezt a sztrádaszakaszt.

Hozzátette, ehhez kedvező időjárásra is szükség van, mert ha sokat esik, lassul a munkatempó.


A Strabag főszerepet vállalt a Maros mentén épített szakaszoknál

Ahogy azt korábban is jeleztük, az Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakasz átadása azt jelentené, hogy

autópályán lehet majd eljutni Marosvásárhelyről Kolozsvár elkerülésével egészen a Gyalu közelében fekvő Magyarnádasig.

Kolozsvár régiója és Marosvásárhely között összesen 108 kilométernyi autópálya épül ki, az alábbi szakaszok által:

  • a Kolozsvárt elkerülő 62 kilométeres szakasz Magyarnádas és Aranyosgyéres között már jópár éve forgalomban van;
  • a most szóban forgó Aranyosgyéres és Maroskece közötti 15,6 kilométeres szakasz még várja az átadást;  
  • a Maroskece és Radnót közötti 17,9 kilométert 2020-ban adták át;
  • Radnót és Nyárádtő között 13,7 kilométeres szakasz épült, ezt 2018 végén adta át a Strabag és a Geiger;
  • míg a Nyárádtő és Marosvásárhely közötti 9,2 kilométert a Strabag-csoport 2021-ben jelentette készre.

Szintén a transtelex.ro adta hírül, hogy szeptember 15-e körül adják át a forgalomnak az észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közötti szakaszát. Az Agerpressnek Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy a munkálatok az ütemtervnek megfelelően haladnak.


Itt tartanak a szilágysági szakaszok

A fent említett szakasz Bihar megyéből vezet át a Szilágyságba, így az A3-as utópálya első szilágyi szakaszának tekinthető. Berettyószéplak és Magyarnádas között összesen 97 kilométer épül meg a Szilágyságban, amit négy részre osztanak:

  • a szóban forgó Berettyószéplak és Szilágynagyfalu között 13,5 kilométert egy török kivitelező építi;
  • a Szilágynagyfalu és Vaskapu között 41 kilométer épül, mely a Meszes-hegység alatti alagutat is tartalmazza;
  • a Vaskapu és Magyarzsombor közötti 12,24 kilométeren szintén a fenti török cég a kivitelező, a Pro Infrastructura Egyesület nyári körképe szerint 2025 nyarán adhatják át;
  • a Magyarzsombor és Magyarnádas közötti 30,06 kilométer szintén 2025 nyarára készülhet el a Pro Infrastructura szerint.


Biharban további két szakasznak kell még kiépülnie

Nyugat felé tovább haladva az észak-erdélyi autópálya további hiányzó szakaszai Biharban jönnek létre. Autópályán Budapestről érkezve jelenleg Bihar településig lehet jutni, miután az M4-es legkeletibb szakaszát folytatva a román oldalon is üzemel már egy 5 kilométeres szakasz. A Nagyváradtól északra fekvő Bihar település és Berettyószéplak között 55 kilométer épül ki Biharban, az alábbiak szerint:

  • a Bihar-Bisztraterebes szakaszt 28,55 kilométeren építik majd meg, itt korábban már háromszor hiúsult meg a kivitelezés, legutóbb egy román-szlovák konzorciummal bontottak szerződést 2022 májusában;
  • a Bisztraterebes-Berettyószéplak szakaszon 26,35 kilométerérnyi autópályát kell majd megépíteni, erre idén januárban írták ki közbeszerzést.
ÚtépítésErdélyStrabagautópályaKolozsvárMarosvásárhely

Hírlevél

Hirdetés