2024.03.29, Péntek
10 kilométeres vasútvonalat újítanak fel az északnyugati határnál
Illusztráció

10 kilométeres vasútvonalat újítanak fel az északnyugati határnál

MTI

2020.04.07. 09:39 - Almási Krisztina

A fejlesztés keretében a pályafelújítás mellett kilenc helyszínen átépítik a vasúti átjárókat is.

Hirdetés

Modernizálja a Fertőszentmiklós és az osztrák határ közötti 10,2 kilométeres vasútvonalat a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt., a 2,7 milliárd forintos felújítás munkálatait a Swietelsky Vasúttechnika Kft. végzi el. A szakaszon április elején kezdődött a felújítás és várhatóan augusztus második feléig tart.

A fejlesztéssel a teljes 9-es számú vonalszakasz biztonságosabb lesz, emellett nő az utaskomfort.

A munkálatok során új, rezgéscsillapító tulajdonsággal is rendelkező vasbeton keresztaljakat és új síneket építenek a vasúti pályába, amelyek révén a pályasebesség az óránként 100 kilométerre nő. Emellett kilenc helyszínen átépítik a vasútvonalat keresztező vasúti útátjárókat és két átjáróban kiépítik, illetve átalakítják a biztosítóberendezéseket. A Fertőszéplak-Fertőd megállóhelyen ezen felül:

  • egy 55 centiméteres, akadálymentesen megközelíthető magasperont építenek,
  • kiépítenek egy esőbeállót,
  • valamint a térvilágítást és vizuális utastájékoztató-rendszert is kialakítják.

A megálló mellett az autóval érkezőket P+R parkoló várja, a kerékpárosok pedig fedett B+R kerékpártárolóban hagyhatják majd biciklijüket.


Júniusig vonatpótlóbuszok közlekednek a szakaszon

A munkálatok miatt április 9. és június 2. között nem közlekednek vonatok a szakaszon, az utasokat vonatpótló buszok szállítják. A Fertővidéki Helyiérdekű Vasút (FHÉV) Zrt. Fertőszentmiklós és az ausztriai Nezsider (Neusiedl am See) települések között biztosítja a vasúti közlekedést, a közszolgáltatási személyszállítást a teljes vonalon a GYSEV Zrt. végzi.

A GYSEV Zrt. 2015-ben jelentette be, hogy osztrák NSB GmbH gazdasági társaságtól megvásárolta az FHÉV magyarországi, 10,2 kilométeres szakaszát.

VasútfejlesztésFertőszentmiklósGySEV Zrt.vasútfejlesztésSwietelsky Vasúttechnika Kft.

Hírlevél

Hirdetés