2024.03.19, Kedd
Dorog új buszmegállójából könnyű elérni a korszerű vasútállomást
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu, NIF Zrt.

Dorog új buszmegállójából könnyű elérni a korszerű vasútállomást

NIF, magyarepitok.hu

2021.01.15. 15:14 - Szabó Ákos

A Rákosrendező-Esztergom vasútvillamosítási projekt minden eleme végéhez ért: a dorogi vasútállomás és buszmegálló is megújultak.

Hirdetés

Új, hatállásos autóbusz-megállóhely biztosítja a felújított dorogi vasútállomáson szombattól. A vasúti- és autóbuszjáratok közötti gyors és gördülékeny átszállási és csatlakozási lehetőségeket alakítottak ki a felújítás mellett – derül ki a beruházó Nemzeti Infrastuktúra Fejlesztő Zrt. közleményéből.

A Komárom-Esztergom megyei város közösségi közlekedése a Rákosrendező-Esztergom vasútfejlesztés részeként lépett szintet, a kivitelezői konzorciumot a Strabag Vasútépítő Kft., MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. és a Belfry PE Kft. (korábbi nevén TRSZ Kft.) alkották. A tervezési feladatokat az Uvaterv Zrt. végezte el.

 

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu, NIF Zrt.

 

Nagyszabású, nagy hatású projekt utolsó elemei készültek el

A Budapest–Esztergom közötti vasútvonal villamosítási és kapcsolódó építési munkálatai 2016 nyarán kezdődtek meg. A beruházás keretében 51 kilométer hosszan vasútvillamosítást végeztek, valamint befejeződtek a kapcsolódó építési munkálatok is (legutóbb az esztergomi buszpályaudvar elkészülte kapcsán írtunk az összetett nagyberuházásról).

 

 

Dorogon ennek részeként

  • felújították az állomásépületet,
  • új előtér épült ki,
  • az épület a városközpont felől könnyen, akadálymentesen elérhetővé vált.
  • Emellett az eddig használt parkolókon túl további P+R, K+R és taximegállóhelyeket, valamint kerékpártárolókat építettek ki.

 

 

A projekt része volt az új dorogi autóbusz-megállóhely kiépítése is,

amely közvetlen kapcsolatot teremt a vasúttal és autóbusszal utazók között, biztosítva a gyors átszállási, várakozási és megállási feltételeket is.

 

Több mint félmillióan fordultak meg egy év alatt a dorogi állomáson

 

Nyiszter Tamás

A fejlesztés átadóján Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta többek között elmondta: a Budapest-Esztergom vasútvonal fejlesztésének köszönhetően az utasforgalom a négyszeresére nőtt,

2019-ben már 5 millióan vették igénybe a vasutat ezen a vonalon, a felújított dorogi állomáson pedig csaknem 630 ezer utas fordult meg.

A fejlesztés fontos eredménye, hogy egy útépítéssel lehetővé tették azt, hogy az autóbuszok közvetlenül a vasútállomásig vihessék az utasokat. A felújított vasútállomás előterében mindkét irányból 3-3 autóbusz-megállóhelyet létesítettek. A megállóhelyeknél padokkal felszerelt utasvárók segítik a kényelmes várakozást. A várótermet és mosdót az utasok az állomásépületben vehetik igénybe.

 

Zöld fejlesztések következnek Dorogon

 

Dr. Tittmann János

Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere kiemelte, hogy

a beruházással egy új városrész jött létre.

Ennek kapcsán beszámolt arról is, hogy már megalkották az új városrésznek tekinthető terület hasznosítási koncepcióját, miszerint zöld terület-fejlesztéssel, kerékpáros és extrém sportokat szolgáló ligetet fognak kialakítani.

 

Kikina Artúr

Kikina Artúr, a NIF vasútfejlesztési igazgatója végül összefoglalta:

az esztergomi vasútvonal villamosítási és kapcsolódó építési munkálatai 2020 novemberében befejeződtek és jelenleg már csak a projekthez kapcsolódó hibajavítási munkák vannak folyamatban.

Galéria

VasútfejlesztésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)StrabagMVM OVIT Zrt.Belfry PE Kft.Uvaterv Zrt.DorogEsztergomRákosrendező

Hírlevél

Hirdetés