2024.03.19, Kedd
GySEV: a korszerűsítések következő állomása, Kapuvár
Fotók: MTI/Filep István

GySEV: a korszerűsítések következő állomása, Kapuvár

MTI

2021.10.22. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A GySEV tavaly saját forrásból újította fel a fertőszentmiklósi, idén dolgozóik munkájával tették rendbe a kapuvári vasútállomást.

Hirdetés

Átadták a felújított kapuvári vasútállomást pénteken. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az avatóünnepségen hangsúlyozta: Magyarország 2010 óta jelentős erőforrásokat mozgósítva javítja a tiszta és energiahatékony közlekedési mód versenyképességét. Az utasok európai színvonalú kiszolgálása érdekében korszerűsítik és villamosítják a pályahálózatot - mondta. A közkedvelt elővárosi motorvonatokból már emeleteseket is közlekedtetnek, a magyar fejlesztésű és gyártású IC-kocsik a nemzetközi és távolsági forgalomban teszik kényelmesebbé a vonatozást.

Hozzátette: a vasúti kínálat minőségét az infrastruktúra és a járműállomány állapota mellett alapvetően befolyásolja az állomások állapota is. Korhű rekonstrukción esett át például a békéscsabai vagy a balatonszentgyörgyi vasútállomás, a budapesti főpályaudvarok fokozatosan visszanyerik eredeti szépségüket. A legnagyobb feladatként a jelenleg is zajló helyreállítást említette a Nyugati pályaudvar tetőcsarnokánál.

Fotók: MTI/Filep István
Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a felújított kapuvári vasútállomás átadóünnepségén 2021. október 22-én. Mellette Tóth Imre, Kapuvár alpolgármestere (j2) és Kövesdi Szilárd, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vezérigazgatója (j).

Kőszeg-Szombathely szakaszon számos fejlesztés fejeződik be

Az elmúlt években több hazai vasúti épületfejlesztést-felújítást ismertek el hazai és nemzetközi építészeti elismerésekkel. A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GySEV) is a vasút jeles hagyományaihoz méltó módon bánik a rá bízott vonalak állomásainak épületeivel:

tavaly saját forrásból újították fel a fertőszentmiklósi, idén dolgozóik munkájával tették rendbe a kapuvári vasútállomást.

Az üzemi parkoló bővítéséhez, fejlesztéséhez az ITM biztosított fedezetet, a 112 millió forintból megvalósult fejlesztések komfortosabban használhatóvá és szerethetőbbé tették a naponta 46 személyvonatot fogadó állomást - mondta. A GYSEV-vonalon "békeidőben" utazó évi 1,6 millió utasban így kedvezőbb kép alakulhat ki a városról.

Kitért arra, hogy a GySEV legnagyobb projektjében, a Kőszeg-Szombathely szakaszon 2022 első felében számos fejlesztés fejeződik be.

  • Közös peronos busz-vonat átszállási lehetőséget létesítenek Kőszegen,
  • 9 megállóhelyen korszerű, magas peronokat, térvilágítást és utastájékoztató eszközöket, fedett kerékpártárolókat építenek,
  • valamint több ütemben megújul a nagycenki Széchenyi múzeumvasút.

A GySEV időnként egy-egy új attrakcióval is várja az érdeklődőket, Fertőboz állomáson elkészült a mozdonyműhelyben kialakított látogatóterasz.

Korszerű vasútállomás épül Győrasszonyfán

Az állomáskorszerűsítések az egész országban folytatódnak - közölte. A MÁV 50 megújuló állomásprojektje mellett a kormány a vidék lakosságmegtartó képességének erősítését szolgáló Magyar falu programmal több vidéki vasútállomás-fejlesztést finanszíroz. Kiemelt projektként Győr-Moson-Sopron megyében új, korszerű vasútállomás épül Győrasszonyfán.

Bakonygyiróttól Pannonhalmán át Vinyéig kilenc megyei településen fedett kerékpártárolókat, utasbeállókat és utcabútorokat telepítenek, megújítják az utastájékoztatást.

Az ITM a közlekedésfejlesztésben a környezetkímélő, energiahatékony vasút elsőbbségét igyekszik érvényre juttatni - húzta alá. A szakpolitikai erőfeszítések középpontjában a következő 10-15 évben egyértelműen a vasút áll majd. Mosóczi László szerint az állomásfejlesztések elengedhetetlenek ahhoz, hogy egyre több embert nyerjenek meg a vasúti közlekedésnek.

VasútfejlesztésGySEV Zrt.KapuvárMÁVKőszegSzombathelyvasútállomásépületfelújítás

Hírlevél

Hirdetés