2024.07.13, Szombat
Az egyik legnagyobb hazai vasútfejlesztési projekt nyert jelentős uniós támogatást
Illusztráció

Az egyik legnagyobb hazai vasútfejlesztési projekt nyert jelentős uniós támogatást

magyarepitok.hu. MTI

2022.02.24. 07:30 - Kolinek Nóra

A felújított pályaszakaszok javítani fogják az észak-alföldi régió és Budapest közötti vasúti összeköttetést, és lendületet adnak a Kelet- és Nyugat-Európa közötti áruforgalomnak.

Hirdetés

Az Európai Bizottság mintegy 80 millió eurós beruházást hagyott jóvá az unió Kohéziós Alapjából a személy- és teherszállítás vasúti összeköttetéseinek javítására az észak-alföldi régióban, a MÁV Zrt. 100-as számú, Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vasútvonalának Szajol–Debrecen vonalszakaszán − közölte az uniós bizottság szerdán.

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos közölte, hogy a magyarországi vasútvonalak korszerűsítése az unió zöld átállást segítő prioritásaival összhangban végzett beruházást jelent, amely jobb vasúti összeköttetést biztosít a régió lakosságának és vállalkozásainak, egyben segíti az európai áruszállítást is.

 

A korszerűsítés lendületet ad a régió fejlődésének

Elmondta, a megítélt támogatási forrásból megvalósuló korszerűsítés keretében Ebes és Debrecen között három, vasutat keresztező közúti átjárót megszüntetnek, helyettük felüljárókat építenek a gépjárműforgalom számára.

Az érintett pályaszakaszt átépítik, alkalmassá téve ezzel nagyobb terhek szállítására is. Szajol és Debrecen között pedig új jelző- és vezérlő infrastruktúrát, valamint új elektromos légvezetékeket építenek ki a teljes útvonalon.

A korszerűsített pályaszakaszok azzal, hogy javítani fogják a régió és a Budapest közötti vasúti összeköttetést, vállalatokat vonzanak, és lendületet adnak a Kelet- és Nyugat-Európa közötti áruforgalomnak − tette hozzá az uniós biztos.

VasútfejlesztésSzajolDebrecenvasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés