2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Teljes lett Szombathely árvízvédelme: új tavat is kapott a város
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Teljes lett Szombathely árvízvédelme: új tavat is kapott a város

magyarepitok.hu

2019.10.08. 12:42 - Szabó Ákos

A Szabadics Zrt. és a Meliorációs Kft. kivitelezésében, a Főber Zrt. műszaki ellenőrzésével fél évszázada várt beruházás vált valóra.

Hirdetés

Átadták délelőtt a dozmati víztározót, mellyel teljessé vált Vas megyeszékhelyének árvízvédelme. A beruházásban, melyet kevesebb mint két év alatt végzett el a Szabadics Zrt., valamint a Meliorációs és Rekultivációs Kft. konzorciuma, a Főber Zrt. FIDIC mérnöki és műszaki ellenőri szervezetként vett részt.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Gátat építettek, tározót adtak át

A projektnek (melyről legutóbb a műszaki átadáskor számoltunk be) része volt az Arany-patak völgyében egy új tározó kialakítása és a vízfolyás nyomvonalának rendezése is. A fejlesztésben ezt többek között 421 méternyi, legmagasabb pontján 8 méter magas gát átadásával valósították meg számos más elem mellett.

 

 

A 44 hektáros tározó 7,2 hektáros (mintegy 1 millió köbméteres) részét állandó tóként alakították ki. Ezt a vízfelületet turisztikai, szabadidős és vízgazdálkodási célokra is használják majd.

 

A klímaváltozásra további tározókkal kell válaszolni

Az átadón Schweickhardt Gyula KEHOP-projektekért felelős államtitkár emlékeztetett: az emberéleteket is követelő 1965-ös Vas megyei árvíz következtében alakult ki az a védekezési stratégia, melynek az utolsó eleme volt a dozmati víztározó beruházása. Ennek köszönhetően az elöntött területek mértéke jelentősen csökken és az itt élők biztonsága növekedik – emelte ki.

 

 

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője elmondta: a dozmati tározó régi vágya a vízügyi ágazatnak. Kifejtette:

a tározók létesítését folytatni kell, mert Magyarországon jelentősen megnőtt a csapadékintenzitás – vélhetően a klímaváltozásnak köszönhetően.

 

Jövőbemutató fejlesztést adtak át

 

 

Hozzátette: a dozmati tározó mintapéldánya lehet egy olyan jövőbeli beruházástípusnak ahol találkozik az árvízvédelem, a természetvédelem, a tározás és a rekreációs funkció is. A vezető megköszönte a kollégái, a tervezők és a kivitelezők munkáját is. Az eseményen szintén megszólaló Puskás Ferenc polgármester is hasonlóan dicsérte a résztvevők munkáját, Hende Csaba helybeli országgyűlési képviselő, a testület alelnöke pedig szintén elismerését fejezte ki az építők felé, kiemelve:

határidőre, a megadott költségkereten belül készült el a projekt.

 

30 éves jubileumot ünnepel a kivitelező

 

 

Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. vezérigazgatója hivatalosan is készre jelentette a tározó munkálatait, majd felidézte cége a lukácsházi tárolón végzett és kis-balatoni munkáit is. Elmondta: amióta ismeri Gaál Róbertet, az eseményen szintén felszólaló Nyugat-dunántúli Vízügyi Főigazgatóság (Nyuduvizig) vezetőjét, azóta fontos volt a hatóságnak a dozmati tározó építése. Szavaiból kiderült: a Nyuduviziggel több projektben már korábban is együtt dolgozó nyugat-dunántúli Szabadics Zrt. számára öröm volt, hogy ezt felépíthette.

 

Kovács Tamás

Felidézte még, hogy a beruházás során a 2000 éves római vízműveket is megtalálták, majd kifejtette: ez emlékeztet arra a felelősségre, hogy a munkálatok során a természethez nyúltak hozzá, az emberek mindennapjaiba is beépül a munkálatok eredménye, így bízik benne, hogy pozitv érzéseket fog kelteni a fejlesztés.

Hozzátette:

a 2019-es év a Szabadics Zrt. 30. évfordulójának ünnepe is (erről lapunk interjút is közölt), és büszkeséggel tölti el, hogy a cég három évtizedet töltött el a mélyépítés piacán.

Kovács Tamás végezetül megköszönte a tervező Solvex Kft. és a műszaki ellenőr Főmterv Kft. tevékenységét, illetve az OVF és a Nyuduvizig bizalmát is.

 

Galéria

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.Meliorációs és Rekultivációs Kft.DozmatSzombathelyárvízvédelemKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)Főber Zrt.Solvex Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés