2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Így vette birtokba Szergej Budapest új vasúti hídját - videó és galéria
Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Így vette birtokba Szergej Budapest új vasúti hídját - videó és galéria

magyarepitok.hu

2021.04.30. 08:29 - Hegedűs Gergely

Mindkét terheléses teszt sikerrel zajlott le, majd a vasúti forgalom is megindult a Duna Aszfalt generálkivitelezésében bővülő és teljesen megújuló Déli összekötő vasúti hídon. A Magyar Építők videósai elkapták a legizgalmasabb pillanatokat, és részletes fotógalériával is jelentkezünk.

Hirdetés

 

A Déli összekötő vasúti híd korszerűsítése és bővítése a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) együttműködésében valósul meg, a generálkivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi. Az engedélyezési terveket és a híd kiviteli terveit a Főmterv Zrt., a MSC Kft. és a Speciálterv Kft. mint társtervezők készítették. A cölöpalapozási feladatokat a mélyépítésben jártas HBM Soletanche Bachy Kft.  látta el

Február végén az utolsó elem beemelésével átjárhatóvá vált a híd harmadik felszerkezete,

a szerkezetépítést követően a szakemberek elvégezték a szükséges vasúti szakági munkákat, ezzel 68 év után először, új vasúti pályaszakasz épült a Duna felett.

A képre kattintva galéria nyílik

Ezt követően a híd próbaterhelése következett, amely két ütemben, a NIF, a Duna Aszfalt és a BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke szakembereinek együttműködésében valósul meg.

 

Április 19-én éjszaka a statikus próbaterhelést az M62.069-es sorozatszámú 17,5 méter hosszú, 116,3 tonna tömegű Szergej dízelmozdonnyal, valamint 14, zúzottkővel megrakott, egyenként 12,74 méter hosszú, 70 tonna tömegű vagonnal végezték.

 

Ez összességében 1100 tonnát jelentett, melyet a vizsgálat során 16 különböző teherállásban helyeztek el, és közben mérték a híd alakváltozásait.

Április 25-én a dinamikus próbaterhelés is lezajlott. A mérések során két összekapcsolt és párban hajtott M62 mozdony különböző sebességgel haladt végig a hídon, 5, 20, 40, 60 és 80 km/h-val.

A folyamat egyik látványos része volt, amikor a jármű a híd közepéig elérhető maximális sebességnél hirtelen fékezett, majd teljes sebességgel indult újra.

A próbaterhelések sikeresen zárultak, így április 25-én este megindult a menetrend szerinti vonatforgalom az új hídon.

Mindeközben kezdetét vette a középső hídszerkezet bontása is, ami– akárcsak az építés – a vízről történik: a Clark Ádám és a Hebo lift-8 úszódarukat mostantól gyakrabban lehet majd mozgásban látni a vasúti híd környékén, ugyanis az építés mellett a bontásban is főszerepet játszanak.

 

Galéria

YoutubeDuna Aszfalt Zrt.Budapest Fejlesztési Központ (BFK)Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)hídépítésvasútfejlesztésDéli összekötő vasúti Duna-hídHBM Kft.

Hírlevél

Hirdetés