2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Elkezdődött az ország legnagyobb kulturális fejlesztése Debrecenben
europaradio.hu

Elkezdődött az ország legnagyobb kulturális fejlesztése Debrecenben

MTI, magyarepitok.hu

2020.10.01. 07:34 - Almási Krisztina

A rekonstrukció keretében többek közt tetőfelújítást végeznek, bővítik a nézőteret, kicserélik a nyílászárókat és padlóburkolat, valamint a homlokzati díszeket is helyreállítják.

Hirdetés

Megkezdődött a debreceni Csokonai Színház teljes rekonstrukciója, a beruházást a kormány a Modern Városok Program (MVP) keretében 6,3 milliárd forinttal, a Debrecen 2030 fejlesztési projekt keretében további 2,5 milliárd forinttal támogatja - hangzott el a felújítás megkezdése alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A fejlesztés munkálatai a helyi érdekeltségű Hunép Zrt. végzi el.

A Csokonai Színház épülete kívül-belül teljesen megújul: a műemléképületben egyebek mellett új közönségfogadó-teret alakítanak ki, a nézőtérről kikerülnek a páholyokat tartó oszlopok, és 40 %-kal nő az ülőhelyek száma.

Az átfogó rekonstrukció magába ezen kívül magába foglalja:

  • a homlokzat- és tetőfelújítást,
  • a nyílászárók cseréjét,
  • a vizesblokkok, öltözők és irodák komplett felújítását,
  • a fal- és padlóburkolatok cseréjét,
  • valamint a festés-mázolást.

A munkák befejezése után a város két színházépületében egyszerre mintegy 1200 ember juthat majd színházi élményhez.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


Akadálymentessé válik a színház épülete

A színház épülete régen esett át felújításon, és mostanra már színháztechnológiailag elavult, kevés néző fogadására alkalmas és műszaki problémák is jelentkeztek.

A rekonstrukció fő célja a befogadóképesség bővítése, külső-belső felújítás és a teljes körű színpadtechnikai megújulás az a műemléki értékek figyelembevételével.

A színházban egy új transzformátort létesítenek a megnövekedett energiaigénynek megfelelően, új audiovizuális rendszereket és új ügyeleti hívó és utasító rendszereket építenek be, továbbá elvégzik a teljeskörű akadálymentesítést is. A próbatermekben akusztikai fejlesztést végeznek, illetve a közösségi tereket és nézőteret is újrabútorozzák.

A műemléképület jellegből kifolyólag szobor- és kőrestaurátori munkálatok is megvalósulnak, melynek részeként megtisztítják és helyreállítják a homlokzati díszeket és az ornamentikát.


Fontos kulturális központtá alakul Debrecen

Papp László polgármester – utalva a Csokonai Színház megkezdett rekonstrukciójára és a Latinovits Színház belsőépítészeti befejező munkálatainak kezdetére – azt mondta, hogy a vidék legjelentősebb kulturális fejlesztése kezdődött meg Debrecenben.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a jelenleg is zajló és az a soron következő fejlesztéseknek köszönhetően Debrecen az elkövetkező években a Kárpát-medence kulturális központjává válhat.

Mi épül?DebrecenszínházfelújításműemlékfelújításHunép Zrt.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés