2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Nehezen megközelíthető világörökségi helyszínen brillírozott a Merkbau
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Nehezen megközelíthető világörökségi helyszínen brillírozott a Merkbau

magyarepitok.hu

2018.04.26. 09:23 - Antal Zsófia

A kiskunhalasi cég győri csapata Miklós Gábor vezetésével a pannonhalmi domboldal minden kihívásának megfelelve építette meg a kosárlabdacsarnokot, melyért nívódíjjal tüntették ki őket.

Hirdetés

A Hospodár kertben, a hegyoldalba süllyesztve építette fel a Pannonhalmi Bencés Gimnázium sportcsarnokát a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. A mintegy 600 millió forintos, régóta áhított beruházás nagyobbik részét TAO támogatásból fedezte az iskola. A 2014 őszén átadott vasbeton vázas, zöldtetővel rendelkező épületet tavaly decemberben Építőipari Nívódíjjal tüntették ki Középület / Sport és szabadidős kategóriában, az ezt elismerő tábla pedig szerdán került fel az épületre. A projekt kihívásairól és izgalmas részleteiről Miklós Gábor, a Merkbau vállalkozásvezetője mesélt a Magyar Építőknek.

Miklós Gábor
  • Világörökségi területen valósult meg a projekt, mivel járt mindez?

Ez valóban különleges adottság, Pannonhalmán emiatt rengeteg turista fordul meg, ami némileg megnehezíti az építkezést. Sok munkánk köt Pannonhalmához, szeretjük és hozzá vagyunk szokva a helyszínhez. Az emberek nagyon pozitívan állnak hozzá az itteni kivitelezésekhez, mindenki úgy fogja fel, hogy ezektől az építkezésektől több lesz Pannonhalma. Igaz, a testnevelésórákra és rendezvényekre is alkalmas csarnok nem a turizmust szolgálja, hanem az iskola nagy álma volt – sok éve tervezték már az építését, mert a korábban erre a célra használt terem túl kicsi volt – de rengeteg turisztikai beruházás is megvalósult itt az elmúlt időszakban.

A képre kattintva galéria nyílik!
  • Ugyanakkor elhelyezkedése miatt akár turistaként is megcsodálhatjuk a kosárcsarnokot.

Igen, a főapátság közvetlen közelében épült, a Hospodárban, tehát abszolút szem előtt van, bár csak a falu irányából látható teljes terjedelmében. A többi nézőpontból szinte teljesen beleolvad a környezetébe, mivel el van süllyesztve a domboldalba. A tervezők és az Apátság helyszínválasztása igen jó döntésnek bizonyult: a terepviszonyok lehetővé tették, hogy egy alagúttal kössük össze a meglévő és az új épületet. Utóbbi egy gyalogos híddal is csatlakozik a környezetéhez - ezekkel és játéktér szintjén kialakított bejárattal három szinten megközelíthető az épület.

  • A csarnokban található kosárlabdapálya megfelel a FIBA kritériumainak, ezt mennyire volt nehéz megvalósítani?

A tervezők így álmodták meg, ennek megfelelően kellett a sporttechnológiát kialakítani. Ugyanakkor nem ez jelentette a legnagyobb kihívást, valójában a kritériumokat leginkább anyaghasználatban és azok minőségében határozták meg. Egyedül a lelátó kis mérete miatt nem lehet nemzetközi mérkőzéseket tartani, minden más elvárásnak megfelel a vérprofi kosárpálya.

A képre kattintva galéria nyílik!
  • Ha nem a FIBA elvárásai, akkor mely tényezők okozták a legtöbb fejtörést a projekt során?

Az építkezés legnagyobb kihívása a nehezen megközelíthető és organizálható helyszín volt. Szinte cipőskanállal kellett elhelyezni az épületet a szűk munkaterületen, melyhez csaknem lehetetlen volt odaférni. A megszokott módszer, hogy odaállunk a kamionnal és bevisszük az építőanyagokat, itt nem működött.

Először is ki kellett termelnünk húszezer köbméter homokkövet, majd ezután egy 39,7 méter horogmagassággal rendelkező toronydarut állítottunk a munkaárok egyik sarkába, mely nagy segítségünkre volt a szerkezetépítés során, illetve az anyagok mozgatásánál. Amikor elkészült az épület kubatúrája, olyan szinten tele volt pakolva, hogy már egy tűt sem lehetett leejteni. Minden kéznél volt, de semmit nem lehetett máshová tenni, nem volt több szabad terület.

A kép forrása: Merkbau Kft.

Ezt követően jöttek a 28 méter hosszú, 30 tonnás előregyártott vasbeton főtartók, melyek beemelésénél kritikus pont volt, hogy egyáltalán rendelkezésre áll-e Magyarországon olyan daru, ami alkalmas a feladatra. Végül egy ötszáz tonnás autódaruval tudtuk beemelni őket azzal a feltétellel, hogy a kitalpalása közvetlenül az épület mellet kellett, hogy legyen, melyhez így külön kútalapozást kellett csinálnunk. Alkalmaztunk tehát egyedi, másutt még sosem használt megoldásokat.

Hála Istennek az összeszokott Merkbaus csapatunkban mindenki flottul helyt állt és megfelelt az izgalmas kihívásoknak. Úgy gondolom, ez tette lehetővé a határidőre történő teljesítést, ami a körülmények tekintetében elég szűknek volt mondható. Nehezítette a dolgunkat az iskolaév és a rossz időjárás is: a legnagyobb gerendákat például a januári hóesésben és fagyban kellett beemelni, melyek határideje kritikus volt a befejezés tekintetében. 2014 októberének végére azonban elkészültünk.

A kép forrása: Merkbau Kft.
  • A nívódíj odaítélésekor a bizottság külön kiemelte, hogy az épület a pannonhalmi színvonal újabb példája. Mit jelent ez?

A pannonhalmiak minden projektjük irányában hatalmas elvárásokat támasztanak, melyek maximálisan megalapozottak és a közösség érdekeit szolgálják. Rengeteg időt töltenek a megfelelő anyagok, burkolatok és részletek egyeztetésével. Ez a folyamat a kosárlabdacsarnok esetében sem történt másként.

  • Említette, hogy a környéken ez már nem az első Merkbaus projekt.

Az első lépésünk egy borászat bővítés volt 2008-2009-ben, ezt a Viator étterem követte, amivel párhuzamosan indult el a Szent Jakab zarándokházak kivitelezése a Cseider-völgyben. Emellett nem olyan régen fejeztünk be egy multifunkcionális termet, mely az iskola korábbi tornacsarnoka helyén készült el. Ott a bontásokat követően lesüllyesztettük a terem aljzatát, és egy színpadot, illetve nézőteret alakítottunk ki galériával, így további új funkcióval is bővült az iskola a tornacsarnok építésének köszönhetően. A kosárlabdacsarnok kivitelezését közbeszerzési pályázaton nyertük el. Nagyon szerettük volna ezt a projektet, hiszen több szálon kötődünk Pannonhalmához, mind céges, mind személyes vonalon.

Az Építőipari Nívódíjat hirdető tábla leleplezése a kosárlabdacsarnok épületében, április 25-én.
  • Úgy tudom, hogy ön eredetileg Bács-Kiskun megyei, és a sikeres projektek hatására költözött Győrbe.

Ez igaz, bácsbokodi vagyok. 2008 óta azonban sok Merkbau-s projektem Győr-Moson-Sopron megyébe szólított: Gönyű, Pannonhalma, Győr és környékére. Végül ott ragadtam. Nagy sikernek élem meg mindezt, hiszen már több mint három éve üzemel a győri irodánk, így létre tudtuk hozni egy külön főépítésvezetőséget. Szépen lassan megvetettük a lábunkat és bízunk benne, itt is leszünk még egy jó darabig.

Antal Zsófia

Galéria

Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.AktuálisTAOsportcsarnokinterjúÉpítőipari NívódíjPannonhalmaoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés