2024.05.08, Szerda

Hirdetés

Így kerülhetsz fiatalon kulcsszerepbe az építőiparban
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Így kerülhetsz fiatalon kulcsszerepbe az építőiparban

magyarepitok.hu

2020.06.15. 13:10 - Hegedűs Gergely

A Market egész cégcsoportját áthatja az a különleges pezsgés és tenni akarás, amiről az ok bau kft. műszaki igazgatója versenyelőnyként mesélt lapunknak. Jani János mindössze öt év alatt jutott el az ország legnívósabb projektjein dolgozó vállalat közvetlen vezetésébe. A tehetsége mellett a fiatalokat és a vállalkozó szellemet támogató közeg is segítette, melyben nem a névjegykártya dönti el, hogy kinek van igaza.

Hirdetés

A koronavírus járvány alatt is töretlenül dolgozott a cégcsoport, ezt jól tükrözi, hogy a beruházások terv szerint haladtak. „Egy pillanatra sem álltunk meg, bizonyítani akart az anyacég és az összes leányvállalat, így mi is" - mondta el lapunknak Jani János. "A cégműködést a kialakult helyzetre kellett szabnunk, ami egyes pozíciókban magával hozta a home office-t és a váltott munkahetet.

A munkaerő toborzás egy rövid időszakra szünetelt, azonban senkit sem kellett elküldenünk, ez nagy eredmény. Most már ismét várjuk a jelentkezőket, több új pozíciónk nyílt.

Jani János, az ok bau kft. műszaki igazgatója​


Manapság sokan panaszkodnak arra, hogy az építőipar az utóbbi évtizedekben leértékelődött a fiatalok körében, Jani Jánosnak gyerekként nem voltak ilyen érzései. „Bár a családomban nem volt jelen ez a szakma, ha tehettem mindig építettem valamit, az építőipar mindig is elvarázsolt” – emlékszik vissza a mérnök.


A szenvedély átsegíti a nehézségeken

Szegeden a Ságvári Endre Gimnáziumba járt, ekkoriban érte egy máig meghatározó élmény. „Az egyik nyáron a nagyapámmal és édesapámmal építettünk egy fészert a ház udvarán. Az az alapoktól indulva egészen a tető építéséig mindent a saját kezünkkel végeztünk el, igazi családi hangulatban, sörözésekkel kiegészítve. Ez az épület a mai napig egy szimbólum számomra, amikor hazalátogatok, úgy tekintek rá, hogy ez léptetett a pályámra.”

Az egyetemi éveit már a fővárosban töltötte, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az infrastruktúra szakirányt választotta. „Az út-, közmű és vasútépítés egyre jobban elkezdett érdekelni. Mára nyugodtan mondhatom, hogy ez a szenvedélyem:

egy családi nyaraláson is képes vagyok az aknafedlapokat vizsgálgatni a tengerparti sétányon.”

Hozzáteszi, ez a szenvedély nem egyszer át tudja segíteni egy-egy nehéz napon. „Amikor este a kanapén ülve végig gondolom, milyen fárasztó volt a nap, rögtön eszembe jut, hogy semmi más munkát nem szeretek jobban, mint amit csinálok.”


A rátermettség nem az interjún dől el

Az ok bau kft.-nál dolgozó gyerekkori barátja biztatására jelentkezett a céghez. Az állásinterjú után rögtön fel is vették 2013 májusában. „A cégnél viszonylag gyorsan megszavazzák a bizalmat, azt vallva, hogy a rátermettség nem az interjún dől el, hanem a munkakörülmények között.” Ezzel együtt senkit nem dobnak be a mélyvízbe. „Jómagam is kiegészítő feladatokkal kezdtem, és mind a szakmai, mind a pénzügyi döntésekben komoly szakmai segítséget kaptam.”


Nem a névjegykártyától függ az igazság

Amikor először belépett a cégcsoport vállalatainak, így az ok bau cégnek is otthont adó Market-székházba, lenyűgözte az iroda kisugárzása és a fiatalos hangulat. Fontos tényezőként jelöli meg azt is, hogy már kezdettől fogva megvolt benne az alázat a munkájával szemben, ezt követendőnek tartja minden fiatal számára.

A cégcsoport kultúrája támogatja a csapatban gondolkodást, a megbeszéléseken egy-egy fiatal kolléga sincs „elnyomva”, nem kizárt, hogy az ő ötlete érvényesül. „Hogy kinek van igaza, nem attól függ, hogy kinek mi van a névjegykártyáján.”


A fizikai munkásait is szívesen meghallgatja

Bár sokan panaszkodnak arra, hogy az egyetem után egy munkavállaló gyakorlatilag mindent a nulláról tanul meg, Jani János nem kritizálja a képzést. „A BME-ről magammal hoztam a szemléletet és egy nagyon komoly munkabírást, ami segít abban, hogy megalkuvás nélkül eljussak a megoldásokig.” Hozzáteszi, a nagy tempó miatt erre nagy szüksége is van a piacvezető cégcsoportnál, mely javarészt a versenypiacról nyeri el a munkákat.

Az ok baunál kisebb projektekkel kezdett, a Bátonyterenyei Ipari Park út- és közműépítési feladatain dolgozott. „Ezek a projektek rendre sikerrel zárultak, fokozatosan kaptam egyre nagyobb volumenű, egyre összetettebb feladatokat. Ugyanakkor a vezetők érzékelték azt általam hozzáadott értéket, és egyre inkább szem előtt levő beruházásokat bíztak rám.”

A sikerét a neveltetéséből adódó szemléletnek tudja be. A szakmai fejlődéshez, egyben a megoldásfókuszhoz fontosnak tartja, hogy minden szereplő iránt egy projektben, a posztjától függetlenül azonos figyelemmel forduljon.

Egy többéves tapasztalattal bíró fizikai munkás véleményét, ötletét szívesen meghallgatja a munkagödör szélén állva a mai napig.

Ez a szakmai hatékonyságon túl azt is eredményezi, hogy gyors és erős elfogadottsága alakult ki a vállalatnál és a cégcsoportnál. „Ezt tudnám jó tanácsként küldeni a fiataloknak, legyenek tisztelettel a munkatársaik felé, és merjenek kérdezni.”


Szabad teret ad a munkában a beosztottjainak

A jó eredményeinek köszönhetően viszonylag hamar vezető szerepbe került, ma már az ok bau közvetlen irányításában dolgozik műszaki igazgatóként. „Ezzel együtt a csapatmunkára továbbra is nagy hangsúlyt fektetek,

és vezetőként is fontos alapérték számomra a mellérendelt viszony, még ha be is tartjuk közben a szükséges hierarchiát.”

Hozzáteszi, a feladatot gyorsan delegálja a beosztottjai felé, anélkül, hogy túlzottan körbemagyarázná. Viszonylag szabad teret ad a megoldás hogyanjára. „Inkább a visszaellenőrzés során kérem, hogy fejtsék ki, milyen gondolkodásmód mentén jártak el. Ekkor, ha szükséges, kérdésekkel vezetem rá őket a megoldásra; vagy ha az kell, akkor jelzem, hogy másik irányra van szükség.”


Így lesz versenyelőny a pezsgésből és a tenni akarásból

Hozzáteszi, a visszajelzések alapján ez a fajta vezetési stílus népszerű és működik is a kollégák körében. Fontosnak tartja, hogy ebben a mellérendelő viszonyulásban meg tudják különböztetni, mikor fér bele egy lazább baráti hangulat, és mikor kell szigorúan tartani a gyeplőt.

Visszaemlékszik, a ferencszállási általános iskolában egy tanár egyszerre több évfolyamot is oktatott, így a különböző korú gyerekek a másik feladataiba is bele tudtak kóstolni, ezzel sokat tanultak. „Sokszor ugyanezt érzem a Marketnél is.

A szerkezetépítőkkel például heteket töltöttem együtt, amikor a BudaParton csapadékátemelőt építettünk. Ilyenkor a nem feladatomnak számító szakterületekbe is belelátok. Óriási előnye ez a cégcsoportnak, mert így sokkal komplexebb a látóköre mindenkinek, és hatékonyabb a közös munka. Mindenki tudja, hogy milyen feladatok következnek egymás után.

A kohéziót az is szolgálja, hogy egy-egy nagy projekt kulcseseményén lehetőséget adnak a cégcsoport azon dolgozóinak is megjelenni és szakmai túrát tenni, akik nem közvetlenül érintettek a kivitelezésben. „Ebből infókat nyerünk, tanulunk, és a kapcsolataink is erősödnek.” Erre egyik példa, amikor a cégcsoport érdeklődő munkatársai együtt tekintették meg a Duna Aréna acél tetőszerkezetének emelését 2016 februárjában. Egy ilyen monumentális eseményből rengeteget lehet meríteni.


Emiatt érdemes a Marketet választani

Mindezt a Market-csoportban tudatos közösségszervezés segíti, jellemző, hogy egy stáb kizárólag a csapatépítő rendezvények szervezésével foglalkozik a társaságnál. „Többnyire az egész cégcsoportra vonatkozó szabadidős programjaink vannak, melyek így a cégek közti kapcsolatokat is erősítik. Ezek az élmények nagyban segítik a napi munkát.” A programok közt vannak közösen látogatott sportesemények, például focimeccsek, de előfordul, hogy a vállalat tagjai vesznek részt versenyeken.

Mivel korban még nincs messze az egyetemistáktól, kérésünkre az ő fejükkel is át tudja gondolni, miért lehet érdemes a Marketet, azon belül az ok baut választani pályakezdőként.

„Rendkívül izgalmas és változatos feladatokban veszünk részt, mert a vezetés figyel arra, hogy ne kategorizálják be a cégcsoportot. A teljes palettát lefedve, mindenféle épületen dolgozunk, emiatt intenzíven változó a munkakörnyezet.

Ezt mi kiegészítjük azzal, hogy az adott mozgástéren belül a kollégákat olyan feladatok felé tereljük, amelyekkel szívesebben foglalkoznak. Továbbá amennyire lehet, a lakhelyüket és a családi állapotukat is figyelembe vesszük a munkák kiosztásánál.”


A rendezvények, utazások is rengeteget számítanak

A másik tényező, amit kiemel, az emberközpontúság. „A fizetésen túl számos egyéb juttatás és szolgáltatás van, ami nem jön automatikusan minden cégnél, és vonzóvá teheti a mi csapatunkat.” A már említett csapatépítésen túl szakmai rendezvények és a szakmán túli előadások is színesítik a munkavállalók programját.

A dolgozók mindezeken túl a továbbtanuláshoz is segítséget kapnak. „Nemrég debütált az E-learning rendszer, és a szabadon választható nyelvoktatás.”


Fontos a megbecsülés

A továbbképzés a fizikai állománynál is kiemelt szerepben van, és akár komoly szakmai előmenetelt is hozhat. „Egy egyszerű szerepkörből akár középvezetői szintig lehet előrejutni. Ha egy agilis betanított munkás jelentkezik, a cég biztosítja számára a gépkezelői tanfolyamot. Ha önálló munkavégzésre alkalmas, kivívhat egy brigádvezetői tisztséget, aztán pedig akár művezetővé, építésvezetővé is válhat.

A csapatépítés és a dolgozók megbecsülése mellett a leányvállalat megjelenése, fellépése is a cégkultúrát erősíti. Ez már a projektek előkészítésénél komoly szempont. „A kitelepülésnél egységes fehér murvás parkolókkal és egységes konténerekkel, rendezett kerítéssel jelenünk meg.

Fokozottan figyelünk a rendre és a tisztaságra, mert bármelyik partner is megérkezik a munkaterületre, ez lesz számára az első üzenet.”

Jani János szavaiból kiderül, még egy konténeriroda berendezésére is fokozottan figyelnek. Amiben az interjú készül, többek közt szőnyeggel látták el, és berendezési tárgyakkal fejlesztették. „Nemcsak a rendezett építési terület, hanem a felszerelt irodakonténer is árulkodik rólunk és elősegíti a tárgyalásokat.”


Az aszfalt illata nélkül nem az igazi

Jani János 2013-ban kivitelezés előkészítő szerepkörben kezdte az okbaunál. „Ez alapvetően irodai tevékenység, kiegészítve a helyszíni munkával. Az ártükrök képzése, az anyagkigyűjtések, a szerződéselőkészítés és az összes többi előkészítés a feladata. Az olyan döntésekben, mint az alvállalkozók kiválasztása vagy a nagyértékű beszerzések az előkészítő kolléga támogatást kap.” Hozzáteszi, más cégeknél ezt a munkakört munkahelyi mérnöknek nevezik, de az is előfordul, hogy az építésvezető látja el ezeket a feladatokat. „Nálunk ez a kolléga folyamatosan tanul, tapasztalatot szerez, eközben műszakilag az építésvezető fogja a kezét, a nagyobb pénzügyi döntésekben pedig a projektvezető segíti.”

A műszaki igazgató kiemeli, nagyon fontos, hogy már kezdettől jelentős tapasztalatokat nyer a terepen egy pályakezdő. „Egyrészt ott van a havi elszámolásokon, és kézzel fogható számára, mi az, ami elkészült. Másrészt ott van a legfontosabb munkaelemeknél: megérint a kezével egy beemelésre váró olajfogót, vagy kint áll a finisher mellett és magába szívja az aszfalt illatát.” A kinti elemek színesítik az irodai munkával töltött időt.

„Én például alig várom, hogy egy-egy hosszú benti tárgyalás után körbejárhassak a területen az építésvezetővel.”


ok bau: előretolt helyőrség és utóvéd egyszerre

Jani János az ok baunál nagyon alacsony fluktuációt tapasztal, ennek okaként az előrejutási lehetőségeket és a fent leírt plusz szolgáltatásokat jelöli meg. Azt ugyanakkor elismeri, hogy a tevékenységéből adódóan a vállalata kevésbé van reflektorfényben. „Nincs ezzel nagy baj, hiszen tudjuk, hogy nélkülözhetetlenek vagyunk a legnagyobb projekteknél.”

A vállalat szerepét alapvetően erősíti, hogy ők jelennek meg legelőször egy beruházásban. „A munkaterület előkészítésénél a felvonulási létesítményeket, a kiszolgáló ideiglenes közműveket mi építjük. A humuszolás, a nagy tömegű földmunka során is mi vagyunk főszerepben.” Egyfajta előretolt helyőrség szerepét töltik be az egész cégcsoport számára. „Mivel az útépítés is rendszerint hozzánk tartozik, az utolsó forgalomtechnikai elemekig, vagyis a projekt legvégéig jelen is vagyunk.”


A piaci igényeket is profin kielégítik

Az anyavállalattal tartott kapcsolatot szimbiózisként írja le. „Társaságunk segíti a Marketet a szakterületünkön profi előkészítő és kivitelező csapattal, mi pedig folyamatosan kapjuk a munkát az anyacégtől.”

Hangsúlyozza, a tudás megmarad a cégcsoporton belül, és munkáról munkára tudják fejleszteni.

„Nagyon sokat jelent, hogy ezeket a folyamatokat ismerős arcokkal kell lebonyolítani, így ez egyre gördülékenyebbé, hatékonyabbá válik.”

Az ok bau jórészt a Market számára dolgozik, de a piacról is vannak megrendelései. „Megvan hozzá a tudásunk, gépparkunk és kapacitásunk, hogy a külsős piacokon is ott legyünk. Ehhez kapcsolódik, hogy különálló cégként teljes mértékben profitorientáltak vagyunk, a cégcsoport vezetése ennek megfelelően figyeli és értékeli az eredményeinket. A Market versenyhelyzetet teremt a cégcsoport vállalatai között, elősegítve ezzel a műszakilag legprofibb és leginkább költséghatékony megoldások létrejöttét, ami megbízhatóságot és megelégedettséget jelent a beruházóknak."


Az ország legnívósabb projektjein dolgoznak

Az elmúlt években nem csupán Jani János, hanem ok bau is komoly fejlődésen ment keresztül, árbevételét és a gépparkját is folyamatos növelve. Mindezeken túl a tevékenysége is egyre összetettebb: a cégcsoporthoz csatlakozása idején csak közművekkel foglalkozott cég, azután bővült a profil a nagytömegű földmunkákkal és az útépítéssel. „Ez azóta kiegészült jelentős kapacitással bíró talajstabilizációra is, különféle gépláncokkal” – mutat rá a mérnök.

Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb projekteken dolgoztak az elmúlt években. Többek közt

  • a ferencvárosi Groupama Aréna,
  • a mohácsi Vágóhíd,
  • a Mercedes kecskeméti beruházása,
  • a budai Hillside Office iroda,
  • a Lánchíd tövében, rendkívüli szűk területen felépített Clark Hotel,
  • az Apollo gyöngyöshalászi gyára,
  • a fővárosi Duna Aréna,
  • valamint a népligeti Telekom és T-Systems közös székháza mélyépítési munkáit is ők végezték.

Mindezeken túl a komáromi akkumulátorgyár legújabb ütemét is ők indítják a koreai SK számára a földmunkával, talajstabilizációval, közműépítéssel, útépítéssel.

Jani János hazánk egyik legjelentősebb beruházásában is részt vesz, ugyanis az ok bau végezte a BudaPart szomszédságában épülő MOL Campus munkagödör földkiemelését és az alapozási földmunkáját. A Magyarországon egyedi léptékű, 120 méteres toronyház generálkivitelezője a Market Építő Zrt. „A nagytömegű és statikai földmunkán túl a közmű, út- és tájépítészet a feladatunk.”

 

Az új városrész építésénél immár generálként bizonyíthatnak

A páratlan léptékű BudaPart projektben az ok bau már 2016 áprilisában elvégezte az első feladatát az árvízi védvonal kiszélesítéséhez. A projekt alapkövét a következő év júniusában tették le. A 2017-es év amiatt is jelentős számára, mert ekkor lett projektvezető.

A számára különösen kedves BudaPart-beruházásról részletesen is beszámol. Bár a projekt összetettsége kuriózum, itt is vannak begyakorolt feladataik, köztük a nagy tömegű földmunkák, a humuszolás, a csatornázás vagy a térkövezés. „A kihívás nem ezekben rejlik, hanem ezek organizációjában. „Szakaszonként egy-egy zónát kell lehatárolnunk.

Emiatt az a helyzet, hogy hiába 23 hektáros a fejlesztési terület, nekünk szűk helyen, belvárosias beépítéseken kell dolgoznunk, főleg, amikor beindulnak a szakipari munkák.”
 

Szavaiból az is kiderül, hogy ez az első olyan projektjük, melyben az ok bau az infrastruktúra építést generálkivitelezőként vállalta. „Ez azt jelenti, hogy az alapvetően profilunkba vágó munkákon kívül az elektromos munkák, a tájépítészet, a kertészet is mind alattunk futnak.” Hogy milyen széles spektrumot fednek le, azzal is érzékelteti, hogy a három Dombóvári úti csomópontot is ők építették, forgalomirányítással és térfigyelő kamerával ellátva.


Fontos a folyamatos tanulás

Amikor a beruházás már beindult, megvoltak a bejáratott alvállalkozók, és „kinevelte” a BudaPart projektjét irányító ok bau-csapatot, akkor több kapacitása keletkezett. „Ekkor kerültem egy kiemeltebb szerepkörbe, így 2019-től műszaki igazgató lettem. Ennek az is feltétele volt, hogy a felelős műszaki vezetői képesítéseket megszereztem a mélyépítés, útépítés, közműépítés szakterületeken.”

Ebben a szerepkörben már az ok bau közvetlen vezetésében vesz részt.

„Fontos megjegyezni, hogy a két ügyvezetővel, az ügyvezetőhelyettessel ugyanúgy csapatot alkotunk, ahogy a vállalat többi szintjén.”

Felső vezetőként már kevesebb ideje van a terepen lenni, de a látványosabb, fontosabb építési eseményeket így sem mulasztja el.


Egy focimeccs és egy családi séta a legszebb jutalom

A cég fejlődési íve párhuzamot mutat az anyavállalat fejlődésével, annál is inkább, hiszen az ok bau is 25 éves évfordulót ünnepel idén. „Ez a fejlődési ív előrevetíti a jövőt is, hiszen a vezetők részéről megvan az akarat a fejlesztésre, rendelkezésünkre áll az infrastruktúra és a tudás is. Így nyugodt szívvel tudom ajánlani mind az új belépőknek, mind a leendő partnereknek a céget.” Hozzáteszi, folyamatosan jönnek olyan új tevékenységek és ötletek, melyek tovább növelik a munka változatosságát.

A vállalatnál alapmotívum, hogy a sikert érdemes megünnepelni, mert az tud erőt adni a jövőhöz. Ennek megfelelően például az elkészült sportlétesítményekbe legtöbbször biztosítanak belépőket a munkatársaknak.

„Ez azért is fontos, mert amikor például egy sörrel a kezemben beültem a vizes világbajnokságon Hosszú Katinka döntőjére a Duna Arénába, vagy hétvégenként a Groupama Arénában szurkolok a Fradinak, akkor rögtön elfelejtem a projektek közben megélt gondokat.

Emellett büszkeséggel tölt el, ha a családnak, barátoknak rámutatok egy általunk elvégzett feladatra.”

Nem emel ki egyetlen területet sem, amikor a számára legkedvesebbről kérdezzük. „A legszebb, amikor összeáll a rengeteg részből az egész, és tudom, hogy milyen megfeszített munka van benne.”

Hegedűs Gergely

Galéria

AktuálisinterjúOK Bau Kft.Market Építő Zrt.mélyépítésmagasépítésszakemberképzés

Hírlevél

Hirdetés