2024.03.29, Péntek
Ettől a létesítménytől még biztonságosabb lesz Paks
oah.hu

Ettől a létesítménytől még biztonságosabb lesz Paks

magyarepitok.hu

2018.10.04. 13:27 - Szabó Ákos

2500 négyzetméteres földrengésálló kettős irányítási központot épít a Mészáros és Mészáros, valamint a WHB konzorciuma, melyből veszélyhelyzet esetén is megbízhatóan lehet majd irányítani az atomerőművet.

Hirdetés

Folyamatosan zajlik a Paks II-es projekt előkészítése, miközben a Magyarországban megtermelt villamos energia több mint felét biztosító jelenlegi atomerőmű is üzemel. Most az uniós közbeszerzési adatok szerint egy 3,65 milliárd forintos beruházás során növelik az energiastratégiai szempontból roppant fontos komplexum működési biztonságát.

 

Földrengésbiztos, légszigetelt központ épül

A projektben a Mészáros és Mészáros Kft. és a West Hungária Bau Kft. közösen alakítja ki az erőmű úgynevezett Tartalék Vezetési Pontját. Ez az összesen 2500 négyzetméteres, legmodernebb technológiával felszerelt központ az esetlegesen kialakuló nukleáris vagy hagyományos vészhelyzetek kezelésekor válhat Paks irányítóközpontjává, illetve akkor, ha valamiért az erőműben található Védett Vezetés Pontot nem tudnák használni az illetékesek.

 

Reaktor a paksi atomerőműben (atomeromu.hu)

A létesítmény két részből fog állni: a föld felett egy kétszintes, lapostetős épületet adnak majd át, mely operatív beavatkozásra lesz alkalmas. Ez a részleg összesen 1100 négyzetméteres lesz. A föld alatt egy 1400 négyzetméteres veszélyhelyzet kezelési komplexumot hoznak létre, mely szükség esetén 72 óráig önfenntartóan is tud majd működni. Az ezt biztosító redundanciát többek között

  • 2 db 220 kW teljesítményű dízelgenerátor és 2 db nagy teljesítményű (10 és 40 kVA) szünetmentes áramforrás kiépítésével,
  • valamint 30 000 m³/h légáteresztésű, a radioaktív szennyeződés szűrésén túl további általános biológiai és vegyi szennyeződések szűrésére is alkalmas szellőztető rendszer kialakításával érik el.

Mindezekkel együtt a teljes létesítményt földrengésbiztos megoldásokkal fogják kivitelezni.

WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Energetikaenergetikai beruházásPaksMészáros és Mészáros Kft.paksi atomerőmű

Hírlevél

Hirdetés