2024.04.20, Szombat
A digitális megoldások az útépítésben is egyre nagyobb szerephez jutnak
Főkép: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A digitális megoldások az útépítésben is egyre nagyobb szerephez jutnak

magyarepitok.hu

2020.09.07. 07:52 - Almási Krisztina

A modern, digitális technológiák alkalmazásával, a korszerűsítéssel és a hatékonyság növelésével a fiatalok számára is vonzóbbá tehető az építőipar - erre helyezi a fókuszt a Duna Aszfalt.

Hirdetés

Sikeresen zárult az óriási érdeklődésre számot tartó Duna Group Szabadegyetem. A magyar építőiparban eddig példa nélküli kezdeményezés 83 gyakorlati tudásra éhes hallgatót vonzott, akik az egyetem első, innovációs témákat feldolgozó napján több előadás során is megismerkedhettek a hazai építőipar legmodernebb technológiáival, eszközeivel. Ezeken az előadásokon a Duna Csoport szakemberei bemutatták az „Innovatív döntéstámogatás a mélyépítési munkafolyamatok automatizálásának, digitalizálásának és optimalizálásának segítségével” elnevezésű projektet is, melyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásra érdemesnek minősített.

Tavaly az építőipari munka automatizálásának, digitalizációjának kutatására és fejlesztésére, valamint a projekt nyomon követésére nyert mintegy egymilliárd forint támogatást a Strabag Építőipari Kft., a Duna Aszfalt Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) konzorciuma. A hazai mélyépítés nyugati országokhoz való felzárkóztatása mellett az innovatív építési megoldásokat alkalmazó infrastrukturális projekt célja továbbá:

  • az építőipar megnövekedett igényeinek kiszolgálása,
  • a megnövekedett munkaerőhiány leküzdése,
  • a kivitelezés minőségének javítása,
  • valamint a költségek és az igénybe vett idő csökkentése.


A digitális technológia jelenti a jövőt

A modern, digitális technológiák alkalmazásával, a korszerűsítéssel és a hatékonyság növelésével a fiatalok számára is vonzóbbá tehető az építőipar, ami új jövőképet teremthet az ágazatnak. A budapesti, debreceni, győri, pécsi és bajai egyetemekről érkezett hallgatók ennek köszönhetően érdeklődve hallgatták az előadásokat.

 

Középen: Lehel Zoltán, a Duna Aszfalt egykori innovációs főmérnöke

Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nzrt. Nógrád megyei igazgatója, a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság (MAÚT) közúti alelnöke, illetve a Duna Aszfalt egykori innovációs főmérnöke például az innováció feltételeiről és lehetőségeiről beszélt.

A szakember bemutatta, hogy a vállalkozói működés szinte minden területére kiterjeszthető az innovatív gondolkodásmód, mely az értékteremtés legkézenfekvőbb eszköze, továbbá a versenyképesség, versenyelőny alapfeltétele napjainkban.

 

Lehel Zoltán


A 3D-s megoldások az útépítésben is egyre nagyobb szerepet kapnak

Az innováció fontosságát és szerepét nemcsak a változó gazdasági körülmények magyarázzák, hanem az a tudományos-technológiai fejlődés is, amely minél inkább tetten érhető mindennapjainkban is. Szabó Beatrix, a Duna Aszfalt BIM divíziójának a vezetője erről a fejlődésről, a BIM alkalmazásáról és a cégcsoportnál kifejlesztett munkamódszerekről adott átfogó képet.

 

Szabó Beatrix előadása

Meglátása szerint a már több európai országban elindult építőipari folyamatok teljes egészében való átvétele nem elégséges, hisz az eddigi tapasztalatokat adaptálni kell a hazai viszonyokra és saját fejlesztési irányokat kell kidolgozni.

Az új munkamódszerek kidolgozása mellett a technológiai újdonságok és eszközök kipróbálása is a hazai szakemberek feladata.

A 3D-felmérések során használt innovatív eszközökről – melyeket nem mellesleg részben a fent említett pályázati forrásból szerzett be a Duna Aszfalt Kft. – Vass Imre geodéta tartott előadást, míg Fatér Gábor, a, szintvezérelt automata gépek vezetője a 3D vezérelte útépítés előnyeit mutatta be a hallgatóságnak. Mindkét szakember hangsúlyozta, hogy az új eszközök, gépek beszerzése során kialakult kapcsolat a gyártókkal, szállítókkal lehetővé tette azt is, hogy a jövőben még szorosabb legyen az együttműködés, egyre gyakrabban kérik ki véleményüket, javaslataikat az új megoldások fejlesztésekor.

 

Vass Imre, geodéta


A hazai építőipar is felzárkózhat a nyugati országokhoz

Az már most egyértelmű, hogy a projektben elvégzett kutatásokkal és vizsgálatokkal lehetőség nyílik a projektben résztvevők speciális tudásának fejlesztésére, sőt a létrejött eredmények és tapasztalatok később az oktatásban is felhasználhatók, így talán a szabadegyetemen résztvevő fiataloknak is lehetőségük nyílik majd ezen tudás elsajátítására az egyetemek falai között.

 

A Duna Group Szabadegyetem diákjainak egy része Kincses Péter főszervezővel (középen)

Addig is a hasonló jellegű projektek, az innovatív törekvésekkel felvértezett vállalatok, az újdonságokra nyitott szakemberek és a szabadegyetemhez hasonló, úttörő jellegű rendezvények biztosíthatják, hogy a hazai építőiparban is megkezdődhessen a nyugat-európai országokhoz való felzárkózás.

Galéria

Iparági hírekDuna Aszfalt Zrt.innovációtechnológiaszabadegyetemBIMútépítésDuna Group Szabadegyetem

Hírlevél

Hirdetés