2024.03.19, Kedd
Példaértékű összefogással vágta ki magát a nehéz helyzetből a Merkbau
A Merkbau kecskeméti centere - Fotó: Merkbau Zrt.

Példaértékű összefogással vágta ki magát a nehéz helyzetből a Merkbau

magyarepitok.hu

2021.04.29. 12:02 - Hegedűs Gergely

A már védettséggel bíró, más városban dolgozó kollégák gondolkodás nélkül jöttek segíteni, így végül nem kellett leállnia a pandémia miatt a dolgozói kétharmadát nélkülöző kecskeméti centernek.

Hirdetés

Páratlan összefogás segítette át egy rendkívül nehéz helyzeten a Merkbau Zrt. kecskeméti kereskedelmi centerét: a magyar építőipari cég több vidéki egységéből érkeztek munkatársak, hogy a járványhelyzet miatt kiesett munkaerőt pótolják. A rendkívüli kihívás sikeres kezeléséről Márton Norbert kereskedelmi igazgató számolt be lapunknak.


Ilyen helyzettel még nem találkozott a 22 év alatt

A vezető emlékeztetett, a pandémiára válaszként a generálkivitelezés mellett az építőipari kereskedelemben is szerepet vállaló társaságnál már tavaly tavasszal bevezettek egy átfogó intézkedéscsomagot, amelyről Knáb János ügyvezető részletesen beszámolt lapunknak. Többek közt egy öt fős operatív törzset állítottak fel, melynek a kereskedelmi igazgató is tagja, és amely a szükséges időszakokban akár napi szinten ülésezve, a folyamatokat állandóan figyelve hozott döntéseket. „Mindez megfelelően működött, működik. A megelőző intézkedéseknek, szabályzásoknak, köszönhetően egészen mostanáig el is tudtuk kerülni az ország különböző pontjain levő telephelyeinken a tömeges megbetegedést” – árulta el a kereskedelmi vezető.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A probléma a Húsvét utáni héten jelentkezett, amikor egymás után érkeztek a telefonok a munkatársaktól, hogy betegség miatt nem tudnak bejönni a kecskeméti telephelyre. „Első körben az értékesítésből nyolc ember esett ki, a raktárból pedig négy, emiatt a 30 fős csapat jelentős részét nélkülöznünk kellett.” Hozzátette, ilyen kihívással még nem találkozott a Merkbaunál 22 éve tartó, lapunknak részletesen bemutatott pályafutása során.


Az első reakció erős cégkultúráról tett tanúbizonyságot

A rendkívüli helyzetben egymást követő, gyors döntések születtek. Az egyik erre szakosodott cégtől helyszíni PCR-tesztet rendeltek valamennyi raktáros és értékesítő számára, továbbá minden olyan üzletkötőnek és egyéb területen dolgozóknak, akik jellemzően a kecskeméti centerben szoktak megfordulni. Ennek eredményeként további négy ember tesztje lett pozitív. „Ebben a helyzetben elkezdtük szervezni az átjárást Szegedről és Kiskunhalasról annak érdekében, hogy ne kelljen bezárni a Merkbau legnagyobb forgalmú kereskedelmi egységét” – mutatott rá az igazgató. „Ugyanakkor jött a hír, hogy kontaktként további két munkatársunkat ki kell vonni a munkából, így a 30-ból mindössze 12 fő maradt a csapatból.”

A Merkbau kecskeméti centere - Fotó: Merkbau Zrt.


Márton Norbert az egész történetből azt a reakciót emeli ki leginkább, amit a vállalat többi egysége mutatott fel, szembesülve a Kecskeméten történtekkel.

„Az első jelzésemre minden területről mérlegelés nélküli, támogató választ kaptam.

Azonnal beindultak az egyeztetések, kérdezték, hogy ki miben tudna segíteni. Azok a kollégák, akiknek már megvolt a védettsége, – korábbi megbetegedés vagy oltottság révén - gondolkodás nélkül indultak, hogy segítsenek.”


Enélkül a hozzáállás nélkül megállt volna az élet

Kezdetben az értékesítés és a pénztár területén, később pedig az udvaron az árukiadásban is beszálltak a munkába a más városokból érkező munkatársak. A szegediekhez és a kiskunhalasiakhoz később még egy bajai kolléganő is csatlakozott. Három-négy nap után a saját helyükre is vissza kellett térniük az ottani feladataik elvégzésére, így ez az időszak folyamatos egymásra figyelést és kettőzött erőfeszítést igényelt.

Jól jellemzi a Merkbaunál kialakult általános hangulatot, hogy azok a munkatársak, akik a fertőzés miatt karanténba kényszerültek, de tünetmentesek voltak, vagy enyhe tüneteik voltak, otthonról, online csatlakozva folyamatosan segítették a munkát. „Egymással versenyezve vették át az árajánlatkéréseket, és küldték a szükséges információkat. Enélkül a hozzáállás nélkül megállt volna az élet.”


Senkinek nem volt derogáló, ha el kellett vinnie egy másik szerepkört

A vezető utólag elárulta, hogy amikor elkezdődtek az átszervezések, felmerült benne, hogy vajon a kereskedelemi értékesítők, akiknél a siker jórészt személyes kapcsolatokon, tájékozottságon, hely- és helyi versenytársak ismeretségén alapul, egy idegen helyen, jelentős plusz erőbefektetéssel tudnak-e valójában értéket jelenteni. „Ugyanígy az árukiadói feladatkörben dolgozók, akik a saját telepük minden sarkát ismerik, tudnak-e jól teljesíteni egy idegen környezetben? Hál istennek nagyon gyorsan sikerült felvenni a fonalat és a jelenlétük nyújtotta lelki támogatáson felül úgy bent, mint kint valós segítségként tudtak az ’idegenlégiósok’ tevékenykedni”.

Hozzáteszi, nagyfokú rugalmasságról is tanúbizonyságot tettek a részt vevők. Az is előfordult ugyanis, hogy a létszám alakulása miatt egy-egy kolléga, számára teljesen új helyen segített

„Az értékesítők, ha a helyzet úgy kívánta ugyanúgy felvették a munkásruhát és beálltak árut kiadni, színt keverni, vagy - akinek volt rá jogosítványa - targoncázni. Mindez senkinek sem derogált. Ebben a fantasztikusan összetartó csapatban a ’csak azért is megmutatjuk’ hangulat volt a jellemző.”

Márton Norbert, kereskedelmi igazgató - Fotó: Merkbau Zrt.


A több hetes leállást ráadásul egy olyan időszakban sikerült elkerülni, amelyben heti, havi rekordok dőltek, dőlnek meg az értékesítésben, köszönhetően a rendkívüli mértékben felerősödött keresletnek. „Volt olyan pillanat, amikor érdeklődésemre reagálva az egyik árukiadónk arról számolt be, hogy pillanatnyilag hat kamion áll, és várja, hogy megpakolják.”


A dolgozóknak és a vevőknek is jár a köszönet

Hogy mennyire éles helyzetet kellett áthidalni, talán jól érzékeltethető azzal, hogy volt olyan nap, amikor a tízfős építőanyagos értékesítői csapatból egyetlen kecskeméti munkatárs tartotta a frontot, a többiek mind beugróként teljesítették a feladatokat.

„Mindenképp szeretném megköszönni a tulajdonosok és a kereskedelmi vezetés nevében a dolgozóink hozzáállását, helytállását, mind a kecskeméti kollégáknak, mind a más részlegből érkezőknek!" - hangsúlyozta az igazgató.

"Téma volt korábban a kereskedelemeben, hogy nem mindegy, hogy valaki a Merkbaunál, vagy a Merkbauért dolgozik. Friss tapasztalataimmal kiegészítem: egymásért, a közös célokért, közös sikerekért. A fenti gondolatsor cégünknél nem csak szép elmélet, utópia, hanem az elmúlt napokban, saját bőrünkön tapasztaltak alapján alapvetés. Nagyon büszke vagyok az embereinkre! Boldog vagyok, hogy ilyen Csapatot vezethetek.”

Hozzáteszi, a vevők kitartását és türelmét is külön megköszönik, hiszen egy ilyen felállásban természetesen nem mindig tudott minden a megszokott mederben lezajlani, az esetleges hibákat igyekeznek mielőbb javítani.


Ezért kell időt, pénzt és energiát szánni a csapatépítésre

A kecskeméti egységben minden helyiség teljes körű fertőtlenítése lezajlott, a lebetegedett kollégák meggyógyultak, visszatérésük folyamatosan zajlik, így ezen a héten már szinte teljes létszámmal működhet a center.

Összességében azt emeli ki a kereskedelmi igazgató, hogy bár alapvetően a nagyszámú megfertőződés egy negatív eseményként jelent meg, mégis a vállalat erejének köszönhetően az egyik legpozitívabb történetként tudnak rá visszatekinteni.

„A minap beszélgetve a kecskeméti kollégákkal azt szűrtem le, hogy a jól kezelt helyzet megerősítette a céget. Az érintettek nagy elismeréssel beszéltek a kapott segítségről, amelyből megmutatkozott számukra, hogy ha baj van, nincsenek egyedül.”

A Merkbau számára egy további fontos tanulsága is van a történetnek, eszerint minden egyes csapatépítésre elköltött forint megtérül, és enélkül sokkal nehezebb lett volna kezelni a mostani problémát.  „Jelen helyzetben döntő fontosságú volt, hogy van személyes ismerettség a különböző városokban dolgozók között.”

Fotó: Merkbau Zrt. - További képek a galériában


Hozzáteszi, évi két-három ilyen esemény, melyen a csapat gerince részt vesz, szükséges a kohézió meglétéhez. „Ilyen megmozdulás jelen pillanatban is szervezés alatt van, így amint a helyzet engedi, ismét lehetőség lesz a sok munka mellett a közös élményszerzésre, kikapcsolódásra is” – zárja a beszámolót Márton Norbert.

Galéria

Iparági hírekkoronavírusMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.csapatépítőKecskemét

Hírlevél

Hirdetés