2024.04.14, Vasárnap
Új gépek beszerzésével lépett előre a hídépítési ágazat magyar szereplője  
Fotó: illusztráció, Colas Zrt.

Új gépek beszerzésével lépett előre a hídépítési ágazat magyar szereplője  

MTI

2023.01.17. 16:00 - Füzi Nikolett

A projekt célja, hogy megteremtse a technológiai hátteret az új piaci szegmensekben keletkezett lehetőségek kiaknázására a hídfelújítási és hídépítési munkákat is egyaránt végző HÍDTECHNIKA Kft. számára.

Hirdetés

204,18 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert technológiai korszerűsítésre a hídfelújítással és hídépítéssel foglalkozó HÍDTECHNIKA Kft. A projekt céljai között szerepel a munkahelyek megőrzése, a vállalkozás termelékenységének javítása, továbbá portfóliójának bővítése is. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Plusz keretében támogatott fejlesztés teljes költsége 291,69 millió forint - derült ki a társaság január 17-i közleményéből.

A tájékoztatásban ismertették, az 1991-ben alapított HÍDTECHNIKA Kft. évente 20-30 darab vállalkozási szerződést köt, ezek meghatározó részben hídépítési, hídfelújítási munkákat takarnak. A 24 embert foglalkoztató vállalkozás jelenleg Budapesten a Lánchíd felújításán és a Kalocsa-Paks Duna-híd építésén dolgozik.

A projektek aktuális munkálatairól lapunkban is rendszeresen beszámolunk: az A-Híd Zrt. kivitelezésében megújuló több mint 150 éves Lánchíd útpályáját december közepén nyitották meg, a paksi Duna-hídnál pedig a Duna Aszfalt Zrt. munkájával immáron a hatodik hídtámaszhoz is beemelték a zsaluzókocsikat, melyben alvállalkozóként a Hídépítő Zrt. is részt vesz.  

 

Munkavállalói nyelvi képzést és szervezetfejlesztést is tartalmaz a projekt

A közlemény szerint a projekt célja, hogy megteremtse a technológiai hátteret a vállalkozás számára az új piaci szegmensekben keletkezett lehetőségek kiaknázására.

A beruházás részeként a vállalkozás apostagi telephelyén fejlesztik a HÍDTECHNIKA Kft. gépparkját, így olyan gépeket szereznek be, amelyek például a már elkészült hídelemek finom mozgatására szolgálnak.

Ezen felül a gépesítik a termelési folyamatokat, hogy javuljon a vállalkozás erőforrás-hatékonysága és az előállított termékek, szolgáltatások minősége, ez pedig magasabb termelékenységhez vezet. Kiemelték, a felsoroltakon felül a projekt munkavállalói nyelvi képzést és szervezetfejlesztést is tartalmaz.

 

A vállalat tevékenysége jelentősen hozzájárul a hidak élettartamának növeléséhez is

Közölték, a fejlesztés hozzájárul a meglevő munkahelyek megőrzéséhez, a beszerzett eszközöknek, gépeknek köszönhetően pedig a vállalat javíthatja piaci pozícióit a hídépítési, hídfelújítási szegmensben. A beruházásnak köszönhetően a foglalkoztatás bővülése várható, amely hozzájárul a vállalkozás versenyképességének és bevételeinek növekedéséhez is.

Arra is kitértek, hogy a vállalat portfólióját jellemzően vasbeton szerkezetek sóvédelmi bevonati munkái, hídépítési, mélyépítési, magasépítési vasbetonszerkezetek vízszigetelési, illetve acélszerkezetek korrózióvédelmi munkái alkotják. Ezek a lépések növelik a hidak élettartamát. A projektnek köszönhetően a hídépítés további munkafázisaiban válnak önállóvá.

Magyarországon a hídépítési piacon számos építőipari vállalkozás található. Az általuk képviselt magyarországi megrendelésállomány töredékét fedi le elsősorban szakipari munkáival a HÍDTECHNIKA Kft. - ismertették végzetül a közleményben.

Iparági hírekA-Híd Zrt.Hídtechnika Kft. Hídépítő Zrt.hídépítéshídfelújítás

Hírlevél

Hirdetés