2024.03.19, Kedd
Videó készült az M3-as metróvonal új tűzvédelmi rendszeréről
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Videó készült az M3-as metróvonal új tűzvédelmi rendszeréről

m3metrofelujitas.hu

2022.09.23. 14:54 - Bíró Beáta

Modern, összehangolt berendezésekkel biztosítják az utasok magas szintű védelmét.

Hirdetés

Az M3 metróvonal felújítása során modern, aktív tűzvédelmi rendszer építenek ki a magas színvonalú biztonság és védelem érdekében. A tűz jelzésére, oltására, tűzterjedés megakadályozására, valamint a tűzeset során keletkező hő- és füst elvezetésére új, korszerű berendezéseket alkalmaznak – tájékoztat a BKV Zrt. a projekt hivatalos oldalán.

A mai kor elvárásainak megfelelő tűzvédelmi rendszer rendkívül összetett, számos berendezés összehangolt működése szükséges a hatékony életvédelmi és értékvédelmi célok eléréséhez.

 

 

Az M3-as metró vonalán a tűzjelző rendszer megvalósítása a Swietelsky Vasúttechnika Kft. feladata, a hő és füstelvezetést, valamint a vízköddel oltó berendezést a SWIETELSKY Építő Kft. kivitelezi a FŐMTERV Zrt. generáltervezésében készült tervek alapján. Erről korábban részletes cikkben számolt be lapunk.

Az állomás üzemi terei különálló tűzszakaszként határolódnak el az utasforgalmi terektől. Arra is figyeltek, hogy a beépített burkoló és díszítő elemek nem éghető anyagokból készüljenek. Az új tűzvédelmi rendszereknek köszönhetően a metróállomás területén minimális, szinte lehetetlen tűz keletkezésének és tovább terjedésének az esélye. Vészhelyzet esetén minden védelmet biztosító berendezés automatikusan bekapcsol és a katasztrófavédelem is azonnal jelzést kap, az utasoknak pedig egyetlen teendőjük van: követni a hangosbemondó utasításait.

Az M3 metróvonal új tűzvédelmi rendszerének működéséről videó is készült, az ismertetőt Davidovics Sándor, a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóságának katasztrófavédelmi referense mutatja be.

 

 

Az utasbiztonság már az M3 metró építésekor is kiemelten fontos területet jelentett, de a ’70-es, ’80-as évek technológiáját a XXI. századi követelmények sokszorosan felülírták. A tűz jelzését, a tűz oltását, a hő- és füst elvezetését különböző egységek szolgálják, melyek a rekonstrukció alatt újjáépülnek. A régi tűzjelző központok összetett vezérlési feladatok végrehajtására nem voltak képesek, ezzel szemben az új tűzjelző berendezések már automata vezérlésűek és teljes körű védelmet biztosítanak.

Az oltási mechanizmusban többek között új szempontok is megjelentek, mint például a minimális vízkár okozása, a gyorsabb helyreállítás igénye. Az eredeti főszellőző berendezéseket el kellett bontani és helyettük olyan rendszert kellett kialakítani, ami az utasterek szellőztetése mellett hő- és füstelvezetésre is alkalmas.

 

 

A megújult állomásokon az utasforgalom elindulása előtt a rendszer működőképességét a legkritikusabb tűzhelyszín esetében füstpróbával is ellenőrzik. Korábban erről is írt lapunk és fotókat is közölt.

A próba során egy szimulált tűzeset segítségével vizsgálják, hogy megfelelőek-e a menekítéshez és a tűzoltói beavatkozáshoz szükséges feltételek.

 

M3-as metróSwietelsky Magyarország Kft.Swietelsky Vasúttechnika Kft.BKVmetrófelújításmetrófejlesztésBudapestFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.

Hírlevél

Hirdetés