2020.12.04, Péntek
Elrajtolhat a Rákos-Hatvan vasúti beruházás következő projektje
iho.hu

Elrajtolhat a Rákos-Hatvan vasúti beruházás következő projektje

magyarepitok.hu

2017.12.31. 11:17 - Szabó Ákos

A Strabag és a Belfry kivitelezésében Rákos és Gödöllő között újítanak fel és építenek át egy 25 kilométeres szakaszt 62 milliárd forintból.

Hirdetés

Budapest elővárosában folytatódik az 1867-ben elkészült 80a-jelzésű vasútvonal felújítása. Néhány napja hozták nyilvánosságra, hogy a Swietelsky végezheti el a munkálatokat a vonal Gödöllő és Hatvan közötti szakaszán, most a Rákos és Gödöllő közötti pálya felújítására kiírt pályázat zárult le - derül ki az uniós közbeszerzési adatokból.

 

Teljeskőrű átalakításba kezdenek

Az eredmények szerint a 25,165 km hosszú vasúti összeköttetést a Strabag Vasúttechnika Kft. és a Belfry PE Kft. végzi el közös munkában, egy közel 62 milliárd forintos projektben. A munkálatok a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában valósulnak meg, az uniós Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) és az Intergrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) támogatásával.

A Budapest-Hatvan vasútvonal (Wikimedia)

 

A projekt során a vonal nyíltvágányait és az állomások átmenő fővágányait 100-120 km/h-s haladási sebességre és 225 kN-os tengelyterhelésre teszik alkalmassá. Ezen felül az érintett vasútállomásokat felújítják, melynek során 55 centiméter magasságú peronokat építenek ki, aluljárókat, lifteket és perontetőket is átadnak. Emellett 0,4 kV-os villamos energiaellátást alakítanak ki és korszerűsítik a felsővezetékeket is.

 

40 hidat és átereszt építenek

A fejlesztésben Rákosligetnél, a nyíltvonali iparvágánynál, Pécelnél és Isaszegnél új kitérőket építenek. A munkálatok során ezzel együtt többek között

  • összesen 52,2 kilométernyi hézagnélküli vágány al- és felépítményeit alakítják át 60 rendszerű sínnel és előfeszített vasbeton aljzattal,
  • 1,3 kilométernyi iparvágányt építenek át,
  • együttesen 40 teknőhidat, kerethidat és átereszhidat adnak át,
  • 3 különszintű gyalogos vasúti átkelőt alakítanak ki
  • és elkészítenek 4 közúti felüljárót.

Emellett térvilágítást szerelnek fel több állomáson, közel 30 kilométernyi optikai kábelt fektetnek le és számítógépes rendszereket is kialakítanak.

vasútfejlesztésStrabagNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Belfry PE Kft.Mi épül?IKOPGödöllőPécelRákosRákosliget

Hirdetés

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés