2024.04.23, Kedd
Működés közben végzik el a közintézmények korszerűsítését
Fotók: EBH INVEST

Működés közben végzik el a közintézmények korszerűsítését

magyarepitok.hu

2021.08.31. 15:09 - Kolinek Nóra

Az EBH INVEST végzi az ITM épülete és az ELTE gyógypedagógiai karának energetikai megújítását.

Hirdetés

Az EB HUNGARY INVEST Kft. munkájával valósul meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar épületeinek energetikai korszerűsítése. A felújításokat az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozza.

A 2004 óta sikeresen működő építőipari cég a generálkivitelezés mellett műemlékfelújításokat és fit-out feladatokat is végez.

Mindkét projekt egyik különlegességét adja, hogy a korszerűsítési munkálatokat az intézmények működése során kell végrehajtani.

Az ITM Budapest Fő utca 44-50. és Iskola utca 27. szám alatti A és B épületeinek munkálatai 2021január végén kezdődhettek el, a befejezés 2022 márciusában várható.

A kivitelezés során többek között elvégzik a

  • a homlokzati nyílászárók és a függönyfal cseréjét 2377 négyzetméter felületen;
  • a lapostető hő- és vízszigetelését 688 négyzetméteren;
  • a homlokzat hőszigetelését 2089 négyzetméternyi területen;
  • 1183 négyzetméter felületet vakolnak; illetve
  • a függönyfal mögött parapet válaszfalat emelnek 635 négyzetméteren, továbbá
  • belső festési munkálatokat végeznek.

A fentieken túl a meglévő száraz rendszer helyett nedves tűzivíz-ellátó rendszert alakítanak ki, kicserélik a légterelő elemeket, zajgátló falat építenek, és napelemes energiarendszert telepítenek.

 

A fűtési szezonhoz kell igazítani a munkavégzést

Az EBH INVEST tájékoztatása szerint a projekt egyik kihívását adja, hogy

a fűtési szolgáltatást biztosító munkálatokat szeptember 30-ig, a fűtési szezon megkezdéséig kell befejezni, és azok nem kezdődhettek meg április 30., vagyis a fűtési szezon befejezése előtt.

Érdekességképp azt is hozzáfűzték, hogy május végén még fűteni kellett az irodaterületen, majd egyik napról a másikra érkezett meg a nyári meleg, viszont a hűtési rendszer kiépítését csak a korrodált fűtési rendszer elbontását követően tudták elkezdeni, így június közepéig körülbelül 35 fokban dolgoztak a szakemberek.

A gépészeti felújítás, illetve a belső szakipari munkálatok csak belső térből végezhetőek el, így a munkavégzés idejére az irodákat ki kell üríteni – tudtuk meg a kivitelezőtől.

Az épületben folyó irodai munkavégzés folyamatos fenntartására a − minisztériummal közösen − térbeli ütemezést dolgoztak ki.

 

A kivitelezés során váratlan problémákat is meg kellett megoldani

A legnagyobb kihívásokat többségében az előre nem látható problémák okozták: többek között a fűtési rendszer korróziója, előre nem látható tetőrétegrendek, rejtett segédszerkezetek. Ide sorolható még az is, hogy csak részleges munkaterület áll rendelkezésre, hiszen az épület keleti szárnyában az ITM üzemel − tájékoztatott a kivitelező.

„A nyugati szárnyba való átköltözés után kezdhetjük a keleti rész felújítását. Ezt a szintek részleges átadásával próbáljuk gyorsítani. A szinteket fentről lefelé haladva adjuk át”

tették hozzá.

A cég az is megosztotta lapunkkal, hogy a koronavírus miatt az idén tapasztalható áremelések és az anyagok beszerzésének nehézségei sokszor problémát okoztak a kivitelezés során.

 

A pandémia hozzájárult a zavartalan munkavégzéshez

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar fővárosi Ecseri úti épülete 1968 és 1970 között Spiró Éva Ybl-díjas építész tervei alapján készült.

Az energetikai felújítás során az EBH INVEST szakemberei elvégzik

  • a lapostető szigetelését 2500 négyzetméternyi felületen,
  • a homlokzat szigetelését 3500 négyzetméternyi felületen;
  • a homlokzati nyílászárók komplett cseréjét 2000 négyzetméteren;
  • a homlokzat burkolását;
  • szendvicspanel burkolatokat építenek ki, továbbá
  • árnyékolási munkákat végeznek, előtetőket készítenek, korszerűsítik a fűtés-hűtést, és bővítik az elektromos teljesítményt.

A munkálatok idén január elején kezdődtek meg, és várhatóan november elején fejeződnek be. A kivitelező a projekt legnagyobb kihívást jelentő részeként említi, hogy lényegében

egy kész, bebútorozott épületben kell megvalósítani a beruházást, ami higiénikus és körültekintő munkavégzést követel meg.

 

További nehézségként teszik hozzá, hogy az épületen belüli mozgás is korlátozott volt, mert egyes helyiségekben csak megrendelői felügyelet mellett lehetett dolgozni. A külső munkák elvégzése azonban sokkal könnyebb volt, mert itt korlátozás nélkül, folyamatosan haladhatott a munka – természetesen az időjárási tényező figyelembevétele mellett.

Tekintettel arra, hogy oktatási épületről beszélünk, az online oktatás miatt a munkaterületen jóval kisebb volt az intézmény részéről a jelenlét, ami hozzájárult a helyszíni zavartalan munkavégzéshez

 – tette hozzá a kivitelező, EB HUNGARY INVEST Kft.

Galéria

Mi épül?EBH INVESTBudapestenergetikai korszerűsítésELTEInnovációs és Technológiai Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés