2024.03.28, Csütörtök
Mozdonnyal és 14 zúzottkővel megpakolt vagonnal ellenőrizték Budapest legújabb hídjának állóképességét - galéria
A főkép november 15-én készült, a többi kép december 6-án.

Mozdonnyal és 14 zúzottkővel megpakolt vagonnal ellenőrizték Budapest legújabb hídjának állóképességét - galéria

magyarepitok.hu

2021.12.08. 19:30 - Szabó Ákos

A Duna Aszfalt és a NIF a Déli összekötő vasúti Duna-híd második szerkezetét adja át hamarosan a forgalomnak.

Hirdetés

Rendszeresen beszámolunk a fővárosi Déli összekötő vasúti Duna-híd munkálatainak előrehaladásáról, mely a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, Duna Aszfalt Zrt. generálkivitelezésében valósul meg. Az engedélyezési terveket a Főmterv Zrt., az MSC Kft. és a Speciálterv Kft. mint társtervezők készítették, míg a kiviteli terveket a Főmterv Zrt. és a Kontúr Csoport Kft. A cölöpalapozási feladatokat a HBM Soletanche Bachy Kft. látta el.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

Legutóbb a második új híd acélszerkezetének elkészülte kapcsán tartott hordógurításról írtunk, most pedig a statikus próbaterhelés is sikeresen zárult. A hétfő este megtartott terheléspróbán lapunk munkatársa is kint volt, így galériával is bemutathatjuk a több mint 500 méter hosszú híd látványos ellenőrzését, melyet a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékének szakértői felügyeletével hajtottak végre.

 

Ez már a második új hídszerkezet, melyet a vasút birtokba vehet majd

A Rákóczi híd közvetlen szomszédságában zajló átfogó projektben egyrészt a régi, rossz állapotú vasúti hidakat cserélik ki, másrészt kettőről három vágányosra bővül a vasúti átkelő. A három közül elsőként az északi hídszerkezet készült el, ezen a forgalom áprilisban indulhatott meg.

 

 

Ezután a két régi híd közül az első, immár középső pozícióba került hídszerkezet elbontása következett, majd a hídszerkezet alépítményeit tették alkalmassá az új felszerkezet fogadására, melyet a felszerkezet elemek beemelése követett. Ezzel vált átjárhatóvá az új híd, amit a hidászok hagyományosan a hordógurítással ünnepelnek meg. Ezután következhettek a vasúti szakági munkálatok: a hídra rugalmas ágyazású sínek kerültek, melyek a vágányhálózatba történő bekötése is kiépült.

 

 

Szergej tesztelte a hidat

Hétfőn este a statikus próbaterhelésre került sor: ezt egy M62 típusú „Szergej” mozdonnyal és tizennégy zúzottkővel megrakott vagonnal végezték el – tudta meg lapunk Szabó Gábortól, a Duna Aszfalt projektvezetőjétől.

A dinamikus próbaterhelést szombaton végzik el a tervek szerint: ekkor a hídon többször, különböző sebességgel végig haladó szerelvény (5, 20, 40, 60, 80 km/h) átkelésének hatását vizsgálják majd a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékének szakértői. Ennek a folyamatnak a sikereres lezárását követően megindulhat majd a menetrend szerinti vonatforgalom az új hídszerkezeten.

 

 

Több projekt alkot szerves egységet

Emellett a NIF Zrt. és a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) együttműködésében zajlik a Déli körvasút projekt további szakaszainak előkészítése, mely a háromvágányos hídhoz kapcsolódó, Kelenföld és Ferencváros állomások közötti három-, illetve részben négyvágányú vasúti pálya, valamint három új vasúti megállóhely kivitelezésre történő előkészítését  foglalja magában.

 

 

Galéria

Mi épül?Duna Aszfalt Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.Speciálterv Építőmérnöki Kft.MSC Kft.Kontúr Csoport Kft.HBM Kft.Déli összekötő vasúti Duna-hídBudapest Fejlesztési Központ (BFK)Budapesthídépítés

Hírlevél

Hirdetés