2024.04.27, Szombat

Hirdetés

M85: mindkét járatban lezárult a szerkezetépítés a soproni alagútban

M85: mindkét járatban lezárult a szerkezetépítés a soproni alagútban

magyarepitok.hu

2024.02.25. 09:01 - Hegedűs Gergely

A déli járatban már a CKT-alapréteggel és az AC-11 elválasztó aszfaltréteggel is elkészültek. Márciusban kezdődhet a pályaszerkezetet befejező bazaltbeton terítése, azután pedig már a forgalomtechnikai elemek befejezése lesz soron.

Hirdetés

A déli és az északi járatban egyaránt lezárultak a soproni alagút szerkezeti munkálatai – értesült a magyarepitok.hu. Az M85-ös gyorsforgalmi út zárószakaszán épülő alagút kivitelezője az SDD Konzorcium, amelynek tagjai a Dömper Kft., a Subterra-Raab Kft. és a Pannon-Doprastav Kft.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházása a 780 méteres alagútpár mellett a Fertőrákos csomópont és a soproni országhatár közötti 4,2 kilométeres négysávos út kivitelezését is tartalmazza, továbbá az északnyugati soproni elkerülő út megépítését is.

Utóbbi projektben 8647-es jelű elkerülő mintegy 4 kilométer hosszú kétsávos útként jön létre az M85-ös és a Sopronból nyugatra kivezető Ágfalvi út között. Magán az alagúton végzett munkákról korábban megírtuk: a Dömper Kft. az Europass 90 Kft. segítségével végezte az alagútfal belső felületének szigetelését. A szigeteléshez szükséges állványozási feladatokat a Térállvány Kft. valósította meg Layher megoldások felhasználásával.


Már a CKT-alapréteg és az AC-11 elválasztó aszfaltréteg is elkészült a déli járatban

A lapunkhoz eljuttatott beszámoló szerint a tavaly decemberben befejezett szerkezetépítés utómunkálatait tekintve

a konzorcium egyik nagy feladata a végleges szerkezetet kiépítő géplánc szétszerelése: ez időt, területet és logisztikát igényel az alagút keleti és nyugati előtereinél.

A tájékoztató összegzés arra is kitért, hogy az alagút déli járatában január végén megtörtént a 17 cm vastag CKT-4 hidraulikus kötőanyagú alapréteg, valamint a 4 cm vastag AC-11 elválasztó aszfalt réteg behúzása teljes hosszban. „Ezen munkafolyamatoknál nagy figyelmet kell fordítani a csökkenő űrszelvényre az alagúton belül, amely a folyamatosan beépítésre kerülő szerelvények, kábeltálcák, ventilátorok miatt állandó koncentrációt igényel” – hangsúlyozták a kivitelezési státuszt leíró anyagban.

Az AC-11 aszfaltréteg azért is jelentős, mert ezután kezdik meg az alagút belső falazatára rákerülő bevonat előkészítését. Ennek során a fogadó betonfelületet tisztítják, majd festékszóró segítségével felhordják a bevonat rétegeit. „Az előírást betartva az alagút zárt szakaszán a járdabeton felett 5 méteres határig, a nyitott szakaszoknál pedig a teljes boltozatot szükséges bevonattal fedni. Párhuzamosan zajlik a kábeltartó szerkezet szerelése és a járda felső 15 cm-es betonozása mindkét járatban” – áll a beszámolóban.


Elbontották és elszállították a mobil betonkeverő üzemet

A projektbeszámoló az északi járatra is kitért: itt a 22-es blokknál zajlik a védőcsövek beépítése, akárcsak a betonfelület csiszolása. A tűzálló funkciómegtartó tálcák dűbelezése a 20-as és a 27-es blokkok között tartott a beszámoló idején.

Szintén az északi járatban, a második vészátjáróban a lejtbeton elkészültéről írtak, az elektromos védőcsövek alatti betonozás pedig a 36-os blokknál tartott. A résfolyóka alatti kiegyenlítő betonozás és zsaluzás 4-5 blokkal előrébb tart, mint a résfolyóka elemek fektetése, illetve a 49-es blokkig a tűzivízvezeték ismételt nyomáspróbája megtörtént.

A szerkezetépítés lezárása után egy jelentős változás a munkaterületen, hogy a felvonulási terület keleti oldalán elbontották és elszállították a mobil betonkeverő üzemet, a műhelysátrat, a keverőüzemhez tartozó depókat és egyéb deponált anyagokat. Ezután megkezdődhetett az ideiglenes aszfalt marása.


Márciusban elkezdődhet a bazaltbeton terítése

A kivitelezési beszámoló szerint, az ütemtervnek megfelelően, az autóút végleges pályaszerkezetének kialakítása is elindulhat. A pályaszerkezet felső rétegének kiépítését, azaz a 26 cm bazaltbeton terítését márciusra tervezi az SDD Konzorcium. Ehhez a munkafázishoz többek közt teljesülnie kell mindkét járatban a járdabetonozásnak, a bevonat készítésnek, a kábel behúzásoknak és a szerelvényezésnek a boltozatban. Továbbá az északi járatban a korábban említett munkafolyamatokat is be kell fejezni, valamint a 17 cm-es CKT-4 réteg, illetve a 4 cm-es AC-11 elválasztó réteg terítését.

A bazaltbeton kivitelezése után a már nagyrészt beépített forgalomtechnikai és vezerléstechnikai elemek befejezése következhet fő feladatként, valamint az alagútirányításért felelős szoftver, azaz a SCADA felélesztése és a rendszerelemek üzempróbája.

Galéria

ÚtépítésDömper Kft.Duna GroupDuna Aszfalt Zrt.SopronM85-ösalagútLayher Kft.

Hírlevél

Hirdetés