2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Elkezdődött Kaposvár gyorsforgalmi bekötése
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Elkezdődött Kaposvár gyorsforgalmi bekötése

magyarepitok.hu

2017.11.22. 11:26 - Hegedűs Gergely

A Strabag és a Soltút által kivitelezett projektben gyorsút épül a megyeszékhely és az M7-es között, a helyi települések mentesülnek a 67-es út forgalma alól.

Hirdetés

Szerdán délelőtt Somogybabodon lerakták az 67-es főút Kaposvár és M7-es közötti szakaszát, illetve az érintett települések elkerülését megvalósító fejlesztés alapkövét. A Strabag Építő Kft., Strabag AG és a Soltút Kft. alkotta konzorcium kivitelezésében az első ütemben 33,2 km hosszon négysávos gyorsút (a Látrányt és Kaposfüredet elkerülő utak közötti szakasz) épül, mely autóúttá fejleszthető. Az autósok 2019 őszétől 110 km/h sebességgel használhatják az új R67-es ezen szakaszát.

A második ütemben a 3,3 kilométer hosszú kaposfüredi, a harmadikban a 9,9 kilométeres látrányi elkerülő gyorsúti fejlesztése valósul meg. A teljes beruházás zárása 2022 tavaszára várható.

A teljes hosszában 46 kilométeres gyorsforgalmi úton Kaposvárról személyautóval fél óra alatt elérhető lesz az M7-es autópálya.

A képre kattintve galéria nyílik - fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu


A fejlesztésnek köszönhetően Kaposvár bekapcsolódik az ország gyorsforgalmi hálózatába. Az R67-es egyik, Kaposvár felé vezető szakaszán 500 méter hosszan megvalósul Magyarország első akusztikus aszfaltja is.

A beruházó NIF helyzetjelentéséből kidrült, a kivitelezési munkák már az alapkőletétel előtt elkezdődtek. A lőszermentesítés már lezárult, és megkezdődött a fakivágás, humuszolás is, a régészeti feltárások pedig a teljes szakaszon folyamatban vannak. A nagytömegű földmunkákat tavasszal kezdi meg a kivitelező konzorcium.


Kétmilliárd fölött az idén indított útfejlesztések

Homolya Róbert, az NFM államtitkára az alapkőletételen az elmúlt időszak egyik legnagyobb beruházásának nevezte a több mint a 130 milliárd forintos fejlesztést. Hozzátete,

a 2500 milliárdos útfejlesztési program több mint a 80 százalékára szerződést kötöttek

az eredményes közbeszerzéseknek köszönhetően. „Több mint 2000 milliárdnyi útfejlesztési projekt indul el idén, ezek 2022-ig le is zárulnak” – hangsúlyozta az államtitkár.

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, a fejlesztést hosszú évtizedek óta várja a térség, de ígéreteken kívül mást nem kapott egészen idáig. Köszönetét fejezte ki a kormányzati támogatásért, ami jelentős költségű projektet lehetővé tette: elmondása szerint csak az első 33 kilométert nettó 65,2 milliárdnyi forrás fedezi.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt hangoztatta, már az útépítés hírére jelentősen nőtt a befektetői érdeklődés a somogyi megyeszékhely iránt, ez optimizmusra ad okot.

Új nyomvonal is épül

Az R67-es Látrány és Kaposfüred mellett Somogyaszaló, Mernye, Mernyeszentmiklós, Vadépuszta és Somogybabod településeket is új nyomvonalon kerüli el. A települések közötti szakaszokon pedig részben a meglévő 67-es főutat építik át gyorsúttá, illetve jelentős hosszon új szakaszok épülnek: összesen több mint 20 kilométernyi új nyomvonalon vezetett út jön létre.

A fejlesztés keretében összesen három körforgalom, három különszintű csomópont, három különszintű átvezetés, egy vadátjáró épül meg.

Galéria

Soltút Kft.StrabagAktuálisKaposvárR67-es útSomogybabod

Hírlevél

Hirdetés