2024.03.19, Kedd
Ezt hozta a Margitsziget gyorsított megújulása

Ezt hozta a Margitsziget gyorsított megújulása

magyarepitok.hu, mti

2017.08.03. 16:16 - Hegedűs Gergely

Hosszú évek óta várt fejlesztéseket hozott előrébb a budapesti vizes világbajnokság.

Hirdetés

A világverseny egyik helyszíneként szolgáló Margitszigeten értékelte a vizes vb előtt véghez beruházásokat a világversenyt szervező BP2017 Kft. és a városfejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettes. Szeneczey Balázs beszédéből kiderült, a beruházások beleágyazódnak abba a csomagba, amelyről még 2013-ban döntött a főváros. "A versenysorozat csupán felgyorsította az egyébként is tervezett megvalósítást.”


138 ezer négyzetmérnyi gyep újult meg

Kifejtette, kiépítették a sziget teljes csatornázottságát, valamint megoldották a csapadék és a talajvíz elvezetését. Teljes növényrekonstrukciót hajtottak végre, 1690 fát érintően, több mint 46 ezer négyzetméteren új a gyep, 92 ezer négyzetméteren pedig felújították azt. Bővítették a japán- és a rózsakertet. A szökőkútnál fényjátékot alakítottak ki, emellett új játszóteret is építettek tizenöt játszótéri és nyolc fitneszelemmel, emellett új játszóteret is építettek tizenöt játszótéri és nyolc fitneszelemmel.

A Mol BuBi (Budapest Bicikli) rendszerét újabb állomással bővítették. Több lett a kerékpártároló és a hulladékgyűjtő, vandálbiztos pihenőágyakat, ülőbútorokat, árnyékolókat tettek elérhetővé. Új információs táblákat helyeztek ki mind a látványosságokról, mind a növényekről. Fejlesztették a közösségi tereket, a közvilágítási hálózatot, a Margitsziget északi és déli végén egyaránt új illemhelyet alakítottak ki. A Margitsziget északi részén található parkolót pedig 404-ről 446 férőhelyesre bővítették.


Milyen projektek zajlottak a Margitszigeten?

Ahogy azt korábban is bemutattuk, a Margitszigeten az alábbi beruházások valósultak meg:

  • Felújították a Hajós Alfréd és Széchy Tamás uszoda leromlott elmeit, melyet az Épkar Kft. kivitelezett, ezek által az uszoda működése technikailag biztosítottá vált.
  • A sziget teljes szenny- és csapadékvíz hálózatának cseréjét a Penta Építőipari Kft. és a Sade Magyarország Kft. végezte. A beruházás célja, a Dunába eresztett tisztítatlan szenny- és csapadékvíz megszüntetése volt, amit az addigi egyesített rendszerű csapadék csatorna hálózatot szétválasztották csapadék- és szennyvízcsatornákra.
  • Útfelújításokat és sétány felújításokat végzett a Vianova 87 Zrt., ezzel a kerékpárosok és futók számára biztonságosabbá vált az utak használata.
     

Nem csupán a Margitszigeten voltak fejlesztések

A Margitsziget fejlesztéséhez kapcsolódott a fővárosi Duna-part fejlesztése is, ahol gyalogos- és kerékpárossétány épült, ezáltal is fejlesztve a belváros és az úszókomplexumok kapcsolatát. A kivitelezést a Colas Alterra Zrt. és a Penta kft. végezte.

A Margitsziget beruházásai mellett fővárosban a Róbert Károly körutat, a Népfürdő utcát, a Vizafogó utcát, a Kárpát utcát, a Rákos-patakon átívelő gyalogoshidat és a pesti alsó rakpartot is felújították. A Margit híd és a Parlament között folytatják a sétálóutak kialakítását.

ColasPenta Általános Építőipari Kft.Épkar Zrt.VízgazdálkodásSade-Magyarország Mélyépítő Kft.Vianova 87 Zrt.

Hírlevél

Hirdetés