2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Nem csak modernek, okosak is lesznek megyei jogú városaink
kisalfold.hu

Nem csak modernek, okosak is lesznek megyei jogú városaink

portfolio.hu

2017.04.27. 16:12 - Antal Zsófia

A Modern Városok Program keretében rögzített fejlesztések összege már 3300 milliárd forintnál jár, melyből 150-180 milliárd jut közvetlenül a smart city megoldásokra.

Hirdetés

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszter-helyettese a Portfolio Smart City 2017 konferencián számolt be a Modern városok programra vonatkozó legfrissebb információkról és a keretösszeg növekedéséről.

Mint mondta, a különböző városok esetében más-mást jelent az okossá válás. Alapvetően a városok döntik el, hogy pontosan mit és hogyan fejlesztenek, milyen smart megoldásokra van szükségük. Bár a kormány kialakít egy álláspontot ezzel kapcsolatban, alapvetően a feladata egy keretjogszabály létrehozása, amely tartalmazza, hogy egy város hogyan válhat okos várossá, illetve erre milyen finanszírozási lehetőségei vannak, valamint biztosítja a megfelelő megközelíthetőséget és a telekommunikációs csatornákat.

Ez azt jelenti, hogy a 23 megyei jogú várost bekötik a gyorsforgalmi úthálózatba, illetve ezért kerül kiépítésre a szélessávú internet országszerte, melynek köszönhetően 2018 végéig minden háztartás számára adott lesz a lehetőség, hogy csatlakozzon a szélessávú internethez – hangsúlyozta a miniszter-helyettes.

A közelmúltban Szegeddel és Salgótarjánnal kötött megállapodások után már csak a Győrrel és Hódmezővásárhellyel kötendő szerződés hiányzik, előbbivel holnap írja alá a miniszterelnök a megállapodást, utóbbival pedig májusban.

 

Hogyan határozza meg saját okosságát egy város?

Alföldi György, a BME Urbanisztika Tanszékének egyetemi docense a konferencián elmondta, hogy a megyei jogú városok nagy erőkkel próbálják a smart programokat összerakni, és vizsgálják, hogyan tudják ezt beilleszteni egyéb városfejlesztési terveikbe. A szakember véleménye szerint ha egy megyei jogú város eddig nem gondolkodott smart city fejlesztéseken, akkor szinte már el is késett. Most már mindenkinek el kell kezdenie ennek a beépítését.

Az okos városság nem csak az okos kütyüket jelenti, hanem azt is, hogy a városban és polgáraiban megvan a képesség ezek használatára.

Alföldi György felhívta a figyelmet arra is, hogy hatalmas a szakadék az ország különböző részei között, ezért szintén szükség van az elmaradottabb térségekben élő emberek képességének fejlesztésére.

Garamvölgyi Balázs vezető tőkepiaci tanácsadó véleménye szerint Kecskemét nagyon jól áll a smart city megoldásokban: egy korábban körülbelül 200 projektet tartalmazó lista szűkítése után kerültek kiválasztásra a megvalósítani tervezett beruházások. A vizsgálat során azt nézték meg, hogy a nagyon jó ötletek közül melyek térülnek meg gazdaságilag is. Végül olyan projektek kerültek előtérbe, melyek a lakosságnövekedést is szolgálják.

Szegeden az elektromos alapú közlekedésre helyezték a hangsúlyt, Miskolcon a biztonságosabb város megteremtése a cél, míg például Győrben, melynek egyébként is nagyon jelentős bevételei vannak, az élhető város létrehozása a fontos.

GyőrGazdaságKecskemétModern városok programSzegedokostechnológia

Hírlevél

Hirdetés