2024.05.30, Csütörtök
Bemutatták Szeged 50 milliárd forintos fejlesztéscsomagjának részleteit
vizpartifejlesztesek.blog.hu

Bemutatták Szeged 50 milliárd forintos fejlesztéscsomagjának részleteit

MTI

2017.01.30. 14:11 - Antal Zsófia

A Modern városok program szegedi része elsősorban út- és közlekedésfejlesztéseket tartalmaz: megépül a vasúti híd a Tiszán, négysávúsodik a 47-es út, valamint a belvárosban is több rekonstrukció zajlik majd.

Hirdetés

Együttműködési megállapodást kötött hétfőn Szeged és a kormány a Modern városok program keretében. Orbán Viktor miniszterelnök Botka László (MSZP) polgármesterrel közös sajtótájékoztatót tartott a megállapodás részleteit ismertetve.

A bejelentett beruházások teljes költségét Orbán Viktor mintegy 50 milliárd forintra becsülte, ugyanakkor hozzátette, hogy amennyiben a magyar gazdaság növekedése lehetővé teszi, a még feltételes módban szereplő elképzelések közül is több megvalósulhat, így az összeg elérheti a 70 milliárd forintot.

A miniszterelnök a következő, már biztosan megvalósuló közlekedésfejlesztéseket ismertette:

  • Négysávúsodik a 47-es út, amivel olyan észak-déli közlekedési tengely jön létre, amely Szegedet Debrecenen keresztül összeköti Miskolccal.
  • Mintegy 15 milliárd forintból megépül a vegyes funkciójú, vasúti és közúti Tisza-híd, amely a város regionális közlekedési pozícióját javítja és helyreállítja a Szeged és Temesvár közötti vasúti kapcsolatot. Ehhez kapcsolódva fejlesztik Makó felé az elővárosi közlekedést is.
  • A kormány vállalja a szegedi repülőtéren a nemzetközi minősítési szabályok változása miatt szükségessé vált technikai fejlesztések finanszírozását és egy új utasforgalmi épület kialakítását.
  • Megtörténik a Belvárosi híd rekonstrukciója, a Tisza Szeged főutcája projekt kivitelezése, a belvárosi rakpartok felújítása, a távlati elképzelések között pedig szerepel egy kerékpáros és gyalogos híd építése is.
  • A kormány támogatja a Mars téri buszpályaudvar áthelyezését, hogy a helyén közösségi igényeket kielégítő teret alakítsanak ki. Emellett a Széchenyi tér is visszakaphatja világháború előtti arculatát.
  • Munkacsoportot hoznak létre annak kidolgozására, milyen fejlesztésekre van ahhoz szükség, hogy az országban Szeged legyen az első város, ahol a tömegközlekedés kizárólag elektromos alapon működik.

A kormányfő ipari és sportcélú fejlesztésekről is beszámolt:

  • 200 hektáros iparipark-fejlesztés keretében jelentős élelmiszer-gazdasági beruházás valósul meg, valamint a lézerközponthoz kapcsolódó technológiai parkot alakítanak ki.
  • 7 milliárd forintból új, fedett uszoda épül.
  • A teremsportok számára alkalmas csarnokot és egy atlétikai centrumot alakítanak ki. Egy fedett atlétikai centrum építése további egyeztetéseket igényel.

Botka László közölte: jelenleg 104 fejlesztési projekt van folyamatban a városban, és a miniszterelnökkel 19 további beruházásról tárgyaltak.

közlekedésfejlesztésMi épül?Modern városok programhídépítéssportberuházásokSzeged47-es út

Hírlevél

Hirdetés