2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Ezzel a boszniai alagúttal 200 kilométerrel közelebb kerülhet Budapesthez Dubrovnik
A kép illusztráció

Ezzel a boszniai alagúttal 200 kilométerrel közelebb kerülhet Budapesthez Dubrovnik

seenews.com, magyarepitok.hu

2020.04.16. 12:10 - Szabó Ákos

Újabb négysávos kapcsolatot kaphatnak a magyar turisták az Adriai-tenger felé - Bosznián keresztül – kérdés, hogy a koronavírus felgyorsítja, vagy lelassítja-e a projektet.

Hirdetés

Ugyan ez éppen az idei szezonban kevésbé aktuális, de minden más évben számos turista indul el a Horvátországba Magyarországról, illetve a teherforgalom is jelentős a rijekai kikötőbe. Ez a forgalom nagy részben a horvát autópályákon halad, mivel délnyugati szomszédunk teljes országában kiépítette a gyorforgalmi úthálózatát.

Ez Horvátország sajátos földrajzi fekvéséből adódóan (az ország legkönnyebben egy elnyúlt félholdhoz hasonlítható) azonban mintegy 200 kilométernyi felesleges távot jelent, amennyiben a déli tengerpartra, például Dubrovnik környékére utazik valaki autóval.

 

Jelentős turista és teherforgalmat kaphat az M6-os és annak a majdani horvát határig nyúló szakasza

Ezen rövidítene az E73-as európai négysávos koridor, melynek részei lesznek

 

Indie-GEO Kft.

Az utóbbihoz két részprojektben már keresik a kivitelezőt egy korábbi hír alapján, a beruházást az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Befektetési Bank (EIB) finanszírozza.

 

10 kilométeres alagút épülhet Boszniában

Ha a járvány okozta helyzet nem szól közbe – és az EBRD egy hónapja jelentett be egy egymilliárd eurós csomagot a térség vállalatainak támogatására – akkor megépülhet az új,

  • 35 kilométeres Ovcari - Prenj alagút – Mostar-észak szakasz (az alagút mintegy 10 kilométer hosszú lenne),
  • illetve a 10 kilométeres Mostar-észak-Mostar-dél szakasz is.

Ezzel nem csupán a dubrovniki térségbe, hanem az út végén található Ploce kikötőjébe is javarészt elkészülne a végig négysávos kapcsolat, mely a teherforgalomnak is hasznos lehet, mivel Ploce Horvátország második legnagyobb ipari kikötője.

Az illusztrációs kép forrása: Edal Anton Lefterov, Vitinya-Tunnel, CC BY-SA 3.0

Iparági hírekútépítésHorvátországBoszniaDubrovnikMostarPrenjM6-os autópálya

Hírlevél

Hirdetés