2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Így alakítják ki a tram-train vasútvonalát
vasarhely24.com

Így alakítják ki a tram-train vasútvonalát

magyarepitok.hu

2017.12.21. 11:48 - Szabó Ákos

A Swietelsky építi át a Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő egyedi közlekedési eszköz által használt vasúti szakaszt egy 25,6 milliárd forintos beruházás keretében.

Hirdetés

A Swietelsky Vasúttechnika Kft. alakítja ki a szegedi Rókus elágazás és a hódmezővásárhelyi Népkert között a két Csongrád megyei várost összekötő tram-train 21,3 kilométer hosszú vasúti szakaszát. A nettó 25,6 milliárd forintos beruházás során a vasúti pálya nyíltvonalait és állomási átmenő fővágányait 80/100 km/h-s pályasebességre és 225 kN-nyi tengelyterhelésre teszik alkalmassá, illetve szakaszonként második vágányt is építenek.

A tram-train látszólag egy közönséges villamosnak fog tűnni, mely az 1-es villamos vonalán jut el Szegeden a Rókusi pályaudvarig, ahol automatikusan behúzza az áramszedőt, és beindítja a tetőn található dízelmotort.

 

Az egyik hódmezővásárhelyi megálló látványterve (tramtrain.hu)

 

A Strabag, a Belfry és a Sade is dolgozik a projekten

A hazánkban először alkalmazott közlekedési eszköz kiépítését 2011 óta tervezik, nemrég több kivitelezési szerződést is megkötöttek. A Strabag Vasútépítő Kft. és a Belfry PE Kft. alakítja ki a Hódmezővásárhelyi Népkert és Hódmezővásárhely nagyállomás közötti szakaszt, valamint Szeged Rókus megállóhely és Rókus Elágazás közötti pályát, a közműkiváltásokat pedig a Sade-Magyarország Kft. végzi el.

 

Több szakaszon második vágány épül

A most megkötött szerződés szerint a Swietelsky - a mintegy 21 kilométeres vonal átalakításával együtt - többek között

  • korszerűsíti a hódmezővásárhelyi és algyői vasútállomások vágányhálózatát,
  • második vágányt alakít ki a Szeged-Rókus elágazás - Baktó elágazás és a Sártó elágazás - Kopáncs forgalmi kitérő szakaszokon,
  • P+R parkolót ad át Algyőn,
  • térvilágítást épít ki az állomásokon és forgalmi kitérőknél
  • és korszerűsíti az energiaellátást.
Swietelsky Vasúttechnika Kft.Mi épül?villamoshálózat fejlesztésHódmezővásárhelySzegedvasútfejlesztéstram-train

Hírlevél

Hirdetés