2024.03.19, Kedd
A Colasnak köszönhetően kerékpárral is elérhető lesz a zalai kisvasút
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

A Colasnak köszönhetően kerékpárral is elérhető lesz a zalai kisvasút

magyarepitok.hu

2018.04.05. 15:24 - Antal Zsófia

A Mura programban több mint ötszázmillió forintot fordít idén turisztikai fejlesztésekre a Zalaerdő Zrt., melyek fő célja a Csömödér és Szentpéterfölde közti kisvasút vonzóbbá tétele.

Hirdetés

Egymilliárd forinttal emelte meg a még 2016-ban meghirdetett Mura nemzeti program tőkeösszegét a Földművelésügyi Minisztérium egy tavaly decemberi határozatban. Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárral közösen, a szentpéterföldei vadászházban tartott sajtótájékoztatón mutatta be a pluszforrásból idén megvalósuló fejlesztéseket. A Mura programon belül a Zalaerdő Zrt. általános feladata a Csömödérről induló és szentpéterföldei végállomással rendelkező erdei kisvasút korszerűsítése és pályahálózatának csekély mértékű meghosszabbítása, illetve az ehhez kapcsolódó turisztikai attrakciók fejlesztése.

A képre kattintva galéria nyílik!

A Zalaerdő ebben az évben 515 millió forintot fordít a projekt megvalósítására, a fennmaradó összeg beruházását 2019-ben tervezik. A legnagyobb összegű beruházás a Szentpéterfölde és Pusztamagyaród közti, 11,5 kilométer hosszú feltáró úthálózat felújításának befejezése, mely kerékpározhatóvá is teszi az útvonalat. Ez azt jelenti, hogy a Szentpéterföldére kerékpárral érkezők a kerékpárjukat a kisvasútra feltéve utazhatnak majd tovább. A négy szakaszra osztott hálózat második, 4,9 kilométeres szakasza 2016-ban már megújult, az idei évre így 6,7 kilométernyi felújítás jut:

  • 1. szakasz: Pusztamagyaród-Piroskereszt, 1,9 km
  • 3. szakasz: Vadászházi bekötőút, 1,3 km
  • 4. szakasz: Négyesfűzfa ág, 3,5 km

A munkát a Colas Út Zrt. végzi el nettó 287,8 millió forintból. A sajtótájékoztatón Bányavári Gábor, a Colas Út területi igazgatója elmondta, hogy a munkaterület átadása a jövő héten várható. A környezetbarát módszerekkel kivitelezett projekt során beépítenek 6300 köbméter kőanyagot, 13 ezer köbméter cementes hideg remixet és 1500 köbméter aszfalt burkolatot.

Gál Károly, a Zalaerdő Zrt. vagyongazdálkodási osztályvezetője megjegyezte, hogy elkészülte után a felújítandó útszakaszon haladhat át a Mapei Tour de Zalakaros kerékpáros futam is.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A későbbiekben ifjúsági tábor is épülhet Szentpéterföldén

Rosta Gyula ismertette, hogy az útfelújítás mellett még szintén ebben az évben elindul a Budafai Arborétum fogadóépületének kivitelezése, felújítják a C50-es dízelmozdonyokat és az Ábel gőzmozdonyt, és vásárolnak majd egy napenergiával működő kocsit is. Hozzátette, hogy az elmúlt hetekben adták át a nagykanizsai csónakázótónál felépült kilátótornyot.

A Zalaerdő Zrt. távlati tervei között az is szerepel, hogy ifjúsági tábort hozzanak létre Szentpéterföldén. A Mura programban a Zalaerdő összesen 10 kilométer hosszan újítja fel a kisvasút pályáját Pördefölde és Szentpéterfölde között, valamint a kistolmácsi szakaszt is meghosszabbítják 800 méterrel, ami biztosítja majd a falu és a tó elérhetőségét.

 

Galéria

ColasMi épül?útfelújításMura-programerdei kisvasutakSzentpéterfölde

Hírlevél

Hirdetés