2024.04.26, Péntek

Hirdetés

MEVA-zsaluzatokkal biztonságosan és hatékonyan épül a soproni uszoda
Fotók: MEVA Zsalurendszerek Zrt.

MEVA-zsaluzatokkal biztonságosan és hatékonyan épül a soproni uszoda

magyarepitok.hu

2020.06.30. 07:13 - Almási Krisztina

Az építkezésen többféle zsalurendszert használtak, a medencék bonyolult geometriájú oldalfalainál a Mammut 350-es rendszer kisebb méretű elemeit alkalmazták.

Hirdetés

Nemrég számoltunk be arról, hogy ütemterv szerint haladnak az új soproni uszoda építési munkálatai a West Hungária Bau Kft. és a Fertődi Építő Zrt. kivitelezésében. A városi strand területén a Csík Ferenc Uszoda fejlesztése a Modern Városok Program (MVP) keretén belül valósul meg, az építkezéshez pedig nagy segítséget nyújtanak a MEVA Zsalurendszerek Zrt. termékei – ennek részleteiről Botta-Dukát Mihály, a vállalat ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást lapunknak.

Az építkezésen a mintegy 8150 négyzetméternyi vasbetonfal zsaluzata a nagytáblás Mammut 350 falzsalu-rendszer 3 méter magas – jellemzően 300x250 cm-es – elemeivel készült.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik)

A Mammut falzsalu-rendszer a 100 KN/m2-es teherbírásával biztosította a vízzáró vasbetonfalak esetében a kevés számú átkötést és a rendezett lenyomati-, illetve fugaképet. A zsaluelemekben lévő műanyag zsaluhéj ellenállt a sokszori beépítés és betonozás okozta felületi hatásoknak, és használatával hosszú időn keresztül képes ugyanazt a magas, látványbeton minőséget nyújtani.

Az építkezés során a Leier lelátóelemeit és mélyépítő elemeit is alkalmazták.


Kihívást jelentettek a medencék falai

A medencék bonyolult geometriájú oldalfalai ugyancsak a Mammut 350-es rendszerrel, de annak kisebb méretű elemeivel készültek.

„A zsaluzat tervezésekor elsődleges célunk volt, hogy a medencefal geometriáját a zsaluzat minél jobban lekövesse minimalizálva az egyedi fa kirekesztések mennyiségét. Ahol ez nem volt lehetséges, ott a kivitelező a zsaluzatba helyezett előregyártott fa dobozokat alkalmazott” – mondja el az alkalmazás technológiájáról Botta-Dukát Mihály.

 

Fotók: MEVA Zsalurendszerek Zrt.

Az íves lépcsőházi falak zsaluzata a MEVA új fejlesztésű RADIUS zsaluzatával készült. A zsaluzat tökéletes, ívben hajtható acélhéjjal rendelkezik, és nagy előnye, hogy helyszíni előszerelést nem igényelt. Az ív beállítását a kivitelező a sablon segítségével elvégezte, melyet követően a zsaluelemeket egymáshoz kapcsolva a zsaluzat gyorsan elkészült.

Az összesen minegy 4 300 négyzetméternyi monolit vasbeton-födém a MEVA MevaFlex fatartós födémzsaluzatával készült. „A zsaluzat kialakításához kiosztási rajzot biztosítottunk, segítve ezzel a kivitelező munkáját” – teszi hozzá az ügyvezető.

 

Körpillérek teszik impozánssá az épületet

A 42 méter fesztávú ragasztott fa tetőszerkezetet összesen nyolc darab – 13,5 méter magas, 50 és 80 cm átmérőjű – vasbeton körpillér támasztja alá. A körpilléreket a MEVA acélköpenyes 120 KN/m2 teherbírású CIRCO körpillérzsaluzatával zsaluzták. A 13,5 méter magas pillérek két zsaluzási ütemben készültek folyamatos betonozással.

Az épületben összesen 90 darab ilyen körpillér található, amelyek impozáns látványt nyújtanak.

A pillérek vasszereléséhez és a pillérzsaluzat szereléséhez a MEVA MT60 állványrendszert használta a kivitelező, mely munkaszintjeiről biztonságosan folyhatott a munkavégzés. Az állványrendszerből épített torony daruval pillérről pillére könnyen áthelyezhető volt, így költséghatékonyan segítette az aktuális zsaluzási és betonozási munkálatokat.

 

Fotók: MEVA Zsalurendszerek Zrt.

Az új fedett uszodában egy 25 méter széles és 50 méter hosszú, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas medencét, valamint egy 25x25 méteres medencét, továbbá egy melegítő- és egy tanmedencét alakítanak ki. Ezen kívül szaunát, jakuzzit és egy kondicionáló termet is kialakítanak az öltözők mellett. 

Az épülethez egy kétszintes előcsarnok is épül, innen érhető majd el az 1300 ülőhelyes lelátó.

Galéria

Mi épül?MEVA Zsalurendszerek Zrt.WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.SopronuszodaépítészsaluzatLeier Hungária Kft.

Hírlevél

Hirdetés