2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A természet és a városi élettér találkozik a KÉSZ Csoport új, zöld kezdeményezését bemutató kiállításon
Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

A természet és a városi élettér találkozik a KÉSZ Csoport új, zöld kezdeményezését bemutató kiállításon

magyarepitok.hu, wikipédia

2021.05.14. 11:29 - Kolinek Nóra

A meghatozó magyar cégcsoport fenntarthatósági programban gondolja újra viszonyát a zöld technológiákhoz.

Hirdetés

Sajtóbejárással egybekötve nyitották meg péntek délelőtt Máté Bence, világhírű természetfotós és a KÉSZ Csoport szabadtéri, interaktív kiállítását. Az esemény a magasépítő vállalatcsoport új szemléletétének bemutásául szolgált.

Mint a NATURBAN 2021 elnevezésű kiállítás megnyitóján Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója a vállalat fenntarthatósági törekvéseit bemutatta:

a KÉSZ Csoport 2030-ra 34 százalékkal csökkenti széndioxid-kibocsátását és ökológiai lábnyomát a 2019-es adatokhoz képest.

Ezt a KÉSZ Csoport a következő lépésekkel éri el:

  • 2030-ig a vállalati gépjárművek kétharmadát hibrid üzeműre cseréli, 1-2 éven belül pedig eléri az 50 százalékos arányt.
  • A vállalat törekszik arra, hogy az ellátási láncokat országon belül tartsa, és országon belül is a lokálisan helyben lévő, helyi beszállítókat részesítse előnyben.
  • Az üzemek szén-dioxid kibocsátását csökkenti megújuló energiaforrások alkalmazásával, azaz az arra alkalmas tetőszerkezetekre 100 százalékban napelemeket telepít. Az organizációs, felvonulási épületek energiafelhasználását pedig 50 százalékban zöld energiával – a konténerek tetején elhelyezett napelemek segítségével - fedezi 2030-ra.
  • Az építési-bontási tevékenységből származó hulladék 75 százalékát hasznosításra adja át.
  • A fémhulladék esetében technológiai fejlesztéseken keresztül törekszik a vállalat a hulladék keletkezésének visszaszorítására vagy újrafelhasználására, azaz a cél a hulladékarány 15 százalék alá szorítása. Ez egyébként a régió legnagyobb acélszerkezet gyára, a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. esetében két éve még 25 százalék körül volt, jelenleg pedig 16-18 százaléknál jár. Az újrafelhasználást segítik az olyan eszközbeszerzések is, mint például az a gép, amely a KÉSZ Metaltech Kft. kecskeméti üzemében képes a kompozitlemezekről leszedni az alumíniumot.
  • Az üzletmenetben a digitalizáció még inkább a fókuszba kerül: 2030-ra - okoseszközök használata és applikációk fejlesztése segítségével - 80 százalékban papírmentes lesz a működés. Az üzemek világításának korszerűsítését, és a LED-izzókra való átállást már elvégezte a vállalat, az irodaházak esetében ez 2030-ra valósul meg.

Mint hozzáfűzte, a vállalat lakossági szinten is szeretne tenni a zöldebb jövőért, ebbe a programba illeszkedik a NATURBAN 2021 – Életterek találkozása, avagy a természet a városba költözött kiállítás is, amely a naturban.keszgroup.com linken digitálisan is megtekinthető lesz, Máté Bence narrációjával - mondta el Vida Tamás.

A megnytón Máté Bence kalauzolta végig a résztvevőket a több mint 100 kihelyezett kép között.

 


A kiállítás egyfajta meghívó a családok számára

A pénteki eseményen Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta:

„úgy kell előmozdítani a gazdasági fejlődést, hogy az ne károsítsa a teremtett világot.”

A teremtett környezetet meg kell őrizni a következő generációk számára, sőt lehetőleg a mostaninál jobb állapotban kell majd továbbörökíteni azt – tette hozzá.

A természet megszerettetéséhez nyújt segítséget Máté Bence munkássága is: a most megnyílt kiállítás is egyfajta meghívó a családok számára, hogy megismerjék természeti környezetünket - közölte Novák Katalin.

 

 

Több, mint 100 felvételt tekinthető meg

Máté Bence világhírű természetfotós több mint száz felvételéből a KÉSZ Csoport rendezett szabadtéri kiállítást, amely péntektől június 30-ig látható a XIII. kerületi Úszódaru és a Sólyatér utcák mentén zajló Duna Terasz Grande építkezés kerítésén.

A szegedi születésű Máté Bence (1985. február 26. –) már általános iskolás korában elkezdte a természet fotózását, majd nagyon fiatalon jelentős sikereket ért el. Húszévesen kikísérletezte azt a detektívüveges fotótechnikát, amivel sokkal eredményesebben és zavarás nélkül fotózhatók a félénk állatok. Ez a technika pár év alatt világszinten általánosan elterjedt a lest használó fotósok körében. 2010-ben Londonban, a Marvel of Ants (Árnyjáték) című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, „Az év természetfotósa 2010” (Wildlife Photographer of the Year) címet. A világverseny történetének egyik legeredményesebb fotósa. A Bridge Budapest nonprofit egyesület felmérése szerint a 9. legismertebb – Magyarországon élő – magyar külföldön.

 

Egy környezettudatos helyszínen mutatták be a KÉSZ kezdeményezését

A kiállítás helyszíne a KÉSZ Csoport kivitelezésében épülő Duna Terasz Grande lakópark építkezése, amely Budapest egyik legzöldebb Duna-parti lokációjában, a XIII. kerületi Foka-öböl mentén található. A 790 lakásos beruházás zöld környezetben, zéró-emissziós házakkal épül meg: kiemelt szerepet kapnak a zöld, fenntartható megoldások.

Az épületek hőtechnikai rendszerei távfűtéssel működik, valamint hőszivattyúk segítik az energiafelhasználás alacsony szinten tartását. A D&B Ingatlanfejlesztő Csoport legújabb beruházása az Óbuda Építész Stúdió, valamint a Vadász Építész Stúdió tervei alapján épül.

Galéria

Mi épül?KÉSZ Csoportzöld megoldásokBudapestXIII. kerületinnovációlakásépítésÓbuda Groupúj építésű lakásokDuna Terasz GrandeVadász Építész Stúdiófenntarthatóságkiállítás

Hírlevél

Hirdetés