2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Nemzeti Ménesbirtok: közel ötezer hektáron épül ki öntözőrendszer
Képünk illusztráció

Nemzeti Ménesbirtok: közel ötezer hektáron épül ki öntözőrendszer

magyarepitok.hu

2021.09.13. 18:30 - Füzi Nikolett

Több mint 80 kilométernyi vezetéket építhet ki a Délút és a Békés Drén.

Hirdetés

Nagyszabású mezőgazdasági beruházás veszi hamarosan kezdetét a Nemzeti Ménesbirtok mezőhegyesi birtokán: több mint 4700 hektáron, 80 km hosszúságú földalatti öntözőrendszert alakítanak ki. A feladatot a DÉLÚT Építő és Bányászati Kft. és a BÉKÉS DRÉN Környezetvédelmi, Víz- és Mélyépítési Kft. végezheti el, az óriási, csaknem 6 milliárd forintos beruházás keretében.

A terület öntözését a 80 257 méter hosszúságú felszínalatti nyomócsővezeték, fő- és mellékvezetékeiről üzemelő center-pivot (körben járó) felszíni öntözőrendszer kialakításával fogják biztosítani – derül ki az uniós közbeszerzési értesítésből.

A projektben érintett település

 

Komplex vízmérnöki feladatok megvalósításával jut el a víz a megfelelő helyre

A körforgó berendezésekkel öntözött többezer hektáros terület négy, gazdálkodás szempontjából is elkülöníthető területrészt foglal magában, melyek egyesével körülbelül 1006-1390 hektárosak.

A négy öntözőtelep külön-külön, illetve egységesen is üzemeltethető lesz a tervezett távműködtetéssel. A területek vízellátását 4 darab, önállóan működtetett, főművi vízfolyások mellett létesített nyomásközpont fogja adni, ami által tejesen önálló agronómiák valósíthatok meg.

A projektleírás kitér arra, hogy a felhasznált víz helyére a szükséges vízmennyiséget gravitációs elven működő létesítmények fogják eljuttatni az újonnan épülő öntözőcsatornán keresztül.

 

Így építik ki az öntözőtelepeket

A lineár berendezésekkel kivitelezett öntözőtelep mérete több, mint 1400 hektáros lesz, melyeknek mindegyike egy burkolt, szigetelt nyílt árokból (lineár csatorna) üzemel. A tervezett és a meglévő előregyártott csatornáiban speciális, a meder fenéken gördülő szívócsővel rendelkező gépek szükségesek. A már meglévő előregyártott csatornák vízszállító kapacitásai korlátozottak, ugyanakkor ezek részleges távműködtetéses üzeme megvalósítható.

A gravitációs vízkivételi pontokhoz a vízáramlás szabályozása érdekében egy úgynevezett „tiltós áteresz” is fog létesülni egy 5-5 m-es sávban kialakított betonba rakott kőburkolattal, ami egy szűrőaknába fog vezetni. Ebben az aknában elhelyezik a szivattyúk és az öntözőberendezések üzembiztos működtetését biztosító dobszűrő berendezést is, ami elektromotoros meghajtással fog működni és rendszere öntisztításra is képes lesz.

 

A felszíni öntözőrendszer az esetleges tűzvészekre is megoldást kínál

Az aknából a szűrt öntözővíz gravitációsan, egy csőátereszen átvezetve jut a szivattyúaknába. Az aknában függőleges beépítésű, 6 - 8 db elektromotoros búvárszivattyú párhuzamos üzeme fogja biztosítani az öntözőberendezések felszínalatti nyomócsővezetékről történő vízellátását, amit egy felszíni gyűjtőcsőbe kötnek be. Ezen a ponton a gyűjtőcső két irányban ágazik le az egyes öntözőtelepeken belüli tömbök vízellátáshoz, ahova az ingatlanon fogyasztott víz mennyiségének mérésül szolgáló vízmérőket építenek be. A villamosenergia ellátásához új transzformátorok telepítése is szükséges.

A nyertes kivitelezőknek oda kell figyelniük a nyomásközpont és az öntözőberendezések közötti nyomócsővezetékek általános, tervezett jellemzőire is, mint például:

  • a tervezett nyomvonalak közműkeresztezéseket (termékvezeték, földkábel, közút, vasút, főművi csatornák, stb.) igényelnek,
  • a csővezetékek max. üzemi nyomása 6 bar,
  • a „center pivot” berendezések felszíni csatlakozásaira úgynevezett „hidránsok” kell épüljenek, hogy azokra esetleges tűzveszélyek alkalmával tömlőket csavarhassanak, majd a csövekben működő hidrosztatikai nyomás segélyével vízsugarakat bocsáthassanak a lángok közé.

Továbbá arra is kitértek, hogy a terület esetleges bővítésére is van lehetőség: a növelt kapacitású öntözési üzem az egyik öntözőtelepnél szelvénybővítéssel valósítható meg, de csak kizárólag burkolt csatornából.
 

Európa legrégebbi állami birtoka

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jogelődje az 1784-ben alapított Mezőhegyesi Ménesbirtok, amely nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi állami birtoka.

 

Fotó: mezohegyesbirtok.hu / Facebook

A jogutód változatlan célokkal, de a modern és nyereséges mezőgazdasági termelés érdekében meghatározott feladatokkal folytatja a megkezdett hagyományokat. Igyekszik megfelelni a tőle alapítása óta elvárt példamutató szerepének, például különös tekintettel a legkorszerűbb gépek, mezőgazdasági berendezések kipróbálására és gyakorlati alkalmazására.

Mi épül?Délút Építő és Bányászati Kft.Békés Drén Kft.Nemzeti MénesbirtokMezőhegyesmezőgazdaságmélyépítésvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés