2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Közel 3,5 kilométernyi csapadékcsatorna épül Pápán
papaivizmu.hu

Közel 3,5 kilométernyi csapadékcsatorna épül Pápán

veol.hu

2019.01.10. 15:58 - Antal Zsófia

A beruházásnak köszönhetően megmenekül a belvíztől a belváros és Tapolcafői Vízbázis.

Hirdetés

Több mint 3400 méterrel növelik a bel- és csapadékvíz-védelmi létesítmények hosszát Pápán, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 400 millió forintos támogatásából - írja a veol.hu. A fejlesztés célja a csapadékvizek biztonságos elvezetése, valamint a városon áthúzódó Bakony-ér és Tapolca patak elvezető-rendszereinek rendezése. Emellett a Tapolcafői Vízbázison a felszín alól feltörő, úgynevezett fakadó vizek rendezett elvezetésére ugyancsak kiterjed a beruházás.

A beruházás keretében a város központjából a csapadékvizeket a Mezőlaki-Séd befogadójába kívánják elvezetni, ehhez:

  • az Erzsébet liget alatt 358 folyóméter hosszan kicserélik a kis átmérőjű csapadékvíz-csatornát,
  • a Lehel utcai szakaszon 120 méteren zárt csapadékvíz-elvezető épül,
  • a Meggyes köz felől érkező csapadékvizek levezetéséhez 227 méter hosszú csapadékcsatorna-bekötés létesül,
  • a Tapolca-vízfolyás további szakaszán, 2007 méter hosszan elvégzik a nyílt csapadékvíz-elvezető árok szelvénybővítését.

A város északnyugati belterületi részén töltés épül a két veszélyeztetett utcában: a Gyár utcában 60, míg a Tarczy utcában 185 folyóméter hosszan. Két depóniát is kialakítanak a Bakony-érhez kapcsolódva, illetve az Acsády útnál lévő Bakony-ér hídjának átépítésével, a mederszelvény kibővítésével megszüntetik a visszaduzzasztó hatást.

A Tapolcafőn üzemelő vízbázis területén fakadó források veszélyeztetik a vízmű infrastruktúráját, és a Tapolcafő felől érkező csapadékvizek elvezetése sem megoldott. A tervek szerint a föld alatt elhelyezett dréncsövek gondoskodnak majd az ezen a területen feltörő vizek összegyűjtéséről és egy újonnan kialakítandó nyílt árokba vezetéséről. A vízbázis területén 464 méter hosszú nyílt árok és 77 méter zárt csatorna létesül, valamint egy 175 méter hosszú zárt csapadékcsatorna épül a Forrásfői utca alatt a Csomasz és a Tóth Kálmán utca kereszteződéséig. Ennek fontos funkciója a települési csapadékvizek elvezetése a befogadó Tapolca patakhoz.

VízgazdálkodáscsatornaépítésTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)árvízvédelemPápa

Hírlevél

Hirdetés