2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Kerékpársávként élednek újjá a metrófelújítás idején kialakított buszsávok
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Kerékpársávként élednek újjá a metrófelújítás idején kialakított buszsávok

magyarepitok.hu

2023.08.15. 12:07 - Bíró Beáta

A biciklisek védett, biztonságos sávban közlekedhetnek a Budapest belvárosát észak–déli irányban átszelő útvonalon.  

Hirdetés

Új kerékpársáv nyílt meg a fővárosban a biciklisek előtt. A BKK Budapest belvárosát észak-dél irányban átszelve, az Üllői úton és a Váci úton alakította ki a védett – azaz jól látható elválasztó elemekkel határolt - zónát. Ez az M3-as metrófelújítás ideje alatt buszsávként üzemelt.

A metrópótló autóbuszok közlekedését segítő buszsávok azonban a rekonstrukció befejeztével feleslegessé váltak. Ezzel történelmi lehetőség nyílt arra, hogy új életre keljenek Budapest észak–déli irányú sugárútjai. Erről korábban lapunk is említést tett abban az interjúban, amit a metrófelújítás alatt végrehajtott felszíni közlekedésről készítettünk.

 

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

A hiányzó szakaszok pótlásával így biztonságosabbá válhatott a biciklizés a Váci út–Üllői út kiemelt közlekedési tengelyen és biztonságosabban lehet megközelíteni a sugárutak mentén lévő üzleteket, irodákat, egyetemeket, múzeumokat, busz- és vasútállomásokat.

Az Országos Mentőszolgálat észrevételeire reagálva a BKK és a Budapest Közút egyeztetést kezdeményezett a mentőszolgálattal, hogy közösen tisztázzák a kerékpársávok kialakítása kapcsán felvetődő kérdéseket.

 

 

Kedvező tapasztalatok az új kerékpársáv mentén

A BKK kamerakép analízis technológiával, hurokdetektorokkal és folyamatosan frissülő Waze-adatokkal figyeli az Üllői út és a Váci út forgalmi átrendeződését, valamint a térségre gyakorolt hatását. Az első néhány hét adatai szerint a mikromobilitási eszközökkel – például kerékpárral és rollerrel – közlekedők döntő többsége már nem a járdán halad, a gyalogosok által használt területek helyett birtokba vették a számukra kialakított új, védett útfelületet. Az új kerékpársáv átadása után rögtön emelkedésnek indult a kerékpározók és rollerezők száma ezen az útszakaszon.

Mivel az új kerékpársávról még csak kevesen tudnak, népszerűsíteni kezdte a BKK. Kakaós csigával és gyümölcslével várják az érdeklődőket, hogy a közlekedőkkel közösen ünnepelje a főváros első védett biciklisávját. Az Üllői úton és a Váci úton kialakított új kerékpársávokat egyre többen használják, de mint minden új kialakításnál, itt is idő kell, hogy minél többen megismerjék és megszokják az új útvonal adta előnyöket.

AktuálisBKKBKVkerékpársávBudapest

Hírlevél

Hirdetés