2021.01.22, Péntek

Iparági hírek

Hamarosan elindul az új otthonteremtési lakásprogram

2020.07.13

Megszavazta a rozsdaövezetekben épülő lakások kedvezményes, 5 százalékos lakásáfáját az országgyűlés, így hamarosan elindulhat a Városi Otthonteremtés Program. A lakásáfa csökkentésének célja, hogy elérhető áron épüljenek új városi ingatlanok, és megújuljanak évek, évtizedek óta elhanyagolt rozsdaövezeti területek is.

Hatalmas logisztikai fejlesztés jöhet Záhonyba: 7 nappal rövidülhet le az út Kína és Európa között

2020.07.12

Összesen 100 milliárd forintnyi beruházásnak adhat teret az a fejlesztési program, amit most fognak előkészíteni az ukrán határon: a tervek szerint konténerterminált, ipari parkot, infrastrukturális hátteret építenek ki. Az új logisztikai központot a tervek szerint a Budapest-Belgrád vasútvonal felé orientálják.

Különleges külsejű központ épül Zala népszerű fürdővárosában

2020.07.07

Már a belső munkálatoknál tart a kivitelező Szabadics Zrt. a Zalakaros új központjában kialakított épületben.

Tisztújító MAÚT közgyűlés

2020.07.03

Újabb 4 évre választott elnökséget a szakmai szervezet.

Innovatív új székházba költözött a Market

2020.07.01

Új, 5500 négyzemtéteres óbudai helyszínre költözött a Market-csoport: a fővárosi irodaházat egyben referenciamunkának is szánják.

Hőszigeteljünk környezetbarát megoldással, váltsunk Multipor lapokra

2020.06.29

Európában Magyarország sajnos vezető pozíciót foglal el az egy háztartásra jutó energiafogyasztás tekintetében. A magas hőenergia fogyasztás a rossz időjárással nem magyarázható, hiszen Németországban vagy Belgiumban a fűtési szezon egy hónappal hosszabb, a hegyvidékes országokban pedig sokkal hidegebb a tél, mint hazánkban.

A Közvágóhídnál találkozik a Déli körvasút a megújult HÉV-vonalakkal

2020.06.22

A Déli Körvasút fejlesztése során Kelenföld és Ferencváros között egy, – egyes szakaszokon két – új vágánnyal és három vadonatúj vasúti megállóhellyel bővül. Ha elkészül a bővítés, a Déli körvasúton 10-15 percenként járhatnak majd a vonatok.

Püspöki áldással került helyére a hídépítők védőszentjének szobra Kisbéren

2020.06.22

Az A-Híd Zrt. támogatásával kapott műemléki restaurációt a Komárom megyei Kisbér 230 éves műalkotása.

Részvénytársasággá alakul a Duna Aszfalt Kft.

2020.06.17

Az átalakulás a tulajdonos döntésének megfelelően a korszerű holding struktúra megerősítését szolgálja.

Csak kevéssel maradt el a magas bázistól áprilisban az építőipar

2020.06.15

A megkötött új szerződések volumene 3,9%-kal emelkedett; az első négy hónap összteljesítménye közel megegyezett a tavalyi termelési szinttel.

A veszélyhelyzet megszüntetése újra növelheti az építőipari rendelésállományt

2020.06.12

Az ÉVOSZ jelentése szerint az ágazat teljesítőképességét vírusos megbetegedések nem akadályozták, és nem is számítanak erre a szereplők.

Lezárta a több mint 1000 kilométernyi bicikliút átvételét a Magyar Közút

2020.06.10

A közútkezelő a kerékpárutak üzemeltetése érdekében 15 speciális traktorral bővítette járműállományát, és további ötöt vásárol.

Az Épkar kollégái egy videóval tisztelegtek a mindenkori építőknek

2020.06.08

Több mint 120 éve ünnepeljük az építőipari dolgozókat június első vasárnapján.

Megtették az első konkrét lépéseket a Duna alatti vasúti alagút fejlesztése felé

2020.06.04

Megvalósíthatósági tanulmányt készíttet a Budapest Fejlesztési Központ, mely egy új fővárosi stratégiai program része - ez utóbbi a rozsdaövezet újjáélesztésével is összekapcsolódik.

Újabb rászoruló intézményen segített a WHB

2020.06.04

Az előzetes igényfelmérésnek köszönhetően ténylegesen olyan eszközzel gazdagodott a létesítmény, amely nagyban segíti az ott dolgozó szakemberek fejlesztő munkáját, fizikai terhelésének csökkentését és a terápiás munka hatékonyságának növelését.

Magyar cég fejezi be Szerbia egyik legfontosabb tudományos létesítményét

2020.07.13

Az újvidéki Tudományos és Technológiai Park 8 millió eurós beruházását a KÉSZ Csoport kivitelezi.

A koronavírus évében is folytatta dinamikus növekedését a Mapei

2020.07.08

Az első félév bővülése mellett az építőipari gyártó a digitalizáció terén is komoly eredményeket mutatott fel.

Magyar Zene Háza: magas fokú építészetre hangolva - interjú

2020.07.06

A Liget Budapest Projektben a Magyar Zene Háza építkezése során nemrég emelték be több 100 kilogramm üveggerendát a generálkivitelező Magyar Építő Zrt. munkájával. A hamarosan újabb mérföldkőhöz érő projektről Sághi Attila, a Liget Budapest Projektet megvalósító Városliget Zrt. műszaki igazgatója adott portálunknak interjút.

Rozsdaövezeti lakásáfakedvezmény: az építőipar kitörési pontja

2020.07.01

Az ÉVOSZ elnökségi ülésén felszólaló Fürjes Balázs államtitkár elmondta: várhatóan a hónapban megszületik a törvény, mely alapján kijelölik az ötszázalékos lakásáfájú övezetek első ütemét - legkésőbb szeptemberre. Az építőipar képviselői ezt követően több területen is visszaeső megrendelésállományról számoltak be, különösen az önkormányzati költések kapcsán.

IT az építőiparban: nem ellened, érted van!

2020.07.01

A Merkbaunál négyéves kemény munkával épültek ki az egész cégcsoportot átfogó informatikai rendszer alapjai, így már elkezdődhetett a finomhangolás és a hatékonyságnövelés. Krizsán István informatikai vezetővel egy olyan szakmáról beszélgettünk, amit igazán megtanulni sosem lehet, mégse működne nélküle az építőipar.

3D-nyomtatás is lehetséges a KÉSZ Csoport techshopjában

2020.06.25

A vállalatcsoport kecskeméti techshopjába diákok látogattak el, ahol testközelből pillanthattak be a robotika és a 3D-s technológia világába.

Lélegeztetőgépekhez szükséges oxigénvezetékeket épített ki a Market

2020.06.22

A magyar magasépítő vállalat emellett számos egyéb eszközzel segítette a vírushelyzet kezelését, összesen 30 millió forintnyi támogatást mozgósítva.

Egy évtized alatt 300 milliárd forintnyi beruházást kapott a balatoni vasúthálózat és még folytatják a fejlesztéseket

2020.06.19

Többek között Kelenföldtől Balatonszentgyörgyig, Fonyódtól Kaposvárig megújultak vonalak és állomások, miközben jelenleg is folyik az északi parti szakasz villamosítása.

Három évtized porától szabadítják meg az M3-as metróállomások mennyezetét – galéria

2020.06.16

A SWIETELSKY a fővárosi Arany János utcai megállóban már két mozgólépcsőt teljesen elbontott. A Deák téren pedig a mai Akvárium helyére tervezett egykori Nemzeti Színház felvonóaknáit is felhasználják a metrófelújításhoz: itt a bányászati munkával zajló építkezés szintén megkezdődött.

KÉSZ Csoport: „A sikereket nem csak kommunikálni, hanem megalapozni akarjuk”

2020.06.14

Hogyan segíti a KÉSZ Csoport az itthon maradni vágyó építőipari szakembereket? Hogyan állhat a marketing az üzleti célok szolgálatába? Mi szükséges ahhoz, hogy egy márka szerethető legyen? Ezekre a kérdésekre adott válaszokat a KÉSZ Csoport marketing és vállalati kommunikációs igazgatója, Metykó Tibor.

Már a belső munkák indulnak Dubajban a különleges faszerkezetű magyar pavilonon

2020.06.11

A WHB-Épkar munkájával elkészülő makoveczi ihletésű épület kivitelezése ütemterv szerint halad. A világkiállítás egy éves halasztása nem növeli a költségeket.

Hármas együttműködés született a Hungaroring, a Magyar Közút és a Groupama Tanpálya között

2020.06.09

A vállalatok korábban is számos alkalommal kooperáltak már egymással.

Mapei szerkezeti megerősítések FRP-vel

2020.06.05

Általánosságban elmondható, hogy az FRP termékek különböző szerkezeti elemek hajlítási, nyírási és nyomással szembeni megerősítésére valók, de természetesen ezeket a megerősítéseket statikusnak kell ellenőriznie külön számítással.

Kétszeres Business Superbrands díjas lett az EBH INVEST

2020.06.04

Az idén már 13. alkalommal megítélt díj olyan pozitív visszajelzés a brandről, amely szakmai alapon emeli ki a legjobbakat.

Német-magyar elismerést kapott munkaadói tevékenységéért a Merkbau

2020.06.02

A kivitelezésben is a megbízhatóságáról ismert alföldi vállalatnak a két ország közös kereskedelmi iparkamarája adott kiemelkedő tevékenységét jelző minősítést.