2022.12.03, Szombat

Iparági hírek

Korszerű zsalurendszerek - elérhető lehetőség mindenkinek

2021.11.12

Az általános szakemberhiány és az élőmunka folyamatos drágulása rávilágított a gépesítés és az építési eszközök tartósságának fontosságára. Míg korábban főként csak a nagyobb kivitelező cégek engedhették meg magunknak, hogy a legmodernebb zsalurendszerekkel és saját tulajdonban lévő eszközparkkal dolgozzanak, mára ezen műszaki megoldások nélkül a kis- és középvállalkozások sem versenyképesek. A korszerű zsalutechnológia ma már mindenkié, sőt akár egyszerűen, online felületen is megrendelhető a komplett zsalukészlet.

Újra kétszámjegyű növekedést produkált a magyar építőipar

2021.11.12

Az év első kilenc hónapjában  10,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest. 

Két magyar projekt is dobogós lett a németországi világbajnokságon

2021.11.11

Fémtető kategóriában aranyérmet nyert a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. által kivitelezett Budavári Királyi Lovarda és ezüstérmet szerzett a Károlyi-Csekonics Palota.

Az EBH INVEST közreműködésével készült el a legjobb épület díját elnyerő B+H építésziroda

2021.11.09

Az EBH INVEST a körforgásos építészet jegyében, a meglévő elemek beépítésével alakította ki a Bánáti + Hartvig Építész Iroda belső megjelenését.

A SWIETELSKY Magyarország mérnöke nyerte a Fiatal Mérnökök Fórumának fődíját

2021.11.06

A fiatalember 18 előadó közül kapta a rangos elismerést. Prezentációjában az M85 gyorsforgalmi út hídépítési kihívásait mutatta be.

A Mapei szerint ilyen a jó borászati padlóbevonat

2021.11.04

Nem csupán az építőiparban helyeződik egyre nagyobb hangsúly a minőségi megoldásokra, a biztonság és tartósság igényére, hanem például az élelmiszeriparban is. Emellett ez utóbbi iparágban rendkívül szigorú higiéniai és biztonsági előírásoknak is meg kell felelni, hiszen ezekkel biztosítható a zökkenőmentes, s egyúttal színvonalas termelés. Jelen cikkünkben a Mapei vegyszerálló, csúszásmentes borászati padlóbevonat megoldásáról olvashatnak.

Agilitás a mélyépítésben? A HBM SMART csapata hozza a megoldást

2021.10.29

Milyen lehetőségei vannak a fejlesztőknek és generálkivitelezőknek, ha egy kisebb projektjük mélyalapozását kell megoldják, ráadásul rövid határidővel, de nem akarnak lemondani a magas minőségről és a legkorszerűbb, fenntartható technológiák alkalmazásáról sem? Liskány Diánával a HBM SMART üzletágának vezetőjével beszélgettünk a témáról.

Átadták a legjobb magyar építészeknek járó elismeréseket

2021.10.28

A Pro Architectura díj a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért adományozható. Mások mellett az Eiffel Műhelyház létrehozását és a Károlyi-Csekonics Palota felújítását is díjazták.

Hidász Napok: a hídépítés harmadik aranykorában a funkcionalitás mellett az esztétikum is szerephez jut

2021.10.25

A hidász szakma rangos eseményén szó esett az ágazat új irányvonalairól, a fejlődési lehetőségekről, emellett a nemzetközi szakmai kapcsolatok ápolása is kiemelt szerephez jutott.

Gyere haza, szakmunkás! - Az ÉVOSZ folytatja Építőipari Hazahívó Programját

2021.10.21

A hazavágyó építőipari dolgozók Münchenben tájékozódhatnak az itthoni lehetőségekről.

Sikeres volt a Bayer Construct kötvénykibocsátása: további fejlesztésekre készül a cégcsoport

2021.10.20

Az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében megtartott aukción közel 30 milliárd forint új forrást vont be a Bayer Construct.

Az EBH egyedi menüsorral készült a Magasépítők Kupára

2021.10.18

Az EB HUNGARY INVEST kreatívan összeállított menüsora nemcsak a zsűri, hanem a részt vevő kollégák tetszését is elnyerte.

Lassult az árak emelkedése, de újabb nem várt fejlemény hátráltatja az építőipart

2021.10.15

Az energiaárak emelkedésének hatása egyelőre megjósolhatatlan a Mapei ügyvezetője szerint.

Továbbra is erős a tempó, már jócskán a tavalyi szint felett az építőipar

2021.10.14

A nyár utolsó hónapja is kétszámjegyű növekedést hozott, az első nyolc hónap pedig ugyanekkora mértékű élénkülést mutat.

Lezajlott az építőipar legrangosabb sporteseménye

2021.10.12

A második alkalommal megrendezett építőipari közösségformáló eseményen a Magyar Építő Zrt. csapatai remekül helytálltak, emellett a vállalat adományaival ismét bizonyította, hogy elkötelezett a rászorulók támogatásában.

A legnagyobbak is felfigyeltek a Nyugati felújítására: világhírű irodák versengenek a tervpályázaton

2021.11.12

A tervek szerint újjászületik a pályaudvar melletti városrész, amely alatt egy korszerű vasúti mélyállomást valósítanak meg, a Városligetig pedig egy zöldfolyósót alakítanak ki.

Megfordult a trend, hazatérnek a magyar építőipari szakemberek

2021.11.12

A kivándorlás átfordult hazatérésbe, az immár két éve tartó folyamatot az ÉVOSZ Hazahívó Programja folyamatos párbeszéddel támogatja: a müncheni rendezvény ötezer érdeklődőt vonzott.

Megvan, ki tervezheti az új, budapesti egyetemi campust

2021.11.11

Tima Zoltán és Kruppa Gábor, a KÖZTI és a Hamburg C. vezető tervezői készíthetik el közösen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának terveit.

Az októberi Hónap Mérnökének az arcára van írva a projekt sikere

2021.11.08

Nyolc éve dolgozik az építőiparban Rofrics Alíz, az októberi Hónap Mérnöke, a Hídépítő és az A-Híd vezető mérnöke, akinek folyamatosan ível felfelé a karrierje, miközben változatos, de gyakran kifejezetten nagy jelentőségű projekteken dolgozik: villamosfelújítás és ivóvízberuházás mellett korábban a komáromi új Duna-híd munkálataiban is részt vett, jelenleg pedig a Hárosi híd munkálataiban és a Nemzeti Atlétikai Stadion épülő új gyalogos híd építésében is szerepet játszik.

A közbeszerzésekben is érződik, hogy belehúzott az építőipar

2021.11.04

Ötödével, közel 2500 milliárd forintra nőtt az idei év első kilenc hónapjában lefolytatott közbeszerzési eljárások összértéke.

Újabb kötvénykibocsátásra készül a hazai építőipar legjobb vállalati minősítését elnyerő cégcsoport

2021.11.02

Az idei 20 milliárd forint után most 10 milliárd forint értékű kötvénykibocsátást tervez Magyarország egyik legsokoldalúbb portfólióval rendelkező vállalatcsoportja, a KÉSZ Csoport.

A szerkezetépítő cég, amely környezettudatosan építi fel zsalurendszereit

2021.10.28

Famentes saját zsalukészletével a gyorsabb kivitelezés mellett az ökológiai lábnyomot is csökkenti a debreceni szerkezetépítő vállalat.

Megelevenedett az új Duna-híd a fiatalok előtt

2021.10.27

Bemutatta a Duna Aszfalt a Kalocsa és Paks között épülő új átkelő építésénél használt digitális vizualizációs- és mérőeszközöket.

Párisi Udvar: ahol a Marketnek a magasépítés minden létező hangszerén játszania kellett

2021.10.25

Ünnepélyes kerek között leplezték le a Párisi Udvar csarnokában a Market Építő Zrt. munkájával újjászületett, immár a Mellow Moods hotelnek otthont adó épület nívódíj tábláját.

A szállításban is a minőséget választja a Bayer Construct cégcsoport egyik tagja

2021.10.21

A Viastein Kft. nagy méretű termékei kiszállításához a Mercedes-Benz extra paraméterekkel bíró járműveit alkalmazza.

Erre nem volt még példa! – Új technológiát vezetett be a Duna Csoport

2021.10.19

A meleg recycling rendszer beüzemelését követően a nagyon magasnak számító 50%-os visszaadagolással 600 tonna aszfaltkeveréket gyártott és épített be a keverőtelepen a vállalat, melyre országos szinten korábban még nem volt példa.

BIM: A városok modellezése léptékváltást hoz

2021.10.15

A BIM nem csak épületek, hanem települések modellezésére is alkalmas. A Pécsi Tudományegyetem szakmai napján a 7D Tender Kft. szakértője a városmodellezés folyamatába, felhasználási lehetőségeibe engedett betekintést.

Dobogón zárta a KÉSZ Csoport a II. Magasépítő Kupát

2021.10.14

A hazai építőipar legrangosabb sporteseményén 33 induló csapat közül a KÉSZ csoport a második helyen végzett.

Beruházásokkal erősít a KÉSZ Csoport

2021.10.13

A koronavírus-járvány ellenére folytatta a kétszámjegyű növekedését a KÉSZ. A pandémia azonban az építőipar lendületét is megtörte, a szektorban működő cégek életét pedig az alapanyagok drágulása és a globális ellátási láncok megroppanása is megnehezíti. Moiskó Jánossal, a KÉSZ Holding gazdasági vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk az építőipar helyzetéről és a KÉSZ idei várakozásairól.

MAPEI Composer: ez a program az építészek nagy segítsége lehet

2021.10.11

A Mapei új rétegrend szerkesztő alkalmazása a közismert Archicad szoftverhez kapcsolódik.