2023.02.08, Szerda

Iparági hírek

Magyar jelenlét a digitális építőipar futurisztikus müncheni konferenciáján

2021.11.26

A BuildEXT standján többek között a Continental budapesti telephelyén végzett munkáját is bemutatta a magyar cég. A helyszínen beszélgettünk az iroda munkatársával a piaci trendekről.

Helyére került az elismerésért járó Nívódíj tábla a MOME campusán

2021.11.25

Leleplezték és méltó helyére tették a Nívódíj táblát a Market kivitelezésével megújult MOME Campusán, amelyet az épület a szakma legmagasabb elismeréseképpen kapott.

Korszakváltás a Néprajzi Múzeum életében: bemutatták az új arculattervet

2021.11.23

Nem csak az építészeti megoldások terén kapott látványos megjelenést a Néprajzi Múzeum új épülete, az arculatában is a figyelemfelkeltő megoldásokra törekedtek.

Így nyerik vissza régi fényüket Budapest szimbolikus jelentőségű szobrai, a Lánchíd oroszlánjai

2021.11.19

Az A-Híd munkájával megújuló hídnak nemcsak a szerkezete lesz modern, hanem átfogó restaurációs munkákat is végeznek: ez utóbbiak részeként már több hónapja dolgoznak a híres oroszlánokon.

Közlekedés újragondolva – konferencia a zöld jövőről

2021.11.19

A vírushelyzet közösségi közlekedésre gyakorolt hatása, a közlekedés zöld jövője, a klímaváltozás hatásai és a fenntarthatóság – ezek voltak az idei Magyar Közlekedési Konferencia főbb témái.

A külföldi piacokon is sikerrel terjeszkedik ez a magyar építőipari cég

2021.11.17

A megrendelői között pedig olyan jelentős beruházók találhatók, mint például a dél-koreai SK Innovation, a Samsung vagy az Audi, a Bosch és a Mercedes.

Korszerű zsalurendszerek - elérhető lehetőség mindenkinek

2021.11.12

Az általános szakemberhiány és az élőmunka folyamatos drágulása rávilágított a gépesítés és az építési eszközök tartósságának fontosságára. Míg korábban főként csak a nagyobb kivitelező cégek engedhették meg magunknak, hogy a legmodernebb zsalurendszerekkel és saját tulajdonban lévő eszközparkkal dolgozzanak, mára ezen műszaki megoldások nélkül a kis- és középvállalkozások sem versenyképesek. A korszerű zsalutechnológia ma már mindenkié, sőt akár egyszerűen, online felületen is megrendelhető a komplett zsalukészlet.

Újra kétszámjegyű növekedést produkált a magyar építőipar

2021.11.12

Az év első kilenc hónapjában  10,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest. 

Két magyar projekt is dobogós lett a németországi világbajnokságon

2021.11.11

Fémtető kategóriában aranyérmet nyert a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. által kivitelezett Budavári Királyi Lovarda és ezüstérmet szerzett a Károlyi-Csekonics Palota.

Az EBH INVEST közreműködésével készült el a legjobb épület díját elnyerő B+H építésziroda

2021.11.09

Az EBH INVEST a körforgásos építészet jegyében, a meglévő elemek beépítésével alakította ki a Bánáti + Hartvig Építész Iroda belső megjelenését.

A SWIETELSKY Magyarország mérnöke nyerte a Fiatal Mérnökök Fórumának fődíját

2021.11.06

A fiatalember 18 előadó közül kapta a rangos elismerést. Prezentációjában az M85 gyorsforgalmi út hídépítési kihívásait mutatta be.

A Mapei szerint ilyen a jó borászati padlóbevonat

2021.11.04

Nem csupán az építőiparban helyeződik egyre nagyobb hangsúly a minőségi megoldásokra, a biztonság és tartósság igényére, hanem például az élelmiszeriparban is. Emellett ez utóbbi iparágban rendkívül szigorú higiéniai és biztonsági előírásoknak is meg kell felelni, hiszen ezekkel biztosítható a zökkenőmentes, s egyúttal színvonalas termelés. Jelen cikkünkben a Mapei vegyszerálló, csúszásmentes borászati padlóbevonat megoldásáról olvashatnak.

Agilitás a mélyépítésben? A HBM SMART csapata hozza a megoldást

2021.10.29

Milyen lehetőségei vannak a fejlesztőknek és generálkivitelezőknek, ha egy kisebb projektjük mélyalapozását kell megoldják, ráadásul rövid határidővel, de nem akarnak lemondani a magas minőségről és a legkorszerűbb, fenntartható technológiák alkalmazásáról sem? Liskány Diánával a HBM SMART üzletágának vezetőjével beszélgettünk a témáról.

Átadták a legjobb magyar építészeknek járó elismeréseket

2021.10.28

A Pro Architectura díj a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért adományozható. Mások mellett az Eiffel Műhelyház létrehozását és a Károlyi-Csekonics Palota felújítását is díjazták.

Hidász Napok: a hídépítés harmadik aranykorában a funkcionalitás mellett az esztétikum is szerephez jut

2021.10.25

A hidász szakma rangos eseményén szó esett az ágazat új irányvonalairól, a fejlődési lehetőségekről, emellett a nemzetközi szakmai kapcsolatok ápolása is kiemelt szerephez jutott.

12 építésziroda versenyzik a Nyugati és környezete felújításának tervpályázatán, köztük nemzetközi sztárépítészek cégei

2021.11.25

A beérkezett 36 jelentkező közül választották ki azt a 12 irodát, akik benyújthatják részletes pályázatuk a Nyugati pályaudvar melletti városrész fejlesztéseinek megvalósulásához.

Kihirdették a XXIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményét

2021.11.24

A FIABCI pályázatán nagyon szoros volt a verseny, és a zsűri komoly elemzés után választotta ki a nyerteseket.

Díszműbádogos szakma nagy számban képviselteti magát a Nyugati pályaudvar felújítása során

2021.11.23

A létesítmény ács, díszműbádogos és tetőfedő munkálataiért felelős Horex Kft. műhelyében jártunk a Magyar Építő Zrt.-vel, ahol bemutatták az utascsarnok legjellegzetesebb előregyártott díszműbádogos elemeit is.

Tetőcserépgyártó és síküvegfeldolgozó cég nyert beruházástámogatást

2021.11.19

Valamennyi támogatott beruházás magában foglal új gyártócsarnokot és 4.0-ás ipari technológia-fejlesztést is.

A kulcs az ellenállóképesség: a járvány legsötétebb korszakában sem torpant meg a magyar építőipar

2021.11.17

Négy magyar nagyvállalat osztotta meg tapasztalatait arról, hogyan hatott a válság a magyar építőiparra. A Market és a KÉSZ kivitelezői szempontjai mellett a tervezői és az ingatlanfejlesztői szempont is teret kapott a KPMG kerekasztal-beszélgetésén.

Ismét jelentős tőkét vont be a KÉSZ Csoport - már a következő évekre is nagy a szerződésállományuk

2021.11.16

Az idén júniusi 22 milliárd forint után most 11 milliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki a KÉSZ Holding Zrt.

A legnagyobbak is felfigyeltek a Nyugati felújítására: világhírű irodák versengenek a tervpályázaton

2021.11.12

A tervek szerint újjászületik a pályaudvar melletti városrész, amely alatt egy korszerű vasúti mélyállomást valósítanak meg, a Városligetig pedig egy zöldfolyósót alakítanak ki.

Megfordult a trend, hazatérnek a magyar építőipari szakemberek

2021.11.12

A kivándorlás átfordult hazatérésbe, az immár két éve tartó folyamatot az ÉVOSZ Hazahívó Programja folyamatos párbeszéddel támogatja: a müncheni rendezvény ötezer érdeklődőt vonzott.

Megvan, ki tervezheti az új, budapesti egyetemi campust

2021.11.11

Tima Zoltán és Kruppa Gábor, a KÖZTI és a Hamburg C. vezető tervezői készíthetik el közösen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának terveit.

Az októberi Hónap Mérnökének az arcára van írva a projekt sikere

2021.11.08

Nyolc éve dolgozik az építőiparban Rofrics Alíz, az októberi Hónap Mérnöke, a Hídépítő és az A-Híd vezető mérnöke, akinek folyamatosan ível felfelé a karrierje, miközben változatos, de gyakran kifejezetten nagy jelentőségű projekteken dolgozik: villamosfelújítás és ivóvízberuházás mellett korábban a komáromi új Duna-híd munkálataiban is részt vett, jelenleg pedig a Hárosi híd munkálataiban és a Nemzeti Atlétikai Stadion épülő új gyalogos híd építésében is szerepet játszik.

A közbeszerzésekben is érződik, hogy belehúzott az építőipar

2021.11.04

Ötödével, közel 2500 milliárd forintra nőtt az idei év első kilenc hónapjában lefolytatott közbeszerzési eljárások összértéke.

Újabb kötvénykibocsátásra készül a hazai építőipar legjobb vállalati minősítését elnyerő cégcsoport

2021.11.02

Az idei 20 milliárd forint után most 10 milliárd forint értékű kötvénykibocsátást tervez Magyarország egyik legsokoldalúbb portfólióval rendelkező vállalatcsoportja, a KÉSZ Csoport.

A szerkezetépítő cég, amely környezettudatosan építi fel zsalurendszereit

2021.10.28

Famentes saját zsalukészletével a gyorsabb kivitelezés mellett az ökológiai lábnyomot is csökkenti a debreceni szerkezetépítő vállalat.

Megelevenedett az új Duna-híd a fiatalok előtt

2021.10.27

Bemutatta a Duna Aszfalt a Kalocsa és Paks között épülő új átkelő építésénél használt digitális vizualizációs- és mérőeszközöket.

Párisi Udvar: ahol a Marketnek a magasépítés minden létező hangszerén játszania kellett

2021.10.25

Ünnepélyes kerek között leplezték le a Párisi Udvar csarnokában a Market Építő Zrt. munkájával újjászületett, immár a Mellow Moods hotelnek otthont adó épület nívódíj tábláját.