2024.03.19, Kedd
Déli Körvasút: újabb feladatot láthat el a RailCert Hungary Kft. a projektben
Illusztráció

Déli Körvasút: újabb feladatot láthat el a RailCert Hungary Kft. a projektben

magyarepitok.hu

2022.08.14. 10:00 - Kolinek Nóra

A Déli Körvasút fejlesztésében a NoBo és DeBo tevékenység mellett az AsBo független értékelés is magyar vasúti tanúsító szervezet feladata.

Hirdetés

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az uniós közbeszerzési közlönyben közzétette a Ferencváros−Kelenföld vasúti szakasz kapacitásbővítését szolgáló projekt akkreditált AsBo független értékelésről szóló közbeszerzési eljárás eredményét.

A nettó 238 millió forint értékű munkát a RailCert Hungary Kft. végezheti el. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a magyar vasúti tanúsító szervezet folytatja le a Déli Körvasút esetében az európai közösségi (NoBo) és a nemzeti szabályozási (DeBo) hitelesítési eljárásokat. Az előbbiek mellett így már az AsBo független értékelés is a feladata.

A vállalat palettája 2021 februárjában bővült az AsBo kijelölési státusszal, így a RailCert Hungary Kft. az első szervezetek között volt hazánkban, amely mindhárom (NoBo, DeBo, AsBo) kijelölést megszerezte.

Számos alkalommal beszámoltunk már a Déli Körvasút fejlesztésről, amely a NIF Zrt. beruházásában, a Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) együttműködésével valósul meg. Kelenföld és Ferencváros állomások között az átépülő, meglévő két vágány mellé egy, rövidebb szakaszokon két új vágány épül. A kivitelezést a V-Híd Zrt. végezheti el, a kiviteli tervezés a Kontúr Csoport Kft. munkája.

A fejlesztés fő célja, hogy több személyszállító, főképp elővárosi vonat közlekedjen az agglomeráció és Budapest között, a vasút pedig az új megállók és kapcsolatok révén versenyképessé válhasson az autós közlekedéssel szemben, és nagyobb szerephez jusson Budapest térségének közlekedésében. A vonalszakasz a MÁV Zrt. 1-es, Budapest−Hegyeshalom−Rajka vasúti fővonalának része, kiemelt nemzetközi jelentősége van.

Negyedéves haladási jelentéssel segítik a megbízó munkáját

A vállalat főbb feladatai a projekthez kapcsolódóan:

  • a biztonságértékelési jelentés összeállítása;
  • a 402/2013/EU végrehajtási rendelet szerinti előírások teljesülésének független értékelése (AsBo);
  • negyedéves haladási jelentés készítése, ebben ismerteti a megbízóval a rendelet követelményei szerinti értékelési következtetéseit és ajánlásait. (Ezáltal az esetlegesen feltárt hiányosságok és nemmegfelelőségek javítására sokkal több idő áll rendelkezésre.);
  • az értékeléssel kapcsolatos szakmai kérdések megválaszolása a megbízónak;
  • az értékelési tevékenységhez kapcsolódó műszaki-szakértői tevékenység ellátása;
  • ellenőrzési eljárásrend készítése, az ebben rögzített ütemtervben szereplő mérföldkövek alapján végzi el a feladatát;
  • a vasúti hatóság általi hatósági engedélyekhez szükséges AsBo értékelési feladatok elvégzése;
  • a megvalósításhoz/az üzembe helyezéséhez szükséges biztonsági jelentések, nyilatkozatok elkészítése.

Júniusban készült interjúnkban Dégi Andrással, a RailCert Hungary Kft. ügyvezetőjével a Déli Körvasút fejlesztésének tanúsítói kihívásairól is beszélgettünk.

Kötött pályaRailCert Kft.V-Híd Építő Zrt.AsBoNoBoDeBoDéli körvasútNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Kontúr Csoport Kft.

Hírlevél

Hirdetés